Ο «κύβος ερρίφθη» για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με την κυβέρνηση να αποφασίζει ότι την ερχόμενη εβδομάδα βγαίνουν στον «αέρα» ταυτόχρονα οι δύο διαγωνισμοί για το στρατιωτικό και το εμπορικό τμήμα των ναυπηγείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» σε τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία, την ειδική διαχείριση του στρατιωτικού τμήματος, αλλά και την ΕΤΑΔ που έχει το εμπορικό κομμάτι, κρίθηκε ότι όλα είναι έτοιμα προκειμένου να επαναληφθούν οι διαγωνισμοί, οι οποίοι σε πρώτη φάση είχαν κριθεί άγονοι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι για τα ναυπηγεία είναι τρεις. Στη North Star του επιχειρηματία εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου, που είχε καταθέσει τη μοναδική προσφορά στον προηγούμενο διαγωνισμό, προστίθεται ένα σχήμα που συνδέεται με τις προσφορές που έχουν καταθέσει στη χώρα μας κατασκευαστές πολεμικών πλοίων για τις νέες φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της χώρας. Επίσης, πηγές ανέφεραν στη «Ν» ότι έχει εμφανιστεί και ένας τρίτος ενδιαφερόμενος, η ταυτότητα του οποίου όμως δεν έχει αποκαλυφθεί.

Οι όροι των δύο διαγωνισμών δεν αναμένεται να έχουν αλλαγές σε σχέση με τους προηγούμενους, με εξαίρεση αυτόν της ΕΤΑΔ που το κατώτατο τίμημα των 55 εκατ. ευρώ αναμένεται να μειωθεί από 30% μέχρι 40%. Όσον αφορά την επόμενη μέρα, εφόσον και στους δύο διαγωνισμούς επικρατήσει ο ίδιος διαγωνιζόμενος, θα αναμένει την τελική απόφαση της κυβέρνησης για τις τέσσερις φρεγάτες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Από αυτές, τουλάχιστον οι τρεις αναμένεται να ναυπηγηθούν στη χώρα μας, και, όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Σκαραμαγκάς θα έχει τον πρώτο λόγο.

Οι εργαζόμενοι, λένε οι πληροφορίες, θα επαναπροσληφθούν, από τον νέο ιδιοκτήτη, (με εξαίρεση όσους βγαίνουν στη σύνταξη), ενώ αναμένουν και την απόφαση του Αρείου Πάγου προκειμένου να τους αποζημιώσει η ειδική διαχείριση με ένα ποσό 120 εκατ. ευρώ για οφειλόμενους μισθούς.

Πηγή: Εφημερίδα «Ναυτεμπορική»