«Ελπίδα και αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου είναι η νέα κυβέρνηση να αξιοποιήσει καλές πρακτικές και να φροντίσει να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος», σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, αναφορικά με το τι ζητάει η αγορά από τη νέα κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Περιμένουμε πλέον την εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών οι οποίες θα δώσουν την απαιτούμενη ώθηση ανάπτυξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες με την σειρά τους θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Αναλυτικά ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το τι ζητάει η αγορά από τη νέα κυβέρνηση, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου άνοιξε μια νέα σελίδα για τη χώρα. Οι κάλπες ανέδειξαν μια νέα κυβέρνηση, με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δυνατότητα να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τόπος. Οι προσδοκίες της κοινωνίας και των επιχειρήσεων είναι υψηλές. Οι κινήσεις της νέας κυβέρνησης θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια για οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας στα επόμενα χρόνια. Τόσο ο νέος πρωθυπουργός όσο και τα στελέχη που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης, γνωρίζουν ήδη ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να κινητοποιηθούν νέες επενδύσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την οριστική έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Ελπίδα και αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, είναι η νέα κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ισχυρή εντολή των πολιτών, για να ασκήσει μια συνεπή και σταθερή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική με καθαρό αναπτυξιακό πρόσημο, για να δώσει λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης της ανάπτυξης, για να εφαρμόσει περισσότερο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, στο ασφαλιστικό σύστημα, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια.

Ελπίδα και αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου είναι η νέα κυβέρνηση να αξιοποιήσει καλές πρακτικές και να φροντίσει να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Ελπίδα και αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου, τόσο από τη νέα κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι να υπηρετήσουν την ανάγκη για μια νέα, υγιή πολιτική κουλτούρα. Μια κουλτούρα που στηρίζεται στην κοινή λογική, στην υπευθυνότητα, στη νηφαλιότητα, στη συναίνεση και τη συνεννόηση για την προώθηση εθνικής σημασίας πολιτικών.

Με σταθερότητα, ενότητα και κοινό όραμα, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε μια νέα κανονικότητα, με προϋποθέσεις για δημιουργία και προκοπή. Τα Επιμελητήρια, ως θεσμικός εκφραστής των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, θα συνεχίσουν να συμμετέχουν υπεύθυνα και εποικοδομητικά στο δημόσιο διάλογο και να στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία, κάθε μεταρρύθμιση που βοηθά την πατρίδα μας να κάνει το μεγάλο άλμα μπροστά».

Ι. Χατζηθεοδοσίου: «Καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση»

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρει τα εξής:

«Ο λαός μίλησε και η χώρα έχει νέα κυβέρνηση, κάτι εξαιρετικά θετικό καθώς αποφύγαμε το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών που θα βύθιζαν ακόμα περισσότερο την ταλαιπωρημένη οικονομία μας. Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης έδειξε ξεκάθαρα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα επιχειρήματα του έπεισε τους ψηφοφόρους οι οποίοι στήριξαν το κόμμα του και προσωπικά θέλω να του ευχηθώ καλή επιτυχία και να έχει δύναμη για το τόσο δύσκολο, όσο και υπεύθυνο έργο που αναλαμβάνει.

Δεν είναι υπερβολή να πω ότι όλη η κοινωνία και βέβαια οι άνθρωποι της αγοράς, περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση την εφαρμογή του προγράμματος της και κυρίως τα μέτρα που θα λάβει για την έμπρακτη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Η μείωση της φορολογίας και των εισφορών, η πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου, η ενίσχυση της ασφάλειας, πρέπει να είναι στα πρώτα μέτρα αυτής της κυβέρνησης, καθώς όχι μόνο έχει δεσμευθεί προεκλογικά για την υλοποίηση τους αλλά και γιατί μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η πολυπόθητη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Κρίσιμος παράγοντας θα αποδειχθεί και η ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας, κάτι που επίσης είχε τονίσει πολλές φορές ο κ. Μητσοτάκης και που πλέον περιμένουμε να δούμε έργα προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα απαιτείται η όσο το δυνατόν γρηγορότερη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, κάτι που έχει καθυστερήσει σημαντικά στη χώρα μας. Ενώ έχει ξεκινήσει παγκοσμίως η εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, στην Ελλάδα είμαστε ακόμα αρκετά πίσω και όσο μένουμε σε αυτήν την κατάσταση κινδυνεύουμε να χάσουμε την ευκαιρία της εξέλιξης, με ότι και αν σημαίνει αυτό για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Περιμένουμε πλέον την εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών οι οποίες θα δώσουν την απαιτούμενη ώθηση ανάπτυξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες με την σειρά τους θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και συνολικά πιστεύω η επιχειρηματική κοινότητα, θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια του Πρωθυπουργού που θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κάθε πολίτη και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Για να αποτελέσει η κρίση οριστικό παρελθόν, απαιτείται η συνεργασία όλων μας. Και εμείς δηλώνουμε και πρόθυμοι και έτοιμοι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανακτήσει η χώρα την περηφάνια της και οι πολίτες να ξαναβρούν το χαμόγελο τους.

Κλείνοντας, θέλω να σταθώ στο τέλος της κοινοβουλευτικής παρουσίας της Χρυσής Αυγής, κάτι εξαιρετικά θετικό και για τη Δημοκρατία αλλά και για τη διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού που έχουμε ανάγκη για να προχωρήσουμε μπροστά. Ο λαϊκισμός και η ρητορική μίσους μόνο κακό μπορούν να κάνουν στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για τη χάραξη μίας νέας πορείας της Ελλάδας».