Στην προκήρυξη έργων συνολικού προϋπολογισμού 171 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο του δεκαετούς επενδυτικού της προγράμματος ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως είπαν χθες σε ενημέρωση του Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Αναστάσιος Τόσιος, θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας - Πικερμίου - Σπάτων Αρτέμιδας προϋπολογισμού 90 εκατ., για το ΚΕΛ και τα έργα μεταφοράς ακαθάρτων του Δήμου Μαραθώνα, προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ, και για το δίκτυο αποχέτευσης περιοχών Καπανδριτίου και Αφιδνών Δήμου Ωρωπού, μήκους 45 χλμ., προϋπολογισμού 29 εκατ.

Πρόκειται για 3 έργα που έχουν καθυστερήσει, με τη διοίκηση της εταιρείας ύδρευσης να αναφέρει σχετικά ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της περίπου δύο χρόνια πριν έδωσε έμφαση στο να διεκπεραιώσει όλους τους φακέλους της χρηματοδότησης των έργων (το 90% των έργων αποχέτευσης ύδρευσης χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ), καθώς και να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τα δίκτυα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ το δεκαετές επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει έργα μετασχηματισμού της εταιρείας ύψους 175 εκατ., 700 εκατ. αφορούν τα Έργα Αποχέτευσης και Ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική και 200 εκατ. ευρώ την αντικατάσταση Δικτύων Νερού για μείωση διαρροών. Μεταξύ άλλων υπό μελέτη βρίσκεται το αποχετευτικό σύστημα του Δήμου Σαρωνικού, αξίας 200 εκατ., για το οποίο στόχος είναι να προκηρυχθεί εντός των επόμενων δύο ετών.

Στον σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνεται η συμμετοχή της σε ΣΔΙΤ (με πρώτο αυτό για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας και ορισμένα που θα προκηρύξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), καθώς και η διερεύνηση νέων περιοχών δραστηριοποίησης και αξιοποίησης των δεξιοτήτων της με στόχο την ανάπτυξη αγοράς και νέων υπηρεσιών σε συνεργασία με τη McKinsey.

Ομόλογο, νέο κτήριο, διαχείριση προσωπικού

Επίσης υπό εξέταση βρίσκεται η κεφαλαιακή διάρθρωση και η δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους, με τη διοίκηση να μην αποκλείει την έκδοση ομολόγου, η συγκέντρωση υπηρεσιών σε νέο βιοκλιματικό κτήριο με μειωμένο λειτουργικό κόστος (επίκειται η κατασκευή νέου κτηρίου σε ακίνητο ιδιοκτησίας της ΕΥΔΑΠ, κάνοντας δυνατή τη συγκέντρωση όλων των εργαζομένων σε ένα σημείο με εξοικονόμηση 1,5 εκατ. ετησίως), ενώ έχουν ζητηθεί από το αρμόδιο υπουργείο νομοθετικές ρυθμίσεις που θα παρέχουν ευελιξία στη διαχείριση του προσωπικού. Συγκεκριμένα όπως είπε η διοίκηση της επιχείρησης ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ είναι 55 χρόνων και ο στόχος είναι να προχωρήσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και στη συνέχεια να γίνουν γρήγορα οι αναγκαίες προσλήψεις, γι’ αυτό και ζητείται να εφαρμοστεί στην ΕΥΔΑΠ το μοντέλο της ΔΕΗ (όσον αφορά τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ).

Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί

 Σε υψηλό επίπεδο, στα 177 εκατ. ευρώ, βρίσκονται στο μεταξύ οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί από ιδιώτες. Ακόμα 9 εκατ. ευρώ είναι η αξία των λογαριασμών για τους οποίους έχουν γίνει διακανονισμοί. Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί από πλευράς Δημοσίου και ΟΤΑ είναι ύψους 42 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σημείωσε πάντως ότι το τελευταίο διάστημα οι εισπράξεις έχουν αυξηθεί. Να σημειωθεί ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφεί μεταξύ του Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ η νέα συμφωνία για το αδιύλιστο νερό, η οποία θα συζητηθεί και στη Γενική Συνέλευση των μετόχων την ερχόμενη Παρασκευή. Πρόκειται για εκκρεμότητα από το 2005.

Η επιχείρηση θα καταβάλει για το αδιύλιστο νερό κατά το χρονικό διάστημα 2013-2020 ποσό ύψους 157 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία χαρακτηρίζεται από τη διοίκηση συμφέρουσα για την ΕΥΔΑΠ και δεν πρόκειται να επιφέρει αυξήσεις τιμολογίων για τους καταναλωτές.

Πηγή: Εφημερίδα «Ναυτεμπορική»