Συνεχή αύξηση σημειώνουν οι έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής, το 2021 αυξήθηκε ο αριθμός των ελεγχόμενων εταιρειών ανά μήνα σε 8,2- έναντι 5,7 το 2020 και 4,0 το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 44% το 2021, από 42% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2021, η επιτροπή πραγματοποίησε 14 επιτόπιους ελέγχους σε 98 ελεγχόμενες επιχειρήσεις, έναντι 7 επιτόπιων ελέγχων το 2020 σε 68 ελεγχόμενες επιχειρήσεις.

Με σκοπό την ενημέρωση του κοινού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2021 αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι έχει προβεί σε σειρά στοχευμένων αιφνίδιων επιτόπιων ελέγχων σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, και έχει εντείνει τις δράσεις της, συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, προκειμένου να διερευνήσει τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Εικόνα

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η δραστηριότητα της επιτροπής έχει αναγνωρισθεί και διεθνώς ως ιδιαίτερα έντονη, και αποτελεί την Αρχή Ανταγωνισμού με τους περισσότερους ελέγχους μεταξύ των χωρών της Ευρώπης κατά το 2021. Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η Επιτροπή, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας τής ελεύθερης αγοράς, επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.