Γεγονός είναι πλέον η διάσπαση της Chipita σε δύο εταιρείες με διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία, διαφορετικό μετοχικό κεφάλαιο και διαφορετική διοίκηση.

Κάποια βεβαίως από τα βασικά μέλη της διοίκησης της «παλιάς» Chipita, μεταξύ αυτών και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, παραμένουν σε αυτό το μεταβατικό στάδιο στα διοικητικά συμβούλια τόσο της Chipita Global –της εταιρείας στην οποία ανήκει ό,τι εξαγόρασε η Mondelez International– όσο και της Chipita Foods, της εταιρείας στην οποία παραμένουν όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που δεν συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία με τον πολυεθνικό κολοσσό – μεταξύ αυτών και η αλλαντοβιομηχανία «Π.Γ. Νίκας».

Στις 15 Νοεμβρίου 2021 υπεγράφη συμβολαιογραφική πράξη διάσπασης της Chipita στις δύο παραπάνω εταιρείες, βάσει του σχετικού σχεδίου που είχε εγκριθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ χθες καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και η πιστοποίηση της καταβολής του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών, η οποία έγινε στις 30 Νοεμβρίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) ενέκρινε την εξαγορά της Chipita από τη Mondelez International.

H Chipita Global  ξεκινάει με μετοχικό κεφάλαιο 940,55 εκατ. ευρώ και σε αυτήν μεταβιβάζονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

α) Ολα τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της Chipita.

β) Ολα τα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων, χωρίς περιορισμό, της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εμπιστευτικών πληροφοριών για την εδαφική περιοχή χωρών, εκτός της Νοτιοανατολικής Ασίας.

γ) Ολες οι μετοχές που ανήκαν στην Chipita, πλην αυτών που μεταβιβάζονται στην Chipita Foods.

δ) Ολος ο βιομηχανικός εξοπλισμός της Chipita εκτός ενός εργαστηρίου έρευνας και ανάπτυξης.

ε) Ολο το απόθεμα.

Στην Chipita Global θα ανήκει ό,τι εξαγόρασε η Mondelez International.

Στην Chipita Foods, η οποία έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 85,39 εκατ. ευρώ περνούν μεταξύ άλλων:

α) 8.000 ονομαστικές μετοχές που κατέχει η Chipita στην Black Cherry A.E.

β) Ολες οι μετοχές που κατέχει η Chipita στην Chipita Holdings Limited.

γ) Ολα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που αφορούν ή σχετίζονται με την κοινοπραξία που είχε η Chipita με την Brittania Industries στην Ινδία, την Britchip. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω κοινοπραξία έμεινε εκτός της συμφωνίας, καθώς η Mondelez διαθέτει ήδη θυγατρική στην Ινδία.

Το διοικητικό συμβούλιο της Chipita Global, η θητεία του οποίου θα διαρκέσει μέχρι την πρώτη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, έχει ως εξής: πρόεδρος ο Γ. Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος η Μ. Γεώργαλου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ο Ι.  Παπαχρήστου και μέλη ο Ν. Ταμπάρα (οικονομικός διευθυντής του ομίλου Ολαγιάν), ο Αχ. Κωνσταντακόπουλος, ο Σπ. Λιούκας, ο Σ. Φώλιας, ο Περ Στιν Μπράιμιρ, ο Τζέιμς Τζάσπερ Χιλ και ο Ντέιβιντ Μάρτιν Ράντβαν.

Το διοικητικό συμβούλιο της Chipita Foods, η θητεία του οποίου θα διαρκέσει επίσης μέχρι την πρώτη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, αποτελείται από τους εξής: Σπ. Θεοδωρόπουλο, Γ. Παπάζογλου, Ν. Ταμπάρα, Μ. Γεώργαλου και Σ. Φώλια.

Εδρα και των δύο εταιρειών ορίζεται η Μεταμόρφωση Αττικής.

Πηγή:kathimerini.gr