Στις αρχές Φεβρουαρίου και στα τέλη Απριλίου του 2022 ορίστηκαν οι ημερομηνίες κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για τα λιμάνια της Καβάλας, όπου παραχωρείται τμήμα του λιμένα «Φίλιππος Β’», και της Αλεξανδρούπολης που ιδιωτικοποιείται (σ.σ. πωλείται το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης) αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» που επιβεβαιώνονται αρμοδίως από τη διοίκηση του ενός από τα δυο εν λόγω λιμάνια, το ΤΑΙΠΕΔ έχει καλέσει με σχετικές επιστολές του τα ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα που έχουν περάσει στην τελική φάση των διαγωνισμών να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για το μεν λιμάνι της Καβάλας στις 9 Φεβρουαρίου 2022, για το δε λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στις 21 Απριλίου 2022, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις του σχετικού χρονοδιαγράμματος.

Κατά συνέπεια, όπως έχει ήδη δημοσιεύσει από τις αρχές Νοεμβρίου η «Ν», στην πρώτη γραμμή περνά το λιμάνι της Καβάλας και έπεται τελικά η Αλεξανδρούπολη, η οποία εδώ και χρόνια συγκεντρώνει ως γνωστόν πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από πλευράς ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι  οι ενδιαφερόμενοι που πέρασαν στη β’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ ΑΕ) είναι οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

1) Quintana Infrastructure & Development

2) Κοινοπραξία Cameron SA-Goldair Cargo AE-Bollore Africa Logistics

3) Κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group – Euroports – EFA Group και ΓΕΚ Τέρνα.

4) Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Όσον αφορά τον λιμένα «Φίλιππος Β’» του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και τον διαγωνισμό της υπο-παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του έχουν προεπιλεγεί αντίστοιχα τα εξής επενδυτικά σχήματα:

1) Quintana Infrastructure & Development.

2) Ένωση Εταιρειών Imerys GREECE SA, Goldair Cargo A.E. & Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος ABEE.

3) Κοινοπραξία International Port Investments Kavala, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group - Euroports -EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

4) Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Πηγή:naftemporiki.gr