Μικρή ελάττωση παρουσίασε η εγχώρια χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο, σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο που εξέδωσε το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς η αγορά Επόμενης Ημέρας «έκλεισε» στα 225,07 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 246,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο.

Η μείωση αυτή, η οποία ποσοστιαία «μεταφράζεται» σε 9% (για την ακρίβεια 8,7%), οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενισχυμένη παρουσία τον ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Είναι ενδεικτικό ότι οι ΑΠΕ αποτέλεσαν το βασικό «καύσιμο» ηλεκτροπαραγωγής τον περασμένο μήνα, καταλαμβάνοντας ποσοστό 36%. Ακολούθησε το φυσικό αέριο με 30%, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές με 20%. Μικρή ήταν η συμμετοχή του λιγνίτη (5%) όπως και των υδροηλεκτρικών (5%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χονδρεμπορική τιμή τον Μάιο του 2021 ήταν 63,16 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, επομένως το γεγονός ότι ο φετινός Μάιος έκλεισε σε περίπου 4πλάσια επίπεδα δείχνει πως κάθε άλλο παρά σε ύφεση οδεύει η ενεργειακή κρίση. Σε κάθε περίπτωση, χάρις στην ελάφρυνση του χονδρεμπορικού κόστους από τον περασμένο μήνα, και επομένως την προοπτική μετακύλισης μικρότερων ανατιμήσεων στη λιανική, με τις επιδοτήσεις που θα παρασχεθούν τον Ιούνιο θα απορροφηθεί το ίδιο περίπου ποσοστό τον αυξήσεων με τον Μάιο, αν και οι μοναδιαίες ενισχύσεις θα είναι μικρότερες.

Αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, σε αυτό το πλαίσιο μικρότερη θα είναι τον τρέχοντα μήνα η επιδότηση των κύριων κατοικιών για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης, η οποία θα ανέλθει στα 48,6 ευρώ, από 56,5 ευρώ τον Μάιο. Μειωμένη θα είναι και η μοναδιαία τιμή της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια, η οποία διαμορφώνεται σε 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Ιούνιο για το σύνολο της κατανάλωσης, από 120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον περασμένο Μάιο.

Μειωμένη είναι και η ενίσχυση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η οποία θα ανέλθει σε 195 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης. Αντίθετα, σταθερή στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα παραμένει η ενίσχυση για τις καταναλώσεις των κύριων κατοικιών πάνω από τις 300 κιλοβατώρες, όπως και για τις μη κύριες κατοικίες.

Επίσης, αμετάβλητη θα είναι η πρόσθετη στήριξη για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής. Έτσι το ποσό παραμένει στα 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Στο 63,36% η ΔΕΗ
Όσον αφορά τα μερίδια των εταιρειών προμήθειας, στην πράξη παρέμειναν αμετάβλητα τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τον Απρίλιο. Έτσι, η ΔΕΗ κατέλαβε ποσοστό 63,36%, ανεπαίσθητα μικρότερο από το 63,17% του συνολικού φορτίου που εκπροσωπούσε τον Απρίλιο. Κατ΄ αναλογία, το συνολικό μερίδιο των ιδιωτών προμηθευτών διαμορφώθηκε σε 36,64%, από 36,29%.

Όσον αφορά την κατάταξη των ιδιωτών, τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν και τον Μάιο οι καθετοποιημένοι Όμιλοι. Έτσι, στην πρώτη θέση ήταν η Protergia (Mytilineos) με 7,34%, η ΗΡΩΝ με 6,89% και η Elpedison 6,49%. Ακολούθησαν οι NRG (4,6%), Volterra (2,22%), Αέριο Αττικής (2,18%), Watt & Volt (2,01%), ZeniΘ (1,72%) και Volton (1,36%).