Συνάντηση είχαν επαγγελματικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον θαλάσσιο τουρισμό με αφορμή την ΚΥΑ του υφυπουργού Οικονομικών και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όπου καθορίζονται οι όροι δραστηριότητας των πλοίων για σκοπούς χορήγησης απαλλαγών από τον φόρο προστιθέμενης άξιας, την οποία χαρακτηρίζουν ως καταστροφή για το χώρο και καλούν τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να την αποσύρουν και να κληθούν για σχετικές διαβουλεύσεις.

Ο κύριος προβληματισμός των επαγγελματιών είναι ότι η αναφερόμενη ΚΥΑ [«Όροι και προϋποθέσεις για την διενέργεια δραστηριότητας των πλοίων κυρίως στην ανοικτή θάλασσα για σκοπούς χορήγησης απαλλαγών από τον φόρο προστιθέμενης άξιας» (ΑΔΑ: ΩΕΦΒ46ΜΠ3Ζ-Ξ0Ω / ΠΟΛ 1177/19-09-2018 / ΦΕΚ Β’ 4420/04-10-2018)], με το πρόσχημα της εφαρμογής μίας Κοινοτικής Οδηγίας, χωρίς να λάβει υπόψη της την πολυνησιακή γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα που μοναδικά έχει η Ελλάδα ξαφνικά ουσιαστικά επιβάλει ΦΠΑ 24% στις αγορές σκαφών που μέχρι σήμερα απαλλασσόταν, και επιβαρύνει υπέρμετρα τον ΦΠΑ επί όλων των υπηρεσιών που παρέχονται στα σκάφη, που είχαν απαλλαγές, ενώ δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους Φορείς.

Στην συνάντηση εκπροσωπήθηκαν οι εξής επαγγελματικοί φορείς:

 • Σύνδεσμος Ιδιοκτήτων Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος - ΣΙΤΕΣΑΠ
 • Ένωση Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού - ΕΠΕΣΤ
 • Ελληνικός Σύνδεσμος Θαλασσιού Τουρισμού (GYA)
 • Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ)
 • Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας
 • Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματικών Τουριστικών Ημερόπλοιων (ΠΕΝΕΤΗΣ)
 • Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών & Κατωτέρων Πληρωμάτων Επαγγελματικών & Ιδιωτικών Θαλαμηγών Σκαφών
 • Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολυεστερικών και Άλλων Σκαφών Παρελκόμενων Εξαρτημάτων Έμπορων και Υπηρεσιών (ΣΕΚΑΠΛΑΣ -ΠΕΕΥ)
 • Σωματείου Ναυτικών Πρακτόρων Αττικής (ΣΩΝΠΑΠ)
 • Πανελλήνιος Σύνδεσμος (Ένωση) Ναυτικών Πρακτόρων & Επαγγελματιών Χρηστών Λιμένων
 • Ελληνικός Σύνδεσμος Μεσιτών Και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών - ΕΣΜΕΘ
 • Νηογνώμονες

Στη συνάντηση τόνισαν ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της ΚΥΑ θα είναι «καταστροφικές στις δραστηριότητες του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα στον κλάδο επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, που δημιουργεί η ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας που μόλις εκδόθηκε (ΚΥΑ - ΦΕΚ 442004/10/2018), και για την οποία έγινε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018, συνάντηση όλων των επαγγελματικών φορέων που εμπλέκονται στον θαλάσσιο τουρισμό και στις δραστηριότητες επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, με πρωτοβουλία των Διοικητικών Συμβουλίων των επαγγελματικών σωματείων Σύνδεσμος Ιδιοκτήτων Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος – ΣΙΤΕΣΑΠ, Ένωση Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού – ΕΠΕΣΤ και Ελληνικός Σύνδεσμος Θαλάσσιου Τουρισμού - GYA, υπό την Αιγίδα του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος - ΝΕΕ, στο κτίριο του ΝΕΕ, στον Πειραιά.

Το αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΚΥΑ είναι ότι θα φύγουν τα σκάφη σε άλλες σημαίες και σε άλλες όμορες και γειτονικές χώρες (Τουρκία, Αλβανία, Κροατία, Ιταλία και Μαυροβούνιο), και εξ΄ αυτού του αποτελέσματος:

 1. θα μειωθεί δραματικά η δραστηριότητα ναυπηγήσεων, αγορών και αντικαταστάσεων σκαφών, με αποτέλεσμα ο υπό Ελληνική σημαία στόλος να καταστεί υπέργηρος και μη ανταγωνιστικός
 2. θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος της χρεούμενης ναύλωσης, με αποτέλεσμα να καταστούμε μη ανταγωνιστικοί
 3. θα επιβαρυνθεί το κόστος της ολοκλήρωσης των ήδη προγραμματισμένων αγορών σκαφών (πρόσθεση κόστους ΦΠΑ)
 4. θα χαθούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας πληρωμάτων, λόγω φυγής των σκαφών ή αλλαγής σημαίας
 5. θα μειωθούν δραματικά οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΝΑΤ και άλλα ταμεία
 6. θα απωλεσθούν οι δραστηριότητες των ναυπηγο-επισκευασκευαστικών βάσεων – ιδίως του Περάματος – που καλύπτουν τις κατασκευές, επισκευές και συντηρήσεις σκαφών
 7. θα επηρεαστούν αρνητικά περίπου 120 παραπλήσια και υποστηρικτικά επαγγέλματα που απασχολούν επιπροσθέτως πολλές χιλιάδες εργαζομένους
 8. θα υπάρξει μεγάλη μείωση στο ΦΠΑ των ναύλων που σήμερα εισπράττεται, διότι τα σκάφη θα είναι μόνο διερχόμενα, αφού θα ελλιμενίζονται εκτός Ελλάδος
 9. θα απωλεσθεί η εισαγωγή «συναλλάγματος» που εισπράττεται από τις ναυλώσεις και συνεισφέρει στο ισοζύγιο πληρωμών
 10. θα μειωθούν δραματικά τα έσοδα από τις δαπάνες που κάνουν οι ναυλωτές των σκαφών και τα χρήματα που ξοδεύουν στην χώρα
 11. θα χαθεί η «πρεσβευτική παρουσία» της Ελληνικής σημαίας στα ακριτικά μας νησιά (Αγαθονήσι, Καστελλόριζο, Γαύδος, και άλλα)
 12. θα μειωθεί δραματικά η οικονομική συνεισφορά των σκαφών σε συγκεκριμένες Περιφέρειες, όπου ήδη ελλιμενίζονται σε τουριστικούς λιμένες και μαρίνες.

Οι φορείς ομόφωνα καλούν τον πρωθυπουργό, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τους αρμόδιους υπουργούς να αντιληφθούν τις αναμενόμενες δραματικές εξελίξεις στις δραστηριότητες του κλάδου, και ζητούν να ανακληθεί η ΚΥΑ άμεσα, και να κληθούν για σχετικές διαβουλεύσεις.