Την  αύξηση των  εξαγωγών της, αλλά και την έμπρακτη στήριξη τόσο των εργαζόμενων της, όσο και της αγοράς HO.RE.CA καθώς και των Ελλήνων παραγωγών κριθαριού, πέτυχε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, στη διάρκεια της δύσκολης -για την αγορά μπίρας παγκοσμίως- κατάστασης, που διαμόρφωσε η πανδημική κρίση, όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο του αφιερώματος στο ECONOMY RESTART.

Εξηγεί ότι η εταιρεία διατήρησε τις θέσεις εργασίας και τις μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων της στα προ της υγειονομικής κρίσης επίπεδα, ενώ ουσιαστικά εκμηδένισε τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στο εισόδημα των παραγωγών κριθαριού, αφού παρά τη μειωμένη κατανάλωση μπίρας, απορρόφησε το σύνολο της παραγωγής τους στη συμφωνημένη τιμή.

Προσθέτει ότι οι έκτακτες συνθήκες, που προέκυψαν λόγω της πανδημικής κρίσης, δίδαξαν στις επιχειρήσεις ότι πρέπει να είναι ιδιαιτέρως ευέλικτες και να μπορούν να προσαρμόζονται γρήγορα σε νέα δεδομένα, ενώ ίσως άφησαν σε αυτές κάποιες χρήσιμες νέες δεξιότητες, πρακτικές και τρόπους διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων.
Ο κ.Δανιηλίδης επισημαίνει ακόμα ότι, αναφορικά με την ελληνική αγορά ψυχαγωγίας, η οποία έχει συρρικνωθεί σημαντικά ή έχει αντικατασταθεί σε έναν βαθμό από ψηφιακές λύσεις, είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν πολλές νέες ευκαιρίες, αμέσως μόλις είναι εφικτό.
 
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του διευθύνοντος συμβούλου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Γούτα, ακολουθεί:

Ερ.: Η συνολική προστιθέμενη αξία των δραστηριοτήτων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αντιστοιχεί στο 0,35% του ελληνικού ΑΕΠ, η συνολική της υποστήριξη στην ελληνική αγορά εργασίας "μεταφράζεται" στο 0,57% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ υπάρχει και το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας, μέσω του οποίου υποστηρίζονται χιλιάδες Έλληνες αγρότες. Πώς οραματίζεται μια εταιρεία αυτού του μεγέθους τη συμβολή της στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας;

Απ.:  Η ιστορία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην ελληνική αγορά και το αποτύπωμά μας στην κοινωνία εδώ και 57 χρόνια αποτελούν εγγύηση αλλά και υποχρέωση για να συνεχίσουμε να παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Έτσι επενδύουμε στην προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενισχύοντας με συγκεκριμένες δράσεις και πρακτικές την εμπιστοσύνη στην αγορά και ενδυναμώνοντας όλους τους κρίκους στη δική μας αλυσίδα αξίας. 

Η ταχύτητα και το βάθος της επανεκκίνησης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στη φάση της κρίσης και της αβεβαιότητας. Υπό αυτή την έννοια σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή  δίπλα στους εργαζόμενους εφαρμόζοντας, μέσα από τη συνεργασία όλων μας στην εταιρεία, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια και κυρίως διατηρώντας τις θέσεις εργασίας αλλά και τις μισθολογικές απολαβές στα δεδομένα που ίσχυαν πριν από αυτήν την υγειονομική κρίση. 

Παράλληλα λειτουργήσαμε και λειτουργούμε υποστηρικτικά για τους συνεργάτες μας σε όλη την εφοδιαστική μας αλυσίδα, ενώ με δράσεις επικοινωνίας προτρέψαμε τους καταναλωτές να επισκεφθούν τα καταστήματα HORECA, πάντα με ασφάλεια. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι σε μια περίοδο τέτοιας δυσκολίας για την αγορά μπίρας σε παγκόσμιο επίπεδο, εμείς αναπτύξαμε περαιτέρω τις εξαγωγές μας, έναν τομέα κρίσιμο για την ελληνική οικονομία. 

Επιπλέον, σε μια χρονιά που θα χρειαστούμε πολύ λιγότερο κριθάρι για παραγωγή μπίρας λόγω της μειωμένης κατανάλωσης, στηρίζουμε έμπρακτα τους παραγωγούς του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας απορροφώντας το σύνολο της παραγωγής τους, στη συμφωνημένη τιμή. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά εκμηδενίζουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στο εισόδημά τους. 

Ερ.:  Η πανδημική κρίση δημιουργεί νέες καταναλωτικές συνήθειες, ενώ δημιουργεί νέα δεδομένα σε όρους αποθεμάτων και Logistics. Τι παρατηρείτε να συμβαίνει στην ελληνική αγορά μπίρας και ποιες αλλαγές εκτιμάτε ότι θα επέλθουν σε αυτά τα πεδία (κατανάλωση, αποθέματα, logistics) τόσο στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία καθεαυτήν, όσο και ευρύτερα στην αγορά του κλάδου;

Απ.:  Η κρίση επηρέασε τις καταναλωτικές συνήθειες ενώ σε ό,τι αφορά την μπίρα «έπληξε» τόσο τα σημεία πώλησης όσο και σε ένα μεγάλο βαθμό τις περιστάσεις που σχετίζονται με την απόλαυσή της. Η αγορά της εστίασης και της διασκέδασης παρέμεινε κλειστή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και επανήλθε σε ένα σημαντικά διαφοροποιημένο περιβάλλον. Επιπλέον, για πολύ καιρό απουσίασαν σημαντικά αθλητικά, μουσικά και γενικότερα πολιτιστικά γεγονότα που παραδοσιακά αποτελούν αφορμές για κατανάλωση μπίρας. 
Οι νέες τάσεις που παρατηρήθηκαν, όπως οι παρέες φίλων σε σπίτια ή η κατανάλωση σε πάρκα και πλατείες, δείχνουν μια προσαρμογή του κοινού στις έκτακτες συνθήκες αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κάνεις για ριζικές μεταβολές στην καταναλωτική συμπεριφορά.

Η αντίδραση του κόσμου στη μερική επαναφορά της εστίασης, στην περιορισμένη αλλά υπαρκτή τουριστική κίνηση και στην επιστροφή μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων, έστω και στην τηλεοπτική τους εκδοχή, δείχνουν ότι η βασική επιθυμία είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, με δεδομένη ωστόσο την τήρηση των μέτρων και το σεβασμό στην αρχή της υπευθυνότητας σε ατομικό, κοινωνικό, εταιρικό και θεσμικό επίπεδο. 

Αν κάτι όμως μας έμαθε αυτή η κρίση είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως ευέλικτοι και να μπορούμε γρήγορα να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα. Υπό αυτήν την έννοια θεωρώ ότι έχει προσαρμοστεί και η αγορά των logistics, αυξάνοντας τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και τη δυνατότητα αντίδρασης σε πιο πιεσμένα χρονικά περιθώρια. Από αυτήν την άποψη, ίσως αυτές οι έκτακτες συνθήκες να μας αφήσουν και με κάποιες χρήσιμες νέες δεξιότητες, πρακτικές και τρόπους διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων. 


Ερ.:  Η πανδημική κρίση χτύπησε σφοδρά την ελληνική αγορά εστίασης και ψυχαγωγίας, στην οποία αντιστοιχεί σημαντικότατο μέρος της κατανάλωσης μπίρας στην Ελλάδα. Πώς σχεδιάζει να ανταποκριθεί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε αυτή τη νέα μεγάλη πρόκληση;

Απ.: Η κατάσταση σήμερα είναι σαφώς καλύτερη από εκείνη 4 μήνες πριν, κατά τη διάρκεια του lockdown. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μόνη μη αναστρέψιμη συνθήκη για την αγορά είναι η έντονη διασπορά του ιού και τα κλειστά μαγαζιά. Σε αυτό το πνεύμα ο κλάδος θα πρέπει να επιδείξει, και το κάνει στη συντριπτική του πλειοψηφία, υπευθυνότητα απέναντι στους εργαζόμενους και τους πελάτες τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Αναφορικά με την αγορά της ψυχαγωγίας, η οποία έχει περιοριστεί σημαντικά ή έχει αντικατασταθεί σε κάποιο βαθμό από ψηφιακές λύσεις, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξουν πολλές νέες ευκαιρίες, αμέσως μόλις είναι εφικτό. Θεωρούμε πως είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του χώρου και ευθύνη δική μας αλλά και όλων μας είναι να προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα και να μάθουμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον συνεχούς αλλαγής. Άλλωστε η ανάγκη για να συναντηθούμε και να μοιραστούμε όμορφες στιγμές με τους ανθρώπους μας, που αποτελεί κατά κύριο λόγο και την ιδανική συνθήκη για την απόλαυση της μπίρας, δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ. 

Ερ.: Στην περίοδο 2010-2018, η εταιρεία υλοποίησε επενδυτικό σχέδιο  άνω των 153 εκατ., ενώ για το 2019-2021 προβλέπονται συνολικές επενδύσεις 43 εκατ. ευρώ. Συνεχίζονται απρόσκοπτα οι επενδύσεις;

Απ.: Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έδειξε εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, υλοποιώντας επενδυτικά προγράμματα με σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο για το κέντρο και την περιφέρεια. Σε αυτή την κατεύθυνση, τη δεδομένη στιγμή και με την εκτίμηση που έχουμε για το βάθος και την ένταση της κρίσης, το πλάνο μας συνεχίζεται με τις απαραίτητες προσαρμογές - οι  βασικές αρχές και κατευθύνσεις όμως παραμένουν σταθερές σε όλες τις διαστάσεις της αλυσίδας αξίας μας: ανθρώπους, εγκαταστάσεις, πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης & βελτιστοποίησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καινοτομία. Άλλωστε, οι επενδύσεις αποτελούν για εμάς κινητήριο δύναμη και καταλύτη ανάπτυξης στην πολύχρονη ιστορία μας στην Ελλάδα.