Με σημαντική ρευστότητα πλέον, η οποία πλέον, μετά και την ολοκλήρωση της έκδοσης του ευρωομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, ανέρχεται σε 700 εκατ., ο όμιλος Μytilineos προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του για τη νέα χρονιά.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Θεσμικών Επενδυτών, το 2020 θα είναι μια χρονιά προκλήσεων, με τη στρατηγική του ομίλου να βασίζεται στο τρίπτυχο ρευστότητα, διεθνές προφίλ, διαφοροποιημένο μίγμα δραστηριοτήτων.

Αναφορικά με τη διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων του ομολόγου τόνισε πως δεν θα παρθούν βεβιασμένες αποφάσεις ούτε θα γίνουν κινήσεις εντυπωσιασμού. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η μεταλλουργία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν στις προτεραιότητες του ομίλου.

Στο πλαίσιο αυτό το αναπτυξιακό πλάνο περιλαμβάνει ενίσχυση της δραστηριότητας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη δημιουργία αντίστοιχων πάρκων και τη μεταπώλησή τους,  δραστηριότητα που ο όμιλος την έχει αναπτύξει σε χώρες του εξωτερικού και θα την εντείνει και στην ελληνική αγορά, καθώς και στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.

Στον τομέα της μεταλλουργίας δρομολογείται η επέκταση στην παραγωγή δευτερόχυτου αλουμινίου που καθιστά πιο «πράσινη» την παραγωγή αλουμινίου, αυξάνοντας παράλληλα τη συνολική παραγωγή του μεταλλεύματος. Να σημειωθεί ότι από τον Ιούνιο του 2019 η Mytilineos ολοκλήρωσε την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ, επεκτείνοντας έτσι τις δραστηριότητές της και στην παραγωγή δευτερόχυτου αλουμινίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσθετες επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στο χυτήριο και στην παραγωγή δευτερόχυτου αλουμινίου, η συνολική παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί σε 250.000 t / έτος μέχρι το 2022, ενώ η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά τόνο προβλέπεται να μειωθεί κατά 25%. Αναφορικά με την επέκταση του εργοστασίου αλουμινίου στη Βοιωτία η διοίκηση τοποθετεί τις σχετικές αποφάσεις στο πρώτο τρίμηνο της νέας οικονομικής χρήσης.

Στην ενέργεια ο τομέας απευθείας προμήθειας LNG και Φυσικού Αερίου συνεχίζει να δημιουργεί ευκαιρίες, ενώ η τάση για απολιγνιτοποίηση και παραγωγή καθαρής ενέργειας ανοίγει σημαντικούς επιχειρηματικούς δρόμους και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόσφατη επένδυση για την κατασκευή του νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT) στο ενεργειακό κέντρο του ομίλου στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας.

Πηγή: Εφημερίδα «Ναυτεμπορική»