Μείωση σημείωσε η εγχώρια αγορά πλαστικών σωλήνων το 2020 ύστερα από την ανάκαμψη που παρουσίασε την περίοδο 2016-2019, σύμφωνα με νέα έρευνα της ICAP.

Ο κλάδος των πλαστικών σωλήνων αποτελείται από παραγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής προέρχεται από λίγες επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους. Η πλειοψηφία των μικρότερων επιχειρήσεων του κλάδου εξειδικεύεται στην παραγωγή συγκεκριμένων τύπων και κατηγοριών πλαστικών σωλήνων. Σχετικά με τον εισαγωγικό τομέα, οι περισσότερες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο εμπόριο μιας σχετικά ευρείας γκάμας προϊόντων (συναφών και όχι), όπως υδραυλικά είδη, είδη κρουνοποιίας, προϊόντα κεντρικής θέρμανσης κ.ά. Οι τελευταίες μεταβολές και οι προοπτικές εξέλιξης του συγκεκριμένου κλάδου παρουσιάζονται στην κλαδική μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP ΑΕ.

Η κατασκευαστική – οικοδομική δραστηριότητα, η υλοποίηση δημόσιων έργων, καθώς και ο αγροτικός τομέας επηρεάζουν το μέγεθος και την εξέλιξη της ζήτησης των πλαστικών σωλήνων.

Η εγχώρια αγορά χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος της καλύπτεται από λίγες επιχειρήσεις.

Η ζήτηση για τα εν λόγω προϊόντα επηρεάστηκε αρνητικά από την οικονομική κατάσταση της χώρας μας (περίοδος ύφεσης), καθώς έπληξε σε σημαντικό βαθμό τα κατασκευαστικά έργα και άλλους κλάδους – τομείς δραστηριότητας που συνδέονται άμεσα με τον κλάδο των πλαστικών σωλήνων (π.χ. αγροτικός τομέας).

H Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών Κλαδικών Μελετών της ICAP επισημαίνει ότι η συνολική εγχώρια παραγωγή πλαστικών σωλήνων σημείωσε σωρευτική μείωση 60% περίπου το 2020 σε σχέση με το 2008. H σημαντική μείωση της κατασκευαστικής – οικοδομικής δραστηριότητας, η συρρίκνωση αλλά και η μη υλοποίηση επενδύσεων λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας ειδικά την περίοδο 2009-2013 (περίοδος ύφεσης) επηρέασε αρνητικά και την παραγωγή των εξεταζόμενων προϊόντων. Αναφορικά με το 2020, η παραγωγή μειώθηκε κατά 3,3% σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι λόγοι που συνέβαλαν στον περιορισμό των επιπτώσεων από την πανδημία Covid-19 και "συγκράτησαν" τον όγκο της συνολικής εγχώριας παραγωγής ήταν η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας το 2020, η υλοποίηση ορισμένων μικρών έργων που αφορούσαν κυρίως την ύδρευση, αλλά και η στροφή ορισμένων εταιρειών στο εξωτερικό προκειμένου να μετριάσουν τη μείωση των εσόδων τους. Επιπλέον, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το 2020 αύξησαν τις ανάγκες για τεχνητό πότισμα των καλλιεργειών.

Διαβάστε Περισσότερα ΕΔΩ