Την επικαιροποιημένη λίστα των προμηθευτών που έχουν μηδενικές οφειλές σε όλους τους Διαχειριστές ή τηρούν τους διακανονισμούς εξόφλησης των χρεών ως προς την απόδοση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η λίστα καλύπτει τη χρονική περίοδο έως τα τέλη Απριλίου. Έως τότε, εννέα πάροχοι είχαν καταβάλει εμπρόθεσμα το σύνολο των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, με συνέπεια να μην έχουν καμία οφειλή. Οι εταιρείες αυτές είναι οι ΔΕΗ, Protergia (Mytilineos), ΗΡΩΝ, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, ZeniΘ, ΕΛΙΝΟΙΛ, ΕΛΤΑ, BI.ΕΝΕΡ, Κωνστ. Β. Μάρκου ΑΒΕΕ.

Επίσης, από τους προμηθευτές που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους, η NRG τηρεί τους όρους του διακανονισμού, καταβάλλοντας εμπρόθεσμα τις προβλεπόμενες δόσεις. Τα εν λόγω στοιχεία καλύπτουν έως και την 30ή Απριλίου 2022, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πληρωμές των ανταποδοτικών τελών της ΡΑΕ, καθώς και τυχόν πληρωμές προς τους Διαχειριστές μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πρόκειται για την τρίτη σχετική λίστα που δημοσιεύει η ΡΑΕ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας («θετική αναφορά», όπως την ονομάζει η Αρχή) η οποία αποσκοπεί στην παροχή θετικού κινήτρου προς τους προμηθευτές, ώστε να βελτιώσουν την ανταπόκρισή τους ως προς την καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, αφετέρου στη διασφάλιση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Η λίστα, η οποία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στα τέλη Μαρτίου, ενώ ανανεώνεται κάθε μήνα.

Στην παρούσα συγκυρία με τη σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών, η οποία έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στη ρευστότητα των Προμηθευτών, η ΡΑΕ θεωρεί ότι οι προμηθευτές που έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους και τηρούν με συνέπεια τους όρους διακανονισμού, συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές απορρέουν από το κείμενο πλαίσιο ως προς την καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Ποιες είναι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στα ποσά που αποδίδονται στους Διαχειριστές περιλαμβάνονται οι Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ), οι Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ), οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), και τα Ανταποδοτικά Τέλη υπέρ ΡΑΕ.

Οι Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) και οι Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ) αποτελούν το βασικό έσοδο του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), αντίστοιχα. Με τα ποσά αυτά, οι δύο Διαχειριστές αναπτύσσουν λειτουργούν και συντηρούν τις ηλεκτρικές υποδομές που βρίσκονται στην αρμοδιότητά τους, ώστε να εγγυώνται την ασφάλεια εφοδιασμού.

Από την άλλη πλευρά, χάρη στις ΥΚΩ υποστηρίζεται η ασφάλεια εφοδιασμού των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και γίνεται εφικτή η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές τους, με τιμολογήσεις ίδιες με αυτές του Διασυνδεδεμένου Συστήματος. Παράλληλα, χρηματοδοτούνται τα ειδικά τιμολόγια ρεύματος (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης), ώστε να έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια ευάλωτοι καταναλωτές.

Τέλος, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) υποστηρίζει τη διείσδυση της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της κατάλληλης αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας.