Σε ψηφιακό επιταχυντή έβαλε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις η πανδημία και οι περιορισμοί, που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, οι εταιρείες στην Ευρώπη στράφηκαν στην τεχνολογία. Μία στις τρεις επιχειρήσεις στην Ευρώπη αύξησε το ποσοστό των εργαζομένων που απέκτησαν πρόσβαση σε ψηφιακές τεχνολογίες της

Της Νατάσας Φραγκούλη, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δεν είναι τυχαίο ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις στην Ευρώπη απαντά ότι αύξησε το ποσοστό των εργαζομένων της, που απέκτησαν πρόσβαση σε ψηφιακές τεχνολογίες της. Συγκεκριμένα, το 33% των επιχειρήσεων της Ε.Ε. αύξησε το μερίδιο των εργαζομένων με απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εταιρείας.

Το ίδιο ποσοστό (33%) των επιχειρήσεων αύξησε το ποσοστό του προσωπικού με απομακρυσμένη πρόσβαση σε άλλα συστήματα ΤΠΕ. “Οι περιορισμοί στην κινητικότητα, που προκλήθηκαν από την πανδημία της COVID-19, ανάγκασαν πολλές επιχειρήσεις να στραφούν προς τις ψηφιακές τεχνολογίες ή να αυξήσουν τη χρήση της, προκειμένου να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους. Αυτή η στροφή ανέδειξε τις δυνατότητες, που έχουν οι ψηφιακές τεχνολογίες για βελτίωση της οικονομικής ανθεκτικότητας των εταιρειών”, αναφέρει η Eurostat, που δημοσιοποίησε τα σχετικά στοιχεία.

Η Μάλτα κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων, που αύξησαν το ποσοστό του προσωπικού, το οποίο είχε εξ αποστάσεως πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της επιχείρησης (55%) ή στα άλλα συστήματα ΤΠΕ από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (58%).

 Πρωταθλητές και ουραγοί

Μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. με διαθέσιμα δεδομένα (εθελοντική συλλογή στην οποία συμμετείχαν 19 κράτη - μέλη), η Ολλανδία κατείχε τη δεύτερη θέση με αύξηση 42% και για τα δύο. Ακολουθεί η Γερμανία (42% και 39%, αντίστοιχα) και το Βέλγιο (40% και 43% αντίστοιχα).

Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων που αύξησαν την απομακρυσμένη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο (12%) ή σε άλλα συστήματα ΤΠΕ (12%) καταγράφηκε στη Λιθουανία.

Μια άλλη ψηφιακή τάση, που έχει γνωρίσει ανοδική πορεία μεταξύ των επιχειρήσεων στην Ευρώπη από την έναρξη της πανδημίας, είναι οι τηλεδιασκέψεις. Όσον αφορά τις εξ αποστάσεως συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο, οι μισές επιχειρήσεις της Ε.Ε. ανέφεραν ότι αύξησαν τον αριθμό τους.

Το ποσοστό των επιχειρήσεων, που αύξησαν τον αριθμό των διαδικτυακών συναντήσεων, ήταν υψηλότερο στη Φινλανδία (79%), τη Μάλτα (76%) και τη Σουηδία (71%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων, που αύξησαν τη χρήση τηλεδιασκέψεων, καταγράφηκαν - σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat - στη Βουλγαρία (23%), στην Πολωνία (29%) και τη Λετονία (33%).