Συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων του ΕΦΚΑ είχε σήμερα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στα γραφεία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή, παρουσία της βουλεύτριας του κόμματος Μαρίας Απατζίδη. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης "περί δήθεν εκσυγχρονισμού" του ΕΦΚΑ που προωθεί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

 

Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΕΦΚΑ αφού ευχαρίστησαν τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 για την στήριξη, μίλησαν για "συστηματική απαξίωση και διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης από τις μνημονιακές κυβερνήσεις" και για "στοχοποίηση των ίδιων των εργαζομένων του φορέα, που εργάζονται χωρίς καμία ουσιαστική υλικοτεχνική υποδομή και με απαρχαιωμένα υπολογιστικά συστήματα". Οι εργαζόμενοι επισήμαναν "τις τεράστιες ευθύνες, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ που προώθησε την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης μέσω του 'νόμου Κατρούγκαλου', όσο και της κυβέρνησης της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, που δήθεν θα καταργούσε το προηγούμενο μνημονιακό, ασφαλιστικό έκτρωμα, και αντ' αυτού, πάνω σε αυτό, προωθεί ακόμα πιο αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις και διατάξεις".

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν πως "ο περιβόητος 'e-ΕΦΚΑ', δεν έχει ούτε 'e', ούτε 'ΕΦΚΑ'", και διερωτήθηκαν "πώς ακριβώς θα εκδοθούν οι συντάξεις, όταν οι εργαζόμενοι δεν έχουν ούτε χαρτί και μελάνι στα υποκαταστήματα". Οι εκπρόσωποι, τέλος, των εργαζομένων, και ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ Δημήτρης Αντωνακάκης, άσκησαν κριτική στο νομοσχέδιο που προωθεί ο κ. Χατζηδάκης "για την πλήρη απαξίωση του φορέα και την στοχοποίηση των εργαζομένων, τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει σε θέσεις ευθύνης ιδιώτες του κομματικού της στρατού και μεταβιβάζει όλη την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ σε μια μονοπρόσωπη Α.Ε., για να την διαχειρίζεται κατά το δοκούν".

"Πρόκειται για την οριστική κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και την κατ' ουσίαν ιδιωτικοποίηση της", ανέφεραν καταληκτικά.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σημείωσε πως "η χρεοκοπία του ΕΦΚΑ είναι μια συστημική επιλογή της κυβέρνησης, όπως ακριβώς και του δημόσιου συστήματος υγείας και όλων των λοιπών βασικών υποδομών, με στόχο τη προσοδοφορία συγκεκριμένων συμφερόντων". "Η Μητσοτάκης Α.Ε. δημιουργεί άλλες δύο θυγατρικές Α.Ε. για τον ΕΦΚΑ χτίζοντας πάνω στον νόμο Κατρούγκαλου. Μία που θα εξυπηρετεί τους κομματικούς στρατούς της, με εξουσία και χωρίς λογοδοσία, το αντίθετο δηλαδή ακριβώς της δημοκρατίας. Και μία ακόμα με όλα τα ακίνητα του φορέα του ΕΦΚΑ. Εμείς θα αναδείξουμε αυτό το έγκλημα και θα το διασυνδέσουμε με όλα τα υπόλοιπα που υλοποιεί η κυβέρνηση γιατί είμαστε ενάντια στο διαμνημονιακό αυτό οικοδόμημα" επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

"Στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης παρατηρούμε την επέκταση της Μητσοτάκης Α.Ε.. Η Μητσοτάκης Α.Ε. φτιάχνει θυγατρικές, δύο συγκεκριμένα. Μια που εισβάλει στο χώρο του τέως ΙΚΑ, του τέως ΤΕΒΕ κλπ. με κομματικό στρατό με μισθούς της τάξης των 7.800 ευρώ ο καθένας τους, που θα έχουν εξουσία χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν, χωρίς λογοδοσία, ο ορισμός του φασισμού δηλαδή. Η δεύτερη ανώνυμη εταιρεία, που φτιάχνει ως θυγατρική της η Μητσοτάκης Α.Ε., θα πάρει όλα τα ακίνητα. Δηλαδή κάθε φορά που ένα ακίνητο θα περνάει στον ΕΦΚΑ, λόγω της οικονομικής κρίσης θα το παίρνει η Μητσοτάκης Α.Ε., θα φτιάξουν, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, μια Α.Ε. χωρίς λογοδοσία, χωρίς εκπροσώπηση των συνταξιούχων, της κοινωνίας, για να "βάζουν" χέρι σαν να είναι μια Real Estate Α.Ε.", δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης μετά το πέρας της συνάντησης. "Για αυτό το ΜέΡΑ25 είναι ταγμένο στη ρήξη με όλη αυτή την ολιγαρχία της οποίας η Μητσοτάκης Α.Ε. έχει αυτή τη στιγμή το προβάδισμα", τόνισε.

Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ
Κατατίθεται στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης εντός του Ιανουαρίου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, «που αποτελεί το επιστέγασμα των πρωτοβουλιών οι οποίες έχουν ήδη αναληφθεί για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του πιο προβληματικού φορέα της δημόσιας διοίκησης, με τον οποίο συναλλάσσονται καθημερινά 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι και 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες εστιάστηκαν στην επιτάχυνση του ρυθμού έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων (και είχαν ως αποτέλεσμα την έκδοση 225.000 κύριων συντάξεων πέρυσι, που αποτελεί αριθμό-ρεκόρ) και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, με επιστέγασμα τον Ενιαίο Αριθμό Εξυπηρέτησης του Πολίτη 1555, που έχει δεχθεί πάνω από 1 εκατομμύρια κλήσεις - εκ των οποίων το 80% περίπου αφορούσε στον ΕΦΚΑ - που έχουν απαντηθεί σε πρώτο επίπεδο σε ποσοστό πάνω από 85%.

Το νομοσχέδιο, που θα ξεκινήσει να συζητείται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, αποτελεί μια ακόμα πιο ουσιαστική παρέμβαση σε μονιμότερη βάση, με την οποία:

- επιδιώκεται η προσέλκυση υψηλού επιπέδου στελεχών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα,

- θεσπίζεται σύστημα κινήτρων, αλλά και ελέγχων για τους υπαλλήλους,

- επιταχύνονται οι προμήθειες και

- εισάγονται ρυθμίσεις για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του φορέα».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το νομοσχέδιο, που κατατίθεται σήμερα, επιβεβαιώνει τη βούλησή μας να μετατρέψουμε τον ΕΦΚΑ από πρωταγωνιστή ιστοριών καθημερινής τρέλας και ταλαιπωρίας σε ασφαλιστικό οργανισμό ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των υπαλλήλων και κυρίως πολύ καλύτερη την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Για να γίνει αυτό, οφείλουμε να διορθώσουμε τις παθογένειες δεκαετιών, να απαλείψουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, να ξεπεράσουμε παρωχημένες πρακτικές και αντιλήψεις. Δεν επενδύουμε στην ακινησία, αλλά σε στοχευμένες κινήσεις για έναν ΕΦΚΑ λειτουργικό και αποτελεσματικό, ικανό να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες τόσο των πολιτών, όσο και των εργαζομένων του».

Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

«1. Προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης γενικών διευθυντών και διευθυντών με τριετή θητεία (και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ) τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Η πρόσληψη θα γίνεται με διαφανείς διαδικασίες (δημόσια προκήρυξη, με απόφαση του διοικητή του e-ΕΦΚΑ), σύμπραξη του ΑΣΕΠ και κίνητρα προσέλκυσης, με στόχο την ανανέωση στα ανώτερα κλιμάκια με υψηλού επιπέδου στελέχη, ικανά να ανταποκριθούν στα μεγέθη του Οργανισμού και στις προκλήσεις του μετασχηματισμού του.

2. Προσδιορίζεται σύστημα επιβράβευσης παραγωγικότητας σε όλον τον ΕΦΚΑ. Ξεκινώντας από τις λειτουργίες της εκκαθάρισης των συντάξεων και εξυπηρέτησης των πολιτών, το πριμ θα συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους, που μπορεί να τίθενται, σύμφωνα με τις ανάγκες ανά γενική διεύθυνση, ανάλογα με το αντικείμενο και τις προτεραιότητες του φορέα. Το σύστημα αυτό συνοδεύεται και από αντίστοιχο σύστημα ελέγχου και λογοδοσίας, όπως περιγράφεται παρακάτω.

3. Συστήνεται Μονάδα Εσωτερικών Ερευνών για την πιο συστηματική αντιμετώπιση των καταγγελιών που αφορούν στον ΕΦΚΑ. Η Μονάδα, επικεφαλής της οποίας θα είναι πρώην ανώτερος δικαστικός (αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου), θα επιφορτιστεί με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων).
Αν με το πόρισμα της Μονάδας διαπιστώνεται η τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος, τότε ο επικεφαλής θα παραγγέλλει την άσκηση πειθαρχικής δίωξης, που θα είναι δεσμευτική για τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

4. Επιταχύνονται οι πειθαρχικές διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαδικασίες στα πειθαρχικά συμβούλια του ΕΦΚΑ έχουν αυτήν τη στιγμή μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα δύο έτη. Ειδικότερα, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε έναν μήνα (αντί τριών μηνών) και θα ολοκληρώνεται σε έναν μήνα από την κλήση σε απολογία (αντί δύο μηνών). Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμεροληψίας των ελέγχων, οι ΕΔΕ θα διενεργούνται υποχρεωτικά από υπάλληλο άλλου υπουργείου και θα περατώνονται σε έναν μήνα. Το πειθαρχικό χυμβούλιο του ΕΦΚΑ θα συγκροτείται με τρία μέλη (πρόεδρος δικαστικός, πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μόνιμος υπάλληλος εκτός υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), χωρίς συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων εργαζομένων του ΕΦΚΑ. Θα είναι αρμόδιο για όλες τις υποθέσεις που εκκινούν, μετά τη δημοσίευση του νόμου και για τις εκκρεμείς διαδικασίες, εφόσον δεν έχουν εισαχθεί προς κρίση. Η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών αποσκοπεί στην ενίσχυση του πνεύματος λογοδοσίας στους υπαλλήλους, ώστε να είναι σαφές ότι, μαζί με την επιβράβευση για την επίτευξη στόχων, θα ελέγχονται για την εκτέλεση του έργου τους.

5. Καθίσταται πιο ευέλικτο το σύστημα των προμηθειών, ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα, όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά, κ.λπ.). Στην ίδια λογική της αύξησης της ταχύτητας και της ευελιξίας καταργούνται μια σειρά από παρωχημένες διατάξεις που προβλέπουν χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για δαπάνες που αφορούν τον ΕΦΚΑ (έγκριση για τη σκοπιμότητα ανάθεσης υπηρεσιών μηχανοργάνωσης, εργασιών συντήρησης, κλπ) και παρεμποδίζουν τη δράση της διοίκησης.

6. Προωθείται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, με τίτλο "Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ", που θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει. Είναι ενδεικτικό ότι ο φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον το 20%, που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας, μένει τελείως αναξιοποίητο, με αποτέλεσμα την απώλεια πόρων και προσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα. Η ενεργότερη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, μέσω της νέας εταιρείας, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος».