Τρέχουν οι εξελίξεις στον όμιλο «Ελλάκτωρ», καθώς, όπως όλα δείχνουν, είναι θέμα ακόμη και ωρών η οριστικοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στη Reggeborgh Invest, τη Farallon και τους αδελφούς Καλλιτσάντση.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό αναμένεται να βρεθούν ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα υψηλόβαθμα στελέχη του ολλανδικού fund της οικογένειας Βέσελς. Με βάση το περίγραμμα της συμφωνίας που φέρεται να έχει επιτευχθεί, η Farallon συναινεί στην πώληση του μεγαλύτερου ποσοστού των μετοχών που έχει ενεχυριάσει, έναντι δανείου 50 εκατ. ευρώ, στους αδελφούς Καλλιτσάντση, στο πλαίσιο της προ διετίας διοικητικής αλλαγής. Πρόκειται για συνολικά 54.815.876 μετοχές, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως το ύψος της επένδυσης της Reggeborgh να κινηθεί μεταξύ 80 με 100 εκατ. ευρώ, ανάλογα βέβαια με το ακριβές τίμημα που θα συμφωνηθεί και τον αριθμό των μετοχών που θα αποκτηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι όταν η Farallon χορήγησε το συγκεκριμένο δάνειο, οι μετοχές του ομίλου τελούσαν υπό διαπραγμάτευση πέριξ των δύο ευρώ εκάστη, ακριβώς λόγω του ότι οι τότε μεγαλομέτοχοι προχωρούσαν σε συνεχείς αγορές πακέτων, προκειμένου να χτίσουν θέσεις ενόψει των διοικητικών εξελίξεων. Χθες, η μετοχή του ομίλου έκλεισε στο 1,353 ευρώ, σημειώνοντας μικρή άνοδο της τάξεως του 1,58%.

Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχύσει το ποσοστό της στον όμιλο «Ελλάκτωρ» πλησίον του 30%, από 5,4% που διαθέτει σήμερα, ενώ οι αδελφοί Καλλιτσάντση θα αποχωρήσουν πλήρως από τη διοίκηση της εισηγμένης. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, τότε θα προκηρυχθεί άμεσα έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου, προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι η αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου και η λήψη απόφασης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, πιθανώς κατά ένα ποσό που θα κυμανθεί μεταξύ 40 και 50 εκατ. ευρώ.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εκτιμάται ότι, εφόσον δεν υπάρξει κάποια διαφορετική εξέλιξη, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να ενεργοποιηθεί τελικά το δικαίωμα προαίρεσης (call option) που διατηρεί η Reggeborgh και για τις μετοχές που εξακολουθεί να ελέγχει ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας στην «Ελλάκτωρ». Πρόκειται για ποσοστό 12,5%, το οποίο η ολλανδική εταιρεία μπορεί να αποκτήσει μέχρι και το τέλος Μαρτίου. Η Reggeborgh δεν επιδιώκει να ελέγξει ποσοστό μεγαλύτερο του 33,3% της «Ελλάκτωρ», προκειμένου να αποφύγει την κατάθεση υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης. Με δεδομένο λοιπόν ότι προβλέπεται και αύξηση κεφαλαίου, στην οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλει και η Reggeborgh, είναι προφανές ότι το ποσοστό του κ. Μπόμπολα «περισσεύει».

Πάντως, αυτό που διακρίνεται είναι ότι η πλευρά της Reggeborgh Invest επιθυμούσε μια ταχεία επίλυση των συζητήσεων, καθώς οι ανάγκες του ομίλου «Ελλάκτωρ», και συγκεκριμένα της θυγατρικής «Ακτωρ», είναι σημαντικές. Υπενθυμίζεται ότι από τη στιγμή που διεφάνη η εμπλοκή του ολλανδικού fund της οικογένειας Βέσελς στα τεκταινόμενα της «Ελλάκτωρ», διακόπηκαν αυτομάτως και οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης Καλλιτσάντση με τις τράπεζες, με αντικείμενο την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους της τάξεως των 50-60 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, η «Ακτωρ» έχει ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητάς της, καθώς διαθέτει άνοιγμα προς τους προμηθευτές πλησίον των 100 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr