Αυτή την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για τον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα των ναυπηγείων όπως τα γνωρίζει η αγορά, καθώς αφορά έκταση περί τα 400 στρέμματα. Το υπόλοιπο της έκτασης, άλλα 200 στρέμματα περίπου, αναμένεται να βγει σε διαγωνισμό εντός των αμέσως επόμενων ημερών από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. 

Τα προβλήματα

Ο διαγωνισμός του ειδικού διαχειριστή θα αναδείξει πλειοδότη που θα αναλάβει το ενεργητικό της εταιρείας, ελεύθερο βαρών, δηλαδή χωρίς υποχρεώσεις και εργαζομένους. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα προβλήματα: Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο επενδυτής που θα αγοράσει το ναυπηγείο θα πρέπει εντός του επόμενου μηνός να καταβάλει τα αναλογούντα πρόστιμα για την τακτοποίηση των ακινήτων της έκτασης –καθώς επί δεκαετίες κατάφερναν να δουλεύουν με αυθαίρετα κτίσματα–, τα οποία εκτιμάται ότι προσεγγίζουν τα 10 εκατομμύρια, και να καταβάλει και τα έξοδα για την έκδοση άδειας πυρασφάλειας, που υπολογίζεται σε ένα επιπλέον εκατομμύριο. 

Εξίσου κρίσιμο είναι το ζήτημα της αντιμετώπισης των εργαζομένων, καθώς οι περίπου 780 απασχολούμενοι σήμερα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ναι μεν θα αποζημιωθούν για τις απαιτήσεις τους από τον ειδικό εκκαθαριστή –ο οποίος και θα τις χρηματοδοτήσει με τα έσοδα που θα προκύψουν από τον διαγωνισμό, στον βαθμό που αυτά επαρκούν–, πλην όμως αναμένεται να αξιώσουν την πρόσληψή τους από την όποια νέα ιδιοκτησία. 

Αυτονόητα ο νέος ιδιοκτήτης θα κληθεί να απασχολήσει ένα μέρος εξ αυτών προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει το συγκρότημα, αλλά είναι άγνωστο κατά πόσον θα ικανοποιήσει το σύνολο των 780 εργαζομένων. Ακόμα όμως και αν προσλάβει, π.χ., μόνο 300 εργαζομένους, θα έχει πρόσθετο μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας άνω των 500.000 ευρώ, υπογραμμίζουν πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία εκ του σύνεγγυς. Οι υψηλότατες αυτές κεφαλαιακές απαιτήσεις για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών σημαίνουν πως οι επενδυτές που θα καταβάλουν δεσμευτική πρόταση την Παρασκευή θα πρέπει να υπολογίζουν επιπλέον περίπου 11,5 εκατ. ευρώ δαπανών με το… καλημέρα. 

Υπενθυμίζεται ότι η αρχιτεκτονική του διαγωνισμού είναι τέτοια που όποιος πλειοδοτήσει την Παρασκευή –εκτός αν δοθεί νέα παράταση–, εφόσον έχει καταβάλει και τη σχετική εγγυητική επιστολή και όλα τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα, θα αναδειχθεί άμεσα προτιμητέος επενδυτής. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από πηγές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, πρόσβαση στο VDR, δηλαδή στα οικονομικά και νομικά αρχεία τής υπό πώληση εταιρείας, έχουν αποκτήσει άνω των οκτώ διαφορετικών νομικών προσώπων. Δεν αναμένεται, πάντως, να υποβάλουν προσφορές όλοι. 

Ποιοι ενδιαφέρονται

Οι δύο εμφανέστεροι υποψήφιοι είναι η Pyletech Shipyards, θυγατρική του ομίλου North Star, συμφερόντων του επιχειρηματία Θεόφιλου Πριόβολου, και η ONEX Shipyards. Η Pyletech Shipyards έχει ανακοινώσει πως προτίθεται να προβεί σε επένδυση 700 εκατ. σε ορίζοντα τετραετίας. Από την πλευρά της, φιλόδοξα σχέδια έχει περιγράψει και η ONEX Shipyards, που παράλληλα «τρέχει» προσπάθεια έγκρισης στρατηγικής συμφωνίας εξυγίανσης των γειτονικών Ναυπηγείων Ελευσίνας μέσω του πτωχευτικού.

Τουλάχιστον τρία ακόμη επενδυτικά σχήματα ελληνικών συμφερόντων έχουν ενδιαφερθεί για τον διαγωνισμό για την ΕΝΑΕ. Επίσης, πιθανολογείται πως δεν θα κατέβουν τελικά στον διαγωνισμό συγκεκριμένοι όμιλοι από τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, καθώς οι δύο πρώτοι εμφανίζονται να συνδέουν ενδεχόμενο ενδιαφέρον τους με συγκεκριμένα ναυπηγικά προγράμματα και ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες και ο τρίτος να αποκλείεται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απαγορεύουν τη μεταβίβαση των ναυπηγείων σε οποιοδήποτε σχήμα έχει έστω και την παραμικρή μετοχική σχέση με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες της εταιρείας.

Πηγή: kathimerini.gr