Επαναβεβαιώθηκε το σημαντικό ενδιαφέρον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για επενδύσεις στην Ελλάδα σε τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, της ενέργειας, των κατασκευών και των αγροτροφικών προϊόντων, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Την πεποίθησή του ότι υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες συνεργασίας με τις χώρες του Κόλπου, με έμφαση τους κλάδους τεχνολογίας αιχμής και την καινοτομία, οι οποίοι είναι καθοριστικοί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατά την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο κ. Κατρούγκαλος είχε σειρά συναντήσεων με κορυφαίους παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας αυτής, που έχει ήδη επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στη χώρα μας.

Ειδικότερα, στη συνάντησή του στο Αμπού Ντάμπι με τον υπουργό Επικρατείας και Συμπρόεδρο στη Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-ΗΑΕ, Αλ Τζαμπέρ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις επενδύσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού, επαναβεβαιώθηκε το σημαντικό ενδιαφέρον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε επενδύσεις σε τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, μεταξύ των οποίων τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, της ενέργειας, των κατασκευών. Η εμιρατινή πλευρά, όπως σημειώνεται, τόνισε το ενδιαφέρον της για στενότερη συνεργασία στο τομέα της γεωργίας και των ελληνικών αγροτροφικών προϊόντων. Συμφωνήθηκε μάλιστα η επόμενη σύνοδος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής να πραγματοποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2018 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επίσης, με την υπουργό Επικρατείας Αλ Χασίμι ο κ. Κατρούγκαλος συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης της διεθνούς έκθεσης EXPO 2020, που θα πραγματοποιηθεί στα Εμιράτα και αναμένεται να προσελκύσει των σύνολο των κορυφαίων επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ αυτών και αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις. Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε κατ' ιδίαν συνάντηση στο Ντουμπάϊ με τον υπουργό Οικονομίας Σουλτάν Μπιν Σαέντ Αλ Μανσούρι, κατά την οποία υπέγραψαν προγραμματικό κείμενο συνεργασίας.

Αμέσως μετά μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο οποίοι συμμετείχαν Έλληνες και Εμιρατινοί επιχειρηματίες ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε μεταξύ άλλων πως υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για την επέκταση και τη διαφοροποίηση της οικονομικής μας συνεργασίας.

Τόνισε εξάλλου την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να εργαστεί συστηματικά για την επίτευξη αυτού του στόχου και προσέθεσε πως η υπογραφή δήλωσης προθέσεως με τον υπουργό Αλ Μανσούρι και η υπογραφή στο εγγύς μέλλον ενός Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της συνεργασίας για την καινοτομία, θα ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες μας να συνεργαστούν στενά, προκειμένου να αυξηθεί ο όγκος των διμερών συναλλαγών και να γίνουν από κοινού ανταγωνιστικότερες στην παγκόσμια αγορά.

Στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχαν κορυφαία στελέχη 14 ελληνικών επιχειρήσεων. Το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Μπαχρέιν για επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα και επενδυτικών funds που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΕΑ Σουλτάν μπιν Σαΐντ Αλ Μανσούρι εκδήλωσε το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα