Οι σημαντικότερες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία στα επόμενα χρόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο των τοποθετήσεων στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΒΑΠ.

"Η ενίσχυση του βιομηχανικού ιστού της χώρας και η προσαρμογή στις ραγδαίες αλλαγές που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία στα επόμενα χρόνια. Και πρέπει να το προσέξουμε αν θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας μετά την κρίση."

Μεταφέροντας το μήνυμα αυτό προς την Κυβέρνηση και όλο το πολιτικό φάσμα του τόπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) κ. Δημήτρης Μαθιός άνοιξε τις εργασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΑΠ, στο πλαίσιο της οποίας δόθηκαν διαστάσεις της ιστορικότητας της βιομηχανίας στον τόπο σε συνδυασμό με τα 70 χρόνια ιστορίας του ΣΒΑΠ στον χώρο των παραγωγικών τάξεων και τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 με αναφορά σε ειδική έκδοση του ΣΒΑΠ για την συμβολή και της τότε οικονομίας στα πρώτα βήματα του έθνους μετά την απελευθέρωση.

Με παρεμβάσεις και χαιρετισμούς στην Γενική Συνέλευση του ΣΒΑΠ απέδωσαν την σημασία που έχει για την οικονομία η εργασιακή μεταρρύθμιση ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Κ. Κατσαφάδος ο οποίος μιλώντας προς την ίδια κατεύθυνση είπε ότι είναι η ώρα να ενεργοποιήσουμε το επιχειρηματικό δυναμικό και το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα για να αναγεννήσουμε τον τόπο.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι παρεμβάσεις του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) κ. Κ. Μίχαλου ο οποίος παρουσίασε τις πιέσεις που δέχεται η οικονομία από την παγκόσμια πληθωριστική τάση των τελευταίων μηνών, τονίζοντας ότι "Δεν είναι όμως μόνο η αύξηση των τιμών που δημιουργεί πρόβλημα στις επιχειρήσεις. Είναι και η εξωπραγματική αύξηση του κόστους του ναυτιλιακού ναύλου για τις μεταφορές κοντέινερ", όπως και ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Β. Κορκίδης ο οποίος έδωσε την δική του τοποθέτηση για το πως πρέπει να κινηθεί η οικονομία στην επόμενη μέρα από την οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας.

Αναπτύσσοντας την σημασία που έχει για την οικονομία η ενδυνάμωση του ρόλου της βιομηχανίας ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός είπε μεταξύ άλλων "Είναι χρέος μας να θυμόμαστε και ως επιχειρηματική κοινότητα αλλά και ως ελληνική Πολιτεία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει αναγάγει σε μείζονα πολιτική προτεραιότητα την επαναφορά στο προσκήνιο της βιομηχανίας. Η προσοχή μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεφύγει από αυτό. Χρειάζεται μια νέα βιομηχανική πολιτική, η οποία θα δημιουργεί προϋποθέσεις για μια ανταγωνιστική βιομηχανία που καινοτομεί. Στο επίκεντρο δε της αναπτυξιακής αυτής στρατηγικής για την βιομηχανία θα πρέπει να είναι κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων, με άρση των υφιστάμενων εμποδίων. Ανάπτυξη κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, με ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση των αποσβέσεων επενδύσεων παγίου μηχανολογικού εξοπλισμού. Ζήτημα προτεραιότητας αποτελεί και η αποτελεσματική διασύνδεση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας. Στην ίδια κατεύθυνση αναγκαίο είναι να δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, με ενίσχυση προγραμμάτων σπουδών, ανάπτυξη νέων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας, αλλά και με τη δημιουργία προγραμμάτων επανακατάρτισης και επανειδίκευσης εργαζομένων".

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι αναφορές του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη για τις κατευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας στην προσπάθεια ανανέωσης και εκσυγχρονισμού της οικονομίας. Είπε συγκεκριμένα: "Το υπουργείο Εργασίας κινείται σε 3 άξονες. Ο πρώτος αφορά στο νέο νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις που θα παρουσιαστεί σύντομα ακολουθώντας τον δρόμο εξελιγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Ο δεύτερος έχει να κάνει με ένα νομοσχέδιο που θα έρθει στις αρχές φθινοπώρου σχετικό με την κατάρτιση καθώς η Ελλάδα έχει μεγάλο χάσμα μεταξύ κατάρτισης και αγοράς εργασίας. Ο τρίτος άξονας αφορά στον νόμο για την προστασία της εργασίας, όπου έγιναν και πολλαπλές συναντήσεις με τον ΣΒΑΠ. Ο νόμος έχει ρυθμίσεις για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων όπως η ενίσχυση υπερωριών η προσθήκη στις εξαιρέσεις σχετικές με την εργασία τις Κυριακές και η μείωση του γραφειοκρατικού βάρους των επιχειρήσεων με την αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ σε ΕΡΓΑΝΗ II".

Τις τοποθετήσεις της βιομηχανίας στην νέα εργασιακή μεταρρύθμιση παρουσίασε στην συνέχεια ο κ. Χρ. Ιωάννου, Διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, ο οποίος ανέλυσε και τα σημεία εκείνα που πρέπει να σημειωθούν στην νομοθεσία ώστε να αποφύγουμε κενά τα οποία θα δημιουργήσουν αντίφαση στην εφαρμογή της.