Σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης με ένταξη των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στο ισχύον σύστημα, έδειξε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, "διορθώνοντας" επί τα χείρω τον Ασφαλιστικό Ποινοσέτ, που έχει έτοιμο η Νέα Δημοκρατία!

Ουσιαστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν ταυτίστηκε μόνο πλήρως με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για "Ασφαλιστικό Πινοσέτ", δηλαδή την εκχώρηση της Επικουρικής Ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Αλλά προχώρησε πολλά βήματα παραπάνω δείχνοντας πως θα πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο "ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης" με εγκαθίδρυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών εντός του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Ανοίγοντας αρχικά την ασφαλιστική ατζέντα προειδοποίησε για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότηση, μέσω της «παράτασης του εργασιακού βίου» και «αύξησης της απασχολησιμότητας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας», καθώς "τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων είναι πλέον στενά...λόγω πλημμελούς εφαρμογής ή και ανατροπής των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που συνεπάγεται υψηλότερη συνταξιοδοτική δαπάνη...".

Μπαίνοντας στην ουσία της πρότασής του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας συνόψισε τα ευεργετήματα του συστήματος των τριών πυλώνων και της εμπλοκής της στο Ασφαλιστικό Σύστημα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών τόνισε:

Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλει σε ένα βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, μέσω της αύξησης των παραγωγικών επενδύσεων. Εστιάζοντας στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, η παροχή συνταξιοδοτικών υπηρεσιών, λειτουργώντας συμπληρωματικά της κοινωνικής ασφάλισης, μπορεί να αναδείξει τα πλεονεκτήματα των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων: Μέσω της αποταμίευσης και της παραγωγικής αξιοποίησής της, μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλος όγκος αποθεματικών, παρέχοντας πολύτιμους πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

Εντός συστήματος οι ασφαλιστικές

Στη συνέχεια εξειδίκευσε πως οι ασφαλιστικές εταιρίες θα μπούν στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης, στον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα. Μάλιστα παρουσίασε αυτό το σχέδιο ως εφαπτόμενο με ευρωπαϊκή "νόρμα" που καθιερώνει στα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα τους "προσωπικούς λογιαριασμούς συνταξιοδότησης" και θα ισχύει σε όλες τις χώρες.

Όπως χαρακτηριστά ανέφερε:
"Η επόμενη τομή στην ευρωπαϊκή –και συνεπώς και στην ελληνική– ασφαλιστική βιομηχανία έρχεται με την καθιέρωση των «Πανευρωπαϊκών Προσωπικών Συνταξιοδοτικών Προϊόντων», των λεγόμενων εν συντομία ΡΕΡΡ. Ως γνωστόν, τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκε ο Κανονισμός για τα ΡΕΡΡ, ο οποίος είναι εφαρμοστέος και στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τον Κανονισμό αυτό, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, μέσω της σχεδίασης και διάθεσης τέτοιων συνταξιοδοτικών προϊόντων, έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναλάβουν ένα νέο ρόλο εντός του συστήματος ασφάλισης της κάθε χώρας.

Πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία που δεν αποσκοπεί μόνο στην ενίσχυση των ενιαίων δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διευκόλυνσης της κινητικότητας μέσα στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο, με στόχο την αντιμετώπιση των πιέσεων που ασκούνται στα συνταξιοδοτικά συστήματα από τη γήρανση του πληθυσμού λόγω υπογεννητικότητας και αύξησης του προσδόκιμου ζωής", υπογράμμισε, προσθέτοντας δεικτικά ότι "το ελληνικό συνταξιοδοτικό επιβαρύνεται έτι περαιτέρω από την ανεργία και το brain drain".

Πετρόπουλος: Η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Κοινωνική Ασφάλιση

«Η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Δεν υπάρχει χώρος για σύγκρουση στο πεδίο αυτό», δήλωσε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο 12th Insurance Conference.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι «η πολιτική σύγκριση των κομμάτων που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας πρέπει να γίνεται επί προγραμμάτων που αφορούν τη ζωή των πολιτών και την προοπτική της χώρας», υπογραμμίζοντας ότι «η συζήτηση για το ασφαλιστικό θα επαναλαμβάνεται. Σημασία, όμως, έχει να δούμε με ποιους όρους και με ποια στόχευση θα διεξάγεται η συζήτηση, καθώς η κοινωνική ασφάλιση δεν μπορεί να αποτελεί απλώς ένα λογιστικό μέγεθος. Ούτε να συμπιέζονται οι παροχές δήθεν για την ανάπτυξη».