Τη δυνατότητα να εξοπλιστούν με τα πολεμοφόδια εκείνα που θα τους παρέχουν συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά και την ασφάλεια που χρειάζονται προκειμένου να δράσουν δυναμικά στον επαγγελματικό στίβο, είτε εργάζονται ήδη, είτε βρίσκονται σε αναζήτηση δουλειάς, προσφέρει σε 150 νέους και νέες Θεσσαλονικείς, ηλικίας 25-35, το πεντάμηνο πρόγραμμα «Together», που σχεδίασαν από κοινού άνθρωποι της εταιρείας ΤΙΤΑΝ -από το εργοστάσιο Ευκαρπίας-και του φορέα καινοτομίας Youthnest.

Κατά την παρθενική παρουσίαση του προγράμματος σε αποψινή εκδήλωση, ο διευθυντής του εργοστασίου Ευκαρπίας της ΤΙΤΑΝ, Κώστας Νικολάου, μίλησε για την ισχυρή δέσμευση που αισθάνεται η εταιρεία απέναντι στη νέα γενιά και υπενθύμισε ότι επί σειρά χρόνων η επιχείρηση υποστηρίζει σταθερά την εκπαίδευση και την εξέλιξη μαθητών, φοιτητών και νέων επιστημόνων, αφού όπως υπογράμμισε «αυτοί είναι το μέλλον».
Πρόσθεσε δε, ότι αναγνωρίζοντας τα πολλά εμπόδια που υπάρχουν «αναλάβαμε την πρωτοβουλία με την Youthnest, να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση 150 νέων της πόλης μας, προκειμένου να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και να διεκδικήσουν με αυτοπεποίθηση ένα επιτυχημένο επαγγελματικό μέλλον. Επιστρατεύουμε την εμπειρία μας, αξιοποιούμε την τεχνογνωσία μας και είμαστε αποφασισμένοι να προσφέρουμε στους νέους εργαλεία, υποστήριξη και έμπνευση».
Από την πλευρά της η founder και director του φορέα καινοτομίας Youthnest, Θάλεια Ρίζου, επισήμανε ότι «επειδή και εμείς οι ίδιοι έχουμε βιώσει πολύ έντονα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας νέος επαγγελματίας, για αυτό και δημιουργήσαμε μαζί με τον ΤΙΤΑΝ το πρόγραμμα together, με σκοπό να τις αντιμετωπίσουμε».

Το «Together» και η έρευνα που προηγήθηκε του σχεδιασμού του

Η συμμετοχή στο «Together», η ιδέα του οποίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι δωρεάν και δεν προϋποθέτει πτυχίο ή εξειδίκευση. Οι δηλώσεις συμμετοχής ξεκίνησαν σήμερα το βράδυ, μετά την παρθενική παρουσίασή του, και οι ενδιαφερόμενοι, θα μπορούν να δηλώσουν το «παρών» τους διαδικτυακά, στην ιστοσελίδα https://youthnest.com/el/titan-together/, μέχρι και την 19η Νοεμβρίου 2021.
«Οι 150 πρώτοι που θα δηλώσουν συμμετοχή, είναι και εκείνοι που θα συμμετέχουν τελικά στο πρόγραμμα», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Project Manager του youthnest, Ελένη Φραγκιαδάκη, υπογραμμίζοντας ότι το "Together" θα ξεκινήσει να «τρέχει» τον Δεκέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2022.
Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, με σκοπό οι νέοι της πόλης να βρουν ένα ασφαλές περιβάλλον ενδυνάμωσης δεξιοτήτων, ανταλλαγής απόψεων και υποστήριξης, η πρωτοβουλία together αναπτύσσεται ως ένα ολιστικό πεντάμηνο πρόγραμμα, αποτελούμενο από τέσσερις πυλώνες δράσης. Ο τέταρτος πυλώνας του προγράμματος «υπόσχεται» ισχυρή δικτύωση μεταξύ των 150 νέων ανθρώπων, συνεργατών και φορέων της πόλης, ώστε να δημιουργηθούν νέοι δίαυλοι επικοινωνίας, ιδέες, start-ups και ευκαιρίες παραμονής στην αγορά εργασίας της Θεσσαλονίκης
Τονίζεται ότι στην προσπάθειά τους οι σχεδιαστές του προγράμματος να κατανοήσουν τι είναι αυτό που δυσκολεύει τους νέους της πόλης, πραγματοποίησαν μια πολύπλευρη έρευνα, όπου μέσω διαδικτυακών και δια ζώσης συνεντεύξεων και έτσι, «κατανοήσαμε τις ανάγκες τους», όπως επισήμαναν.
Την έρευνα διεξήγαγε για λογαριασμό του προγράμματος η Ierax Analytics στο διάστημα 13-20 Σεπτεμβρίου και τα ερωτηματολόγια που συγκεντρώθηκαν ανήλθαν σε 556, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής της εταιρείας, Χάρης Λαλάτσης.
Μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας, σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 76% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι ψάχνει εργασία μέσω του διαδικτύου, 16% μέσω φίλου και δικτύωσης, 6% μέσω του ΟΑΕΔ και 2% μέσω της σχολής του.
Σε ερώτηση για το εάν σε σύγκριση με άλλα μέρη κατά πόσο θα προτείνατε το Νομό Θεσσαλονίκης ως επαγγελματικό προορισμό, ποσοστό 37% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε αρκετά και 6% πολύ. Σε άλλη ερώτηση για το εάν υπάρχουν αρκετές δράσεις στον Νομό Θεσσαλονίκης για την επαγγελματική ενδυνάμωση νέων επαγγελματιών (συνέδρια, ομιλίες και ενημερωτικές εκδηλώσεις), ποσοστό 68% δήλωσε λίγο και ένα 10% καθόλου.
Για να μείνουν δε στο νομό Θεσσαλονίκης και να εργαστούν, ποσοστό 46% ζητά υποστήριξη σε ζητήματα επαγγελματικής/προσωπικής ισορροπίας, 44% ευκαιρίες δικτύωσης και 40% επιμορφωτικά προγράμματα και εργαστήρια.
Από την έρευνα προέκυψε δε ότι το 75% των εργαζομένων νιώθουν πως η πανδημία έφερε εργασιακή ανασφάλεια, αλλά και το ότι το 47% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα επένδυσε τρεις/τέσσερις ώρες την εβδομάδα σε δράσεις επαγγελματικής ενδυνάμωσης και δικτύωσης.