Η MYTILINEOS ανακοίνωσε τα βασικά οικονομικά μεγέθη Α’ Τριμήνου 2022, στα οποία καταγράφεται θεαματική αύξηση τζίρου άνω του 1 δισ και κέρδη αυξημένα κατά 80%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, τα μεγέθη της κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • 80% αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας που ανήλθαν σε €67 εκατ. έναντι €37 εκατ. το A’ Τρίμηνο του 2021. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €0,498 αυξημένα κατά 83% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
  • 99% αύξηση του Κύκλου Εργασιών που ανήλθε σε €1.042 εκατ., σε σύγκριση με €524 εκατ. το A’ Τρίμηνο του 2021.
  • 61% αύξηση των Κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε €130 εκατ., έναντι €81 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
  • Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €914 εκατ., με τον δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA*) να παραμένει στο 2,2x, μία περίοδο με υψηλό κόστος επενδύσεων, κατά την οποία πολύ σημαντικές επενδύσεις είτε ολοκληρώνονται είτε βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Σε συνέχεια των ιστορικά υψηλών επιδόσεων που κατεγράφησαν το 2021, επισημαίνει η διοίκηση, η MYTILINEOS στο ξεκίνημα του 2022 έχει εισέλθει πλέον σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, ανταποκρινόμενη με επιτυχία σε μια συγκυρία προκλήσεων που σχετίζονται με τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, την ενεργειακή κρίση, την άνοδο των επιτοκίων, τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, την εξέλιξη της πανδημίας και ασφαλώς τις γεωπολιτικές αναταράξεις με επίκεντρο την Ουκρανία.

Μοχλό ανάπτυξης για τη MYTILINEOS συνιστά μία σειρά σημαντικών επενδύσεων που είτε έχουν ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του Α’ τριμήνου του 2022 και αναμένεται να αποδώσουν μέσα στη χρονιά, είτε είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σημαντικότερες εξ αυτών είναι η αύξηση παραγωγής Αλουμινίου, στις 250.000 τόνους (Project NEW ERA 250), η ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826 MW, η οποία έχει εισέλθει σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας και αναμένεται να εκκινήσει την εμπορική της λειτουργία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο Γ’ τρίμηνο του 2022, καθώς και η ανάπτυξη νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συνολικής ισχύος πάνω από 3 GW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που θα καταστήσουν τη MYTILINEOS πρωτοπόρο έναντι των παγκόσμιων προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή και η επείγουσα ανάγκη για ομαλή ενεργειακή μετάβαση.

Σε σύγκριση με το A’ Τρίμηνο του 2021 σε ενοποιημένη βάση:

O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €1.042 εκατ. έναντι €524 εκατ. στο Α’ τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 99%. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν στα €130 εκατ. έναντι €81 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, επωφελούμενα τόσο από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του Τομέα Μεταλλουργίας και του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου όσο και τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας.

Ο Τομέας της Μεταλλουργίας παρουσιάζεται σημαντικά ενισχυμένος τόσο από το ανταγωνιστικό επίπεδο του κόστους παραγωγής όσο και από τις υψηλότερες τιμές LME καθώς και τα ιδιαίτερα υψηλά premia, που πλέον για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχουν παγιωθεί σε επίπεδα-ρεκόρ. Ο Τομέας της Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου ευνοείται σταθερά από το γεγονός πως η MYTILINEOS λειτουργεί τον πιο αποτελεσματικό στόλο θερμικών μονάδων στην Ελλάδα, ο οποίος αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά με την ένταξη της νέας μονάδας (826 MW) τους επόμενους μήνες.

Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε €67 εκατ., αυξημένα κατά 80% σε σύγκριση με τα €37 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2021.

Τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου του 2022 επιβεβαιώνουν ήδη τις προβλέψεις της Διοίκησης στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου του 2021 αναφορικά με τον στόχο για τα αποτελέσματα του 2022 σε σχέση με αυτά του 2020. Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ιουνίου του 2022, η εν λόγω πρόβλεψη θα επικαιροποιηθεί αφού ληφθεί υπόψη η ωρίμανση των επενδύσεων σε όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας (Business Units).