Ψηφιακού μετασχηματισμού συνέχεια και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς αναμένεται το επόμενο διάστημα στη χώρα με πολλαπλά έργα να έχουν μπει σε τροχιά κι άλλα τόσα να αναμένεται να δημοπρατηθούν το προσεχές διάστημα.

Στόχος, όπως έχει εκφραστεί πολλές φορές από τα αρμόδια κυβερνητικά χείλη, είναι η χώρα να προλάβει το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης με το εισιτήριο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ήδη το τελευταίο διάστημα έχουν δημοπρατηθεί εμβληματικά έργα για διάφορους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα η Ψηφιοποίηση του αρχείου των Υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Να θυμίσουμε ότι η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο της ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων, ύψους 309,876 εκατ. ευρώ, που θεωρείται το μεγαλύτερο που έχει προκηρυχθεί στην κατηγορία αυτή με το σύστημα της συμφωνίας - πλαίσιο, έχει ολοκληρωθεί και προσφορές για τμήματα του έργου έχουν καταθέσει έξι σχήματα (OTE, Vodafone με Cosmos Business Systems, Geoanalysis και Q&R, Wind με την αμερικανική Iron Mountain καθώς και οι Unisystems του ομίλου Quest σε συνεργασία με την Onex , η Intrasoft μαζί με την Profile και η κοινοπραξία των Globitel - Master - όμιλος Μυτιληναίου).

Πέρα από την ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων προχωρούν κι άλλα μεγάλα έργα που εκσυγχρονίζουν τον Δημόσιο Τομέα, όπως το Κεντρικό και Ενιαίο Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής (Government ERP), ύψους 36,068 εκατ. ευρώ, το πολύπαθο Σύζευξις ΙΙ, ένα σύνθετο «έργο πυρήνας» για τη συγκρότηση του Δικτύου Δημόσιου Τομέα (ΔΔΤ) και η Διαλειτουργικότητα, για τα οποία οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Σε στάδιο διακήρυξης βρίσκεται και η ψηφιοποίηση των αρχείων του e-ΕΦΚΑ, η οποία αφορά στο ιστορικό των ασφαλισμένων και αναμένεται να μειώσει αισθητά τους χρόνους απονομής των συντάξεων.

Αντίστοιχα βέβαια προχωρούν και έργα που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της στόχευσης στην καινοτομία, όπως η αναβάθμιση των δομών των ερευνητικών κέντρων της χώρας, έργο για το οποίο η πρόσκληση έχει εκδοθεί.

6 ακόμα έργα ύψους 350 εκατ. ευρώ για την «Ψηφιακή μετάβαση»
Το επόμενο διάστημα αναμένονται βέβαια ακόμα έξι έργα, τα οποία περιλαμβάνονται στα 70 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ που πήραν τον προηγούμενο μήνα το πράσινο φως για την ένταξή τους στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το πρώτο εξ αυτών αφορά στην ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για το πρόγραμμα ενίσχυσης με την μορφή κουπονιού αξίας 700 και 1.400 ευρώ μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ώστε να μπουν στην ψηφιακή σφαίρα χρησιμοποιώντας διάφορα ψηφιακά εργαλεία. Το έργο αξίας 180 εκατ. ευρώ θα μπει στην τελική ευθεία το αμέσως επόμενο διάστημα από την Κοινωνία της Πληροφορίας και αναμένεται να βγει στον αέρα σε μία φάση - και όχι σε δύο όπως προοριζόταν αρχικά, στα μέσα Ιουνίου.

Να θυμίσουμε ότι εκκρεμεί η Κοινή Υπoυργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα χαρτογραφήσει τα επιμέρους προγράμματα του έργου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης και η προδημοσίευση του οδηγού εφαρμογής, η οποία θα ακολουθήσει περί τα τέλη Μαΐου, ενεργοποιώντας και το πρόγραμμα των vouchers. Σημειωτέον ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διαλέγουν μέσα από μια ειδική πλατφόρμα τύπου marketplace, τα εργαλεία που εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.

Η ψηφιακή δράση για της ΜμΕ δεν εξαντλείται βέβαια στα κουπόνια αλλά περιλαμβάνει και συμπληρωματικές δράσεις όπως η επιδότηση ψηφιακών επενδύσεων και η προώθηση των ψηφιακών συναλλαγών. Η επιδότηση των ψηφιακών επενδύσεων αφορά στην ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων, ώστε να ενισχυθεί ευρύτερα το εγχώριο οικοσυστήματος πληροφορικής. Ειδικότερα, μέσω της πρώτης φάσης του προγράμματος, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, θα επιδοτηθούν ψηφιακές επενδύσεις, με την μορφή επιστρεπτέας επιχορήγησης, ύψους από 200.000 ως 2 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών cloud. Παράλληλα βέβαια, μέσα στο καλοκαίρι θα προχωρήσει και η αναβάθμιση ή αντικατάσταση 500.000 ταμειακών μηχανών, καθώς και στην αντικατάσταση 100.000 παλαιών μηχανημάτων POS.

Πέρα από την ψηφιακή αναβάθμιση των ΜμΕ σύντομα αναμένεται να προχωρήσουν και ακόμα πέντε ψηφιακά έργα συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ περίπου.

Για την ακρίβεια θα προχωρήσουν :

Οι Βιομηχανικές Πλατφόρμες Δεδομένων ένα έργο που στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών, που βασίζονται σε σύγχρονες τεχνολογίες, με στόχο την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αξιοποίηση υποδομών και υπηρεσιών CloudOnly, την ανάπτυξη διαδικτυακών υπηρεσιών λογισμικού (cloud Only Software framework) που θα είναι διαθέσιμο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.ά. (100.000.000 €)
η Στρατηγική και πολιτικές Κυβερνοασφάλειας στον Δημόσιο Τομέα και η δημιουργία Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας, ένα έργο ύψους 40.405.796,80 €
η παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για την υποστήριξη της δράσης: "Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων" από τον σχεδιασμό έως και την ολοκλήρωσή της (19.990.474 €)
το κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης Εγγράφων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης 130.000 εξ αποστάσεως ψηφιακών υπογραφών (5.589.052 €)
καθώς και το κέντρο διαλειτουργικότητας επόμενης γενιάς για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης συναλλαγών και της υψηλής διαθεσιμότητας που απαιτείται για τη λειτουργία των απλοποιημένων διαδικασιών του – χωρίς χαρτί – δημόσιου τομέα (3.496.800 €)