Η πανδημία του κοροναϊού έδωσε ισχυρό χτύπημα στη Frigoglass, αναγκάζοντας την να καταγράψει ζημίες στο β’ τρίμηνο του 2020, με συνέπεια η εξαμηνιαία κερδοφορία σχεδόν να εξαφανιστεί.

Μειωμένες πωλήσεις κατά 55,3% παρουσίασε η Frigoglass το δεύτερο τρίμηνο 2020.  Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 72,775 εκατ. ευρώ από 162,697 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.  Σε επίπεδο εξαμήνου, οι πωλήσεις ανήλθαν σε  208,672 εκατ. ευρώ από  288,262 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2019, μειωμένες κατά 27,6%.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν από τις τοπικές αρχές σε αρκετές από τις αγορές που δραστηριοποιείται λόγω της πανδημίας COVID-19, είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση παραγγελιών από τους πελάτες της και στους δύο κλάδους

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 στα 586.000 ευρώ από 10,806 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2019 μειωμένα κατά 94,6%. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 η εταιρεία εμφάνισε ζημίες ύψους 3,859 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 8,775 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 70,3% το δεύτερο τρίμηνο 2020 σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώθηκαν στα 8,810 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας, παρά τα μέτρα περικοπής των εξόδων και την προσαρμογή της παραγωγής στα χαμηλά επίπεδα ζήτησης.

Επίσης καταγράφηκε μείωση των κεφαλαιακών δαπανών κατά 60% σε σχέση με πέρυσι με σκοπό τη διατήρηση χρηματικών πόρων  

Η εταιρεία, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, είχε επαρκή χρηματικά διαθέσιμα ύψους 64 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου για την κάλυψη των μελλοντικών χρηματοοικονομικών και λειτουργικών υποχρεώσεων. 

Ο Νίκος Μαμουλής, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε: "Το δεύτερο τρίμηνο παρουσίασε σημαντικές επιχειρησιακές προκλήσεις, ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19, με απότομη μείωση των πωλήσεων λόγω του αντίκτυπου των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις. Καθώς το περιβάλλον της αγοράς παραμένει ευμετάβλητο και ιδιαίτερα αβέβαιο, είμαστε επιφυλακτικοί για την επίδοση μας το δεύτερο εξάμηνο του έτους, συνεχίζοντας ταυτόχρονα να λαμβάνουμε μέτρα περικοπής των δαπανών και διατήρησης της ρευστότητας. Σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κύριες προτεραιότητές μας παραμένουν η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των υπαλλήλων μας, καθώς και η διασφάλιση της συνέχισης των δραστηριοτήτων μας, ενώ παράλληλα προετοιμαζόμαστε συστηματικά με σκοπό να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά όταν αυξηθεί η ζήτηση, ώστε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους πελάτες μας".