Εν μέσω πανδημίας  AbbVie  και Allergan  ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν  την τέταρτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρία στον κόσμο  και σύμφωνα με τους επικεφαλής των δύο εταιριών ,  «η συνένωσή  μέσα σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία αποδεικνύει ότι οι καλά σχεδιασμένες και ισχυρά δομημένες επιχειρηματικές κινήσεις με γνώμονα τον άνθρωπο μπορούν να καρποφορήσουν».

Οι Πασχάλης Αποστολίδης, Διευθύνων Σύμβουλος AbbVie και Γιάννης Μπεσσής, Country Manager Allergan Aesthetics, μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  για τη σημασία της συνένωσης  και τα επόμενα βήματα στην Έρευνα και Ανάπτυξη.
 
 Ερ.:  Κύριε  Αποστολίδη, η εξαγορά της Allergan από την AbbVie ενισχύει το κύρος σας και διευρύνει το χαρτοφυλάκιο φαρμάκων και προϊόντων. Ποια η σημασία της συνένωσης και ποιοι οι τομείς δραστηριοποίησης;
 
Απ: Δύο σπουδαίες εταιρείες με δυνατά χαρτοφυλάκια έγιναν μία και δημιουργούν την τέταρτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο! Γεννήθηκε μια πολλά υποσχόμενη νέα ισχυρή εταιρεία που θα κάνει θετική διαφορά για εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως με καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις και υψηλής ποιότητας φαρμακευτικά σκευάσματα και προϊόντα. Ως μια εταιρεία διαθέτουμε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να επενδύσουμε πιο δυναμικά σε τομείς που μας ενδιαφέρουν διασφαλίζοντας μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη λειτουργώντας στο ανώτατο επίπεδο της βιομηχανίας, με ισχυρή κερδοφορία και σημαντική ρευστότητα.
Επικεντρωνόμαστε σε πέντε θεραπευτικούς τομείς, Ανοσολογία, Αιματολογία, Οφθαλμολογία, Νευρολογία και Αισθητική Ιατρική, προσφέροντας αποτελεσματικές θεραπείες σε περισσότερες από 60 παθήσεις με περισσότερα από 30 φάρμακα και προϊόντα. Προτεραιότητά μας η ανάπτυξη φαρμάκων με ισχυρές κλινικές επιδόσεις, με μεγάλο όφελος στους ασθενείς.
Εκτός των τομέων με αποδεδειγμένη την εμπειρογνωσία μας, θα εστιάσουμε όπου υπάρχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, όπως ενδομητρίωση, ινομυώματα μήτρας, κυστική ίνωση, αναπαραγωγική υγεία, ελκώδης κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Κρίσιμης σημασίας το χαρτοφυλάκιο Αισθητικής Ιατρικής το οποίο αποτελεί ένα ανεξάρτητο χαρτοφυλάκιο εμβληματικών brands που εκπροσωπείται από την ‘Allergan Aesthetics, μια εταιρεία της AbbVie, ενώ τα οφθαλμολογικά σκευάσματα και η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για θεραπευτική χρήση θα προωθούνται από την AbbVie.
Με τη συνένωση γινόμαστε πιο δυνατοί προς όφελος των ασθενών, τους οποίους υπηρετούμε με σεβασμό. Θέλουμε να ενώνουμε τους ανθρώπους και συνεργαζόμαστε για να εξαλείψουμε όποια εμπόδια και να διευρύνουμε τα σύνορα της επιστήμης. Με την Allergan μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και αυτό μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία ότι μαζί θα τα καταφέρουμε.
 
Ερ.: Ποια τα επόμενα βήματα στην Έρευνα και Ανάπτυξη και ποιες οι οικονομικές προβλέψεις της ενοποιημένης εταιρείας;
 
Απ.: Αυτή η συνένωση επηρεάζει θετικά και τις δύο εταιρείες και την οικονομική μας ευρωστία για την επόμενη δεκαετία. Ισχυροποιούνται υπάρχουσες συνεργασίες και ερευνητικές προσπάθειες αλλά και αυτές που σχεδιάζουμε με σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων. Ως AbbVie είμαστε αφοσιωμένοι στην Έρευνα & Ανάπτυξη, την οποία διπλασιάσαμε από το 2013 με περισσότερα από $ 5 δις το 2019, αποφέροντας 14 εγκρίσεις νέων φαρμάκων και ενδείξεων, με σημαντική συμβολή στην αύξηση του κύκλου εργασιών.
Το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο δίνει ώθηση στην υφιστάμενη πλατφόρμα ανάπτυξης της AbbVie, η οποία θα αγγίξει ενοποιημένο κύκλο εργασιών περίπου $ 50 δισεκατομμυρίων από περίπου $ 30 δισεκατομμυρίων το 2020.
Οι προβλέψεις αφορούν σε διεθνές επίπεδο όμως αισιοδοξούμε ότι και στην Ελλάδα παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θα καταφέρουμε με σκληρή δουλειά και συνεργασία να επιτύχουμε τους στόχους μας. Η εξεύρεση αμοιβαίως επωφελών λύσεων άλλωστε για τις φαρμακευτικές εταιρείες και την Πολιτεία είναι μονόδρομος. Δεσμευόμαστε ότι θα αποτελούμε έναν σταθερό πυλώνα εποικοδομητικού διαλόγου και τεκμηριωμένων προτάσεων βασισμένες στις καλύτερες πρακτικές διεθνώς με γνώμονα τους ασθενείς και το βιώσιμο σύστημα Υγείας.
 
Ερ.: Κύριε Αποστολίδη, αναφερθήκατε σε προκλήσεις  που αντιμετωπίζετε στην Ελλάδα, όμως η συνένωση ήρθε στη δυσκολότερη συγκυρία, της πανδημίας.  Κλινικές μελέτες, καινοτόμα φάρμακα, ασφαλή εμβόλια βρίσκονται στο προσκήνιο. Πως θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις η φαρμακευτική βιομηχανία, και ειδικότερα στην Ελλάδα;
 
Απ.: Εκπροσωπούμε έναν κλάδο που αφορά το υπέρτατο αγαθό, τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων. Η συνεχής πρόοδος είναι αδιαπραγμάτευτη οπότε όλοι εργαζόμαστε ώστε ο κλάδος να είναι ισχυρός για να επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών καινοτόμων θεραπευτικών λύσεων.
Η συνένωσή μας μέσα σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία αποδεικνύει ότι οι καλά σχεδιασμένες και ισχυρά δομημένες επιχειρηματικές κινήσεις με γνώμονα τον άνθρωπο μπορούν να καρποφορήσουν!
Στην Ελλάδα διαχειριστήκαμε την πρώτη φάση της πανδημίας με σύνεση και σχέδιο. Παρόλες τις δυσκολίες η Πολιτεία συνεχίζει να επενδύει στην οργάνωση και τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων για να διαχειριστεί μια συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση. Είναι καίριο να αξιοποιήσουμε την παρακαταθήκη αυτή, να πιστέψουμε στη δύναμη της συνεργασίας και του σχεδίου και να δημιουργήσουμε από κοινού ένα μακροχρόνιο σταθερό πλαίσιο για την ενσωμάτωση της φαρμακευτικής καινοτομίας στη χώρα μας. Η εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά με καθυστέρηση δύο χρόνων και η οριστική διευθέτηση της κατά τέσσερις φορές υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο έμμεσης φορολογίας clawback (υποχρεωτικές χρηματικές επιστροφές προς το κράτος), είναι φλέγοντα ζητήματα καθώς ‘μπλοκάρουν’ την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και τις επενδύσεις. Η επένδυση λόχου χάρη σε κλινικές μελέτες θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» το ενδιαφέρον πολλών ξένων εταιρειών που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας.
Ως AbbVie θα εργαστούμε και θα υποστηρίξουμε με σθένος την ενίσχυση της καινοτομίας και των επενδύσεων και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες μακροπρόθεσμης και βιώσιμης ανάπτυξης τόσο για το σύστημα Υγείας όσο και για την ίδια την εταιρεία.
 
Γιάννης Μπεσσής, Country Manager Allergan Aesthetics
 
Ερ.:  Η Allergan είναι ηγέτιδα εταιρεία στην Αισθητική Ιατρική. Τι φέρνει η επόμενη ημέρα της εξαγοράς;
 
Απ.: Η παρουσία της Allergan στην Ελλάδα μετρά κάτι παραπάνω από τέσσερα χρόνια σε τρεις θεραπευτικές κατηγορίες, με 10 brands. Με ισχυρή παρουσία στην Αισθητική Ιατρική, την Οφθαλμολογία και τη Νευρολογία διαφοροποιηθήκαμε χάρη στην ορθή διαχείριση των πελατών και την αξία και ποιότητα των στοχευμένων εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων μέσω του εκπαιδευτικού φορέα της Allergan, το Allergan Medical Institute.
Η κληρονομιά της Allergan στην Αισθητική Ιατρική είναι εμβληματική, γι’ αυτό και θα αποτελεί ένα brand που θα φέρει τη δική του διακριτή ταυτότητα, εντός της AbbVie, ως «Allergan Aesthetics, μία εταιρεία της AbbVie». Στην Ελλάδα εστιάζουμε κυρίως στην ευρέως γνωστή βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για κοσμητική χρήση, , την παγκοσμίως κορυφαία σειρά filler προσώπου με υαλουρονικό οξύ,  και την εγκεκριμένη από τον FDA και τις Ευρωπαϊκές Αρχές θεραπεία κρυολιπόλυσης.
H ενοποίηση δύο κορυφαίων δυνάμεων στη φαρμακευτική βιομηχανία, δίνει τη μοναδική ευκαιρία στην Allergan Aesthetics, χάρη σε περισσότερους πόρους και υποδομές να επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην έρευνα και ανάπτυξη νέων λύσεων, να αξιοποιήσει περισσότερες ευκαιρίες και να προωθήσει περαιτέρω την ιατρική εκπαίδευση.
 
Ερ.: Πέραν της επιχειρηματικής ανάπτυξης πιστεύετε ότι αυτή η ενοποίηση αποτελεί πραγματική ελπίδα για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών;
 
Απ.: Το σπουδαιότερο που φέρει μαζί της αυτή η συνένωση είναι ότι ως μια ισχυρή εταιρεία θα συμβάλλουμε ακόμα πιο ενεργά στη βελτίωση της ζωής και της υγείας περισσότερων ασθενών παγκοσμίως! Γι’ αυτό είμαστε περήφανοι. Στην Allergan νιώθουμε ως μια οικογένεια με την AbbVie από την πρώτη ημέρα. Μας ενώνουν θεμελιώδεις αξίες και η κουλτούρα της προσφοράς στον άνθρωπο. Οι δράσεις μας θα είναι ακόμα πιο εντατικές ώστε να ενδυναμώσουμε το θετικό αποτύπωμα στις ζωές των συνάνθρωπων μας.
Ως μια ομάδα θα εργαστούμε μεθοδικά, θα υποστηρίξουμε τις καλύτερες και πιο χρήσιμες προτάσεις, θα συνεργαστούμε με όλους τους εταίρους ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς θα απολαμβάνουν αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες μέσα σ’ ένα βιώσιμο σύστημα υγείας. Η δέσμευσή μας προς τους ασθενείς είναι ο οδηγός μας και οι ταλαντούχοι συνεργάτες μας και τα ποιοτικά προϊόντα μας αποτελούν τα δομικά συστατικά ώστε να προσφέρουμε την επιθυμητή ευημερία στους συνανθρώπους μας.