Ολλανδοί, ποιοι Ολλανδοί; Ούτε ρωτήθηκε, ούτε σχολίασε η διοίκηση της Ελλάκτωρ τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες εβδομάδες για συζητήσεις με τους Ολλανδούς της Reggeborgh Invest ή με εφοπλιστικό σχήμα, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αναστάσιος Καλλιτσάντσης είπε, όμως, στο τέλος της τηλεδιάσκεψης πως η πρωτοβουλία «Change4Ellaktor», που επικράτησε προ σχεδόν 2,5 ετών στην κόντρα για τη διοίκηση, έχει πετύχει τους στόχους της.

Όπως υποστήριξε ο κ. Καλλιτσάντσης, «αν και η κατάσταση που βρήκαμε στις κατασκευές ήταν πολύ χειρότερη της αναμενόμενης, ειδικά στη δραστηριότητα των φωτοβολταϊκών», η θυγατρική ΑΚΤΩΡ στηρίχθηκε με περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει θετικές ταμειακές ροές από τα έργα στην Ελλάδα, καθώς και σημαντικό περιθώριο. Ταυτόχρονα αποσύρθηκε από ζημιογόνες δραστηριότητες σε χώρες όπως η Σερβία, η Αλβανία, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ, κ.ά. και σήμερα επικεντρώνεται σε Ελλάδα και Ρουμανία, καθώς και σε μια μικρή δραστηριότητα στο Κατάρ που αφορά διαχείριση εγκαταστάσεων.

«Πλήρωσε και το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ήταν μία από τις μεγαλύτερες αμαρτίες» πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου είπε, επίσης, πως στην ΑΚΤΩΡ αναπτύσσονται συστήματα ελέγχου του κόστους, διαχείρισης της ρευστότητας, του προσωπικού κ.ά. με επέκταση του υφιστάμενου συστήματος επιχειρηματικού λογισμικού της SAP. «Όταν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των κατασκευών, θα μας επιτρέψει να επενδύσουμε στους τομείς των παραχωρήσεων, της ενέργειας και του περιβάλλοντος» κατέληξε ο κ. Καλλιτσάντσης.

«Στη διάρκεια των 2,5 τελευταίων ετών ο όμιλος ενίσχυσε την εγκατεστημένη βάση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κατά σχεδόν 60%, αύξησε το ποσοστό στην Αττική Οδό και προχώρησε σε συμφωνία για την εκμετάλλευση της μαρίνας Αλίμου, της μεγαλύτερης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη» είπε ο Αναστ. Καλλιτσάντσης. Επιπλέον «προχωρήσαμε σε αναδιάρθρωση του ομίλου με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές» ενώ «η αξιολόγηση της εταιρικής διακυβέρνησης ενισχύθηκε και βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών».

Για την κυκλοφορία στην Αττική Οδό η διοίκηση είπε πως τον Αύγουστο ήταν μειωμένη κατά 7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, αλλά στη συνέχεια άρχισε να επιδεινώνεται η κατάσταση λόγω των μέτρων. Έτσι τον Σεπτέμβριο η πτώση έφτασε το 13%, τον Οκτώβριο στο 16% και τον Νοέμβριο βρίσκεται στο 50%, καθώς εφαρμόστηκε το δεύτερο lockdown.

Στις ανανεώσιμες πηγές ο κ. Καλλιτσάντσης αναφέρθηκε στη συμφωνία με την πορτογαλική EDPR για την από κοινού ανάπτυξη πρόσθετων 900 MW, που ανακοινώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου. Είπε πως πρόκειται για επένδυση ενός δισ. ευρώ που αφορά νέα έργα και άδειες «που διαθέτουμε ήδη σε Εύβοια και Πελοπόννησο και Βοιωτία» για την επόμενη πενταετία.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως «αυτό που είναι σαφές είναι πως επειδή μιλάμε για μεγάλα έργα έχουμε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες σε σχέση με άλλα έργα για να πετύχουμε καλύτερες τιμές όταν έρθει η ώρα. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 50 και 60 ευρώ ανά MWh, αλλά πολλά εξαρτώνται από τη στιγμή που θα συνδεθούν στο δίκτυο».

Για τα υπό κατασκευή αιολικά πάρκα η διοίκηση είπε πως η ολοκλήρωσή τους οδεύει, κατά πάσα πιθανότητα, προς το τέλος του επόμενου έτους εξαιτίας και των επιπτώσεων της πανδημίας. Οσο για τις επιπτώσεις από τα μέτρα που ανακοίνωσε προ ημερών το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον περιορισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού (ΕΛΑΠΕ) μέσω των οποίων αποζημιώνονται οι παραγωγοί ενέργειες από ΑΠΕ η διοίκηση είπε πως θα κινηθούν μεταξύ 2,5 – 3,5 εκατ. ευρώ.

Για τον τομέα περιβάλλοντος επισημάνθηκε πως η ΗΛΕΚΤΩΡ, λειτουργεί πλέον μονάδες 33 MW από βιοαέριο και είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στην Ελλάδα.

Στις κατασκευές είπε πως το ανεκτέλεστο υπόλοιπο φτάνει τα 1,8 δισ. ευρώ «μαζί με τα έργα στα οποία η ΑΚΤΩΡ έχει επιλεγεί ως προτιμητέος ανάδοχος». Ο όμιλος θα έχει όφελος 100 εκατ. μέχρι το τέλος του 2023 από το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης με τη διοίκηση να τονίζει πως εξελίσσεται ομαλά.

«Σε επίπεδο EBITDA βλέπουμε πως θα είμαστε πολύ κοντά σε break even το 2021 με βάση το πρώτο σχέδιο προβλέψεων» αναφέρθηκε. Οσο για τις συζητήσεις με τις τράπεζες για χρηματοδότηση της ΑΚΤΩΡ η διοίκηση είπε πως συνεχίζεται.

Πηγή: Euro2day.gr, Φώτης Κόλλιας