Είναι ο παραγωγός που «απογείωσε» τις γεύσεις και τις χρήσεις του ελληνικού(βιολογικού) ελαιολάδου. Μιλώντας πριν από δυόμισι χρόνια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ελληνική ελαιοκομία είχε πει ότι είναι «αγώνας μαραθώνιος». Τότε είχε βραβευτεί ...μόνο με 100 διεθνή βραβεία για τα γκουρμέ ελαιόλαδα και τις «βαλσαμικές» ελιές του...

 

Σήμερα, 300 βραβεία μετά, ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, ιδιοκτήτης των ομώνυμων ελαιώνων στα ριζά του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, αποδεικνύει ότι είναι πλέον ένας ...ολυμπιονίκης- μαραθωνοδρόμος, μ' ένα ρεκόρ επίδοσης που δύσκολα θα το πετύχει άλλος ελαιοπαραγωγός στον πλανήτη. Οι δικοί του πόντοι, μάλιστα, συνεισέφεραν το 28% των 14.727 πόντων που συγκέντρωσε η Ελλάδα, κατακτώντας φέτος την πρώτη θέση στον κόσμο, στη βασική κατηγορία των υψηλής γαστρονομίας flavored ελαιολάδων.

Πίσω από αυτά τα βραβεία, τις διακρίσεις, τις έρευνες που ξεκινούν από το ΕΚΠΑ και φθάνουν έως το Γέιλ και το Χάρβαρντ, του ξεχωριστού ελαιολάδου που παρουσιάζει εκπληκτική περιεκτικότητα 550 mg/Kg ελαιοκανθάλης(πολυφαινόλη), την εκτενή χρήση των ελαιοπροϊόντων σε υγειοπροστατευτικά σκευάσματα, τις κρέμες και τα είδη καλλυντικών, υπάρχουν 30 χρόνια επίμονης, οργανωμένης, μεθοδικής προσπάθειας που κατέβαλε ο Λακεδαιμόνιος ελαιοπαραγωγός- φαινόμενο, για να αλλάξει τον παγκόσμιο χάρτη του ελαιολάδου υπέρ του ελληνικού εθνικού προϊόντος, με «όπλα» του τα μεγάλα ζητούμενα του σημερινού επιχειρείν: την ποιότητα και την καινοτομία.

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γ. Σακελλαρόπουλος αποκαλύπτει μικρά και μεγάλα μυστικά της επιτυχίας και ότι το πιο πρόσφατο απ' αυτά που «τρέχουν» στον μαραθώνιο δρόμο του, είναι οι ελιές υπό τη μορφή σκόνης σε κάψουλα για τη μείωση της χοληστερόλης! Το πιο σημειολογικό είναι ότι σε 16.584 ελαιόλαδα, από 2105 εταιρείες 37 χωρών του κόσμου, το βιολογικό αγουρέλαιο των ελαιώνων του βρίσκεται στα TOP 10 καλύτερα ελαιόλαδα κορωνέικης ποικιλίας παγκοσμίως για το 2021. Και το πιο αξιοσημείωτο, είναι ότι 1000 πυροσβέστες από 44 πυροσβεστικούς σταθμούς των ΗΠΑ γνωρίζουν τη μεσογειακή διατροφή και «πίνουν ...λάδι με τ' όνομά του».

- Τα 400 βραβεία για τις βιολογικές ελιές και τα ελαιόλαδά σας αποτελούν πλέον ένα ...World Record. Ποιο το ξεκίνημα, πώς εξελίχθηκε και ποια είναι τα συστατικά υπεροχής και ιδιαιτερότητας που φέρνουν όλες αυτές τις διακρίσεις;

Η ενασχόλησή με την ελαιοπαραγωγή ήταν η εξέλιξη του ιδιαίτερου δεσμού που είχα αναπτύξει με το ιερό δέντρο της ελιάς και του φυσικού τρόπου ζωής. Το πάθος για ποιότητα και καινοτομία με κινητοποίησαν το 1992, όταν ακόμα η βιολογική γεωργία ήταν άγνωστη έννοια στη χώρα μας, να επιλέξω συνειδητά την πιστοποιημένη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, αποκλειστικά Single Estate. Ο άριστος συνδυασμός ιδανικών συνθηκών μικροκλίματος, χλωρίδας και πανίδας στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, προσδίδει στα βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας πρωτογενή χαρακτηριστικά ανώτερης γεύσης και ποιότητας, που συνολικά ορίζονται ως Terroir «Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου».

Πριν από 30 χρόνια, ξεκίνησε και εξελίχθηκε αυτό το ταξίδι που περιείχε το όνειρο και την έμπνευση μας, που έφερε τη γνώση και την εμπειρία για να πετύχουμε τον στόχο, με έναν ιδιαίτερο τρόπο αλλά και καινοτομικές μεθόδους που αναπτύχθηκαν στα βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας. Το κριτήριο σταθερότητας όλα αυτά τα χρόνια, βασίστηκε σε τρεις άξονες: υψηλή ποιότητα, επιστημονική παρακολούθηση και απόδειξη. Δεν ήταν κάτι τυχαίο.

Το 2012, και μόνο μετά από 20 χρόνια δοκιμών και προετοιμασίας που διανύσαμε, ξεκίνησε η συνειδητή πλέον συμμετοχή στους αναγνωρισμένους διεθνείς διαγωνισμούς όλου του κόσμου, με τρίπτυχο και σημαία μας τα πιστεύω μας, που είναι: πρωτίστως η Ελλάδα, στη συνέχεια η Σπάρτη Λακωνίας και τέλος οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου(www.bioarmonia.gr). Από το 2012 μέχρι σήμερα τιμηθήκαμε με πολλές και επαναλαμβανόμενες διεθνείς βραβεύσεις, φτάνοντας σε έναν μοναδικό αριθμό 400 διεθνών βραβείων που αποτελεί ένα παγκόσμιο ρεκόρ για Έλληνα ελαιοπαραγωγό.

- Θεωρείται σημαντικότερες κάποιες απ' αυτές τις βραβεύσεις;

Η συμμετοχή και η βράβευση μας σε διαγωνισμούς με υψηλό κύρος ανά τον κόσμο αποτελεί μια επιβεβαίωση της προσπάθειάς μας στην επίτευξη της υψηλότερης δυνατής ποιότητας. Είναι η απόδειξη και το διαβατήριο για τις αγορές του κόσμου.

Συναγωνιζόμαστε ποιοτικά σε διεθνές επίπεδο εταιρείες και παραγωγούς από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τυνησία, η Γαλλία, το Μαρόκο, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Χιλή και πολλές άλλες.

Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε τις σημαντικότερες βραβεύσεις μας, όμως σημειολογικά θα αναφέρω αυτές στις οποίες δεν είχε φτάσει ποτέ μέχρι σήμερα η Ελλάδα, ως χώρα, κυρίως στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων.

Επιστέγασμα θεωρώ την κατάκτηση των πέντε πρώτων θέσεων από πέντε γαστρονομικά ελαιόλαδα μας, στα καλύτερα του κόσμου στην κατηγορία τους, βάσει της παγκόσμιας κατάταξης EVOOWR για το 2021, δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ πόντων (κατά σειρά: Majestic Blend Evoo, Masterpiece Blend Evoo, Oleoastron Gourmet Evoo, Flavored Gourmet Enigma και Syllektikon Gourmet Evoo).

Ιδιαίτερο σημείο αναφοράς είναι πως ανάμεσα από 16.584 ελαιόλαδα, από 2105 εταιρείες και από 37 χώρες του κόσμου, το βιολογικό Αγουρέλαιο μας κατατάχθηκε στα TOP 10 καλύτερα ελαιόλαδα κορωνέικης ποικιλίας παγκοσμίως για το 2021, ενώ τα βιολογικά ελαιόλαδα μας Φυλλικόν Πρωτέλαιο και Αρμονία Μονοποικιλιακό, κατατάχθηκαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στα «Ελαιόλαδα της χρονιάς 2021» (EVOO'S of the YEAR 2021).

Αξιοσημείωτο είναι πως τα πέντε τελευταία χρόνια, ελαιόλαδά μας έχουν βρεθεί τρεις φορές στην 1η θέση του κόσμου και δύο φορές στη 2η θέση στην κατηγορία τους στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων, ενώ ειδικά το 2018 ήταν η 1η φορά ιστορικά που ελληνικό ελαιόλαδο και η Ελλάδα ως χώρα που το παράγει, έφτασε στην 1η θέση σε κατηγορία ελαιολάδου παγκοσμίως.

Είναι πολύ μεγάλες διακρίσεις και μια ιδιαίτερη τιμή για εμάς να κατατάσσονται τα ελαιοπροϊόντα μας στις κορυφαίες θέσεις του κόσμου και αποδεδειγμένα να ανήκουν στην παγκόσμια ελίτ των gourmet τροφίμων.

- Τα ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές του ελαιώνα σας περνούν σήμερα μέσα από μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το Γέιλ και το Χάρβαρντ, με κλινικές έρευνες και μελέτες. Πώς «αξιοποιούνται» τα ελληνικά λειτουργικά τρόφιμα σε τέτοιες μελέτες;

Έχουμε εστιάσει, με επιστημονική τεκμηρίωση και διεθνή αναγνώριση, στην παραγωγή λειτουργικών τροφίμων υψηλής ποιότητας, δηλαδή τροφίμων που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Σήμερα, τα βιολογικά ελαιόλαδα μας, αξιοποιούνται στην τριετή έρευνα «Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής», που πραγματοποιείται από το πανεπιστήμιο του Harvard και τη σχολή Δημόσιας Υγείας, στην καθημερινή διατροφή 1000 εθελοντών πυροσβεστών σε 44 πυροσβεστικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα, οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων μας συμμετέχουν αποκλειστικά στην έρευνα με τίτλο «Olives for Health», που διενεργείται από ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale της Αμερικής, σε συνεργασία με ερευνητές από το τμήμα Καρδιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Yale.

Σκοπός αυτών των μελετών είναι να εκτιμήσουν τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία που προκύπτουν από την καθημερινή κατανάλωση των βιολογικών ελαιοπροϊόντων μας. Σημαντική είναι επίσης η πρώτη κλινική μελέτη του ΕΚΠΑ σχετικά με τη θετική επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμών των ελαιώνων μας στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών εθελοντών και ειδικότερα στον λόγο LDL/HDL χοληστερόλης και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ταυτόχρονα, διεξήχθη δεύτερη κλινική μελέτη, από το 2017 έως το 2021, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 ασθενείς εθελοντές και της οποίας τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτών των κλινικών μελετών, με ημερήσια πρόσληψη μόλις 5 βιολογικών ελιών μας, επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει τις ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου υπό την μορφή σκόνης σε κάψουλα με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για την μείωση της χοληστερόλης.

- Ξεκινήσατε πριν από 30 χρόνια τον ...μαραθώνιο δρόμο στη βιολογική Ελαιοκομία. Η συσσωρευμένη πείρα σας επιτρέπει εκτίμηση- πρόβλεψη για το μέλλον της ελιάς και του ελαιολάδου από την Ελλάδα προς το εξωτερικό;

Οι αγορές του εξωτερικού και οι εξαγωγές ποτέ δεν ήταν εύκολες, έχουν υψηλό ανταγωνισμό και -δυστυχώς ή ευτυχώς- μόνο οι καλύτεροι καταφέρνουν να επιβιώσουν σε έναν τέτοιο μαραθώνιο. Όπως δείχνουν όλες οι σύγχρονες στατιστικές αλλά και η προσωπική μας εμπειρία, είμαστε πλέον πεπεισμένοι πως οι καταναλωτές διεθνώς εκτιμούν και στρέφονται προς τα ιδιαίτερα προϊόντα και ειδικά προς τα βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα, τα ποιοτικά τρόφιμα με συγκεκριμένη ταυτότητα.

Αυτή η ταυτότητα και κατά συνέπεια η υπεραξία που δίνεται στα gourmet προϊόντα πρέπει να είναι έμπρακτη. Είτε με τη μορφή εξειδικευμένων αναλύσεων, διεθνών βραβεύσεων και διακρίσεων, αναγνωρισμένων ιδιοτήτων όπως ισχυρισμούς υγείας, κλινικών μελετών, ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και συνδυαστικής μοναδικότητας.

Άρα, τα προϊόντα που έχουν καινοτομίες, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αναγνωρισμένη ποιότητα μπορούν να εξαχθούν με μεγαλύτερη ευκολία, καθώς δίνουν πληθώρα «εγγυήσεων» στον καταναλωτή ώστε να τα επιλέξει και να τα προμηθευτεί. Αυτό είναι το σχέδιο και η πορεία που θέλουμε να ακολουθήσουμε ως βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στο μέλλον. Παραμένουμε πιστοί στην διαδρομή που χαράξαμε πριν από 30 περίπου χρόνια και εξελισσόμαστε, χωρίς να παρεκκλίνουμε.

Θ.Τ.