Τη στήριξη των βασικών μετόχων που κατέχουν -άμεσα ή έμμεσα- σημαντικά ποσοστά, έχει η σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 60 εκατ. ευρώ της Aegean, η οποία θα "ξεκλειδώσει” στη συνέχεια και την κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ. Ποιοι είναι και τι ποσοστά κατέχει έκαστος εξ αυτών

Όπως έγινε γνωστό χθες, η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στα 3,20 ευρώ και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων με αναλογία περίπου 26 νέων μετοχών για κάθε 100 παλαιές μετοχές.

Συνολικά θα εκδοθούν 18.750.000 νέες μετοχές και ήδη έχουν "πουληθεί” τουλάχιστον οι 11.676.928 εξ’ αυτών (αντιστοιχούν σε συνολικά κεφάλαια περίπου 37,3 εκατ. ευρώ) καθώς μέτοχοι που κατέχουν περίπου το 62,3% των μετοχών, έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να ασκήσουν στο σύνολο τους τα δικαιώματα προτίμησης που τους αντιστοιχούν. Ακόμη έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να καλύψουν συνολικά μέχρι και 3.750.000 μετοχές που μπορεί να μείνουν αδιάθετες.

Πρόκειται για τους: Ευτύχη Βασιλάκη που κατέχει άμεσα και έμμεσα το 37,4% του μετοχικού κεφαλαίου, τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο που έχει άμεσα και έμμεσα το περίπου 5,5% του μετοχικού κεφαλαίου και τις εταιρείες Alnesco Enterprises Company Limited και Siana Enterprises Company Limited (συμφερόντων Π. και Αθ. Λασκαρίδη) που είναι μέτοχοι με περίπου 8,56% η κάθε μία.

Πέραν των παραπάνω βασικών μετόχων, την πρόθεση τους να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ ασκώντας στο σύνολο τα δικαιώματα προτίμησης που τους αντιστοιχούν έχουν δηλώσει και οι Χρήστος Ιωάννου και Αναστάσιος Δαυίδ που εκτός από μέτοχοι με ποσοστό 1,33% και 0,94% αντίστοιχα είναι και μέλη του ΔΣ της Aegean.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΜΚ πρέπει να καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου. Αν δεν ασκηθούν όλα τα δικαιώματα προτίμησης από τους υφιστάμενους μετόχους θα παρασχεθεί δικαίωμα προεγγραφής σε όσους συμμετείχαν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου για τις αδιάθετες μετοχές. Αν και πάλι δεν καλυφθεί στο σύνολό της η ΑΜΚ τότε θα μπορούν να τοποθετηθούν και νέοι επενδυτές με private placement.

Κεφαλαιακή ενίσχυση

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την ΑΜΚ θα αξιοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης για το 2021 και το 2021. Τα 60 εκατ. ευρώ θα συμπληρωθούν από τα 120 εκατ. ευρώ που λάβει η εταιρεία ως κρατική ενίσχυση λόγω των ζημιών που υπέστη κατά το απαγορευτικό των πτήσεων που επιβλήθηκε την περασμένη άνοιξη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και την καταβολή του ποσού των 120 εκατ. ευρώ, θα παραδοθούν στο ελληνικό δημόσιο, χωρίς επιβάρυνση, ελεύθερα μεταβιβάσιμοι τίτλοι παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών της "Αεροπορία Αιγαίου ΑΕ” (warrants) που θα αντιπροσωπεύουν δικαίωμα απόκτησης μετοχών οι οποίες θα αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Η τιμή άσκησης των εν λόγω δικαιωμάτων ισούται με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η άσκηση των warrants θα μπορεί να γίνει μετά από την συμπλήρωση του δεύτερου έτους και πριν από την λήξη του πέμπτου έτους, από την ημερομηνία εκταμίευσης των 120 εκατ. ευρώ.

** Πηγή: Capital.gr, του Κώστα Κετσιετζή