''Πολλά θετικά στοιχεία'' βλέπει στο 2018 ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, σύμφωνα με τον οποίο οι πλειστηριασμοί θα κάνουν ''καλό στην αγορά''.

Ειδικότερα, την εκτίμηση ότι το 2018 θα έχει - εκτός σημαντικού απροόπτου - "πολλά θετικά στοιχεία" εκφράζει, ερωτηθείς για την προοπτική της βορειοελλαδικής βιομηχανίας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επισημαίνει ότι η εξέλιξη με τους πλειστηριασμούς (κάνοντας διαχωρισμό, όπως ξεκαθαρίζει, μεταξύ ιδιωτικών και εταιρικών χρεών) "θα κάνει καλό στην αγορά", καθώς οι εταιρείες-"ζόμπι" θα αρχίσουν να βγαίνουν εκτός, αφήνοντας περισσότερο χώρο στις υγιείς, αλλά και οι τράπεζες θα απελευθερωθούν από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των προβλέψεών τους και θα μπορούν να διοχετεύσουν ρευστότητα στις δυναμικές επιχειρήσεις. "Θεωρώ ότι η αγορά αυτορρυθμίστηκε κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό" σημειώνει.

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, επισημαίνει ότι ο δρόμος για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας περνά από την αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία, ενώ προσθέτει ότι οι υπουργοί δεν πρέπει να είναι εκλεγμένοι βουλευτές, ώστε να διαλυθεί κάθε υποψία για πελατειακές σχέσεις.

Ερωτηθείς τι θα προτιμούσε αν είχε να διαλέξει ανάμεσα σε μια πολύ δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών για την επιχειρηματικότητα και στη θεσμοθέτηση φορολογικού πλαισίου με ορίζοντα δεκαετίας, απαντά ότι θα διάλεγε το δεύτερο. "Το να έχεις περιοδικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και αμέσως μετά την αλλαγή της κυβέρνησης ή και ενός υπουργού να αλλάζουν (...), πράγμα που το βιώσαμε, δείχνει απόλυτο ερασιτεχνισμό στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό από πλευράς του κράτους. Κι άντε, εμείς είμαστε εδώ και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Ο νέος επενδυτής όμως, δεν θα έρθει. Δεν θα ασχοληθεί με τη χώρα" λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό ακριβώς που η επενδυτική κοινότητα ζητά σήμερα για να αρχίσει να ενεργοποιείται, είναι η μείωση των συντελεστών κατά το πλαίσιο της ΕΕ, ταυτόχρονα με ένα σταθερό στον χρόνο πλαίσιο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πραγματική ανάπτυξη χωρίς την προστιθέμενη αξία που δημιουργεί η βιομηχανία δεν μπορεί να υπάρξει.

Ο 45χρονος πρόεδρος του ΣΒΒΕ, επιχειρηματίας με σπουδές στην οικονομία και τη διοίκηση επιχειρήσεων, απαντά ακόμη σε ερωτήματα σχετικά με το κόστος της ενέργειας και το πώς αναμένεται να επιδράσουν την ελληνική βιομηχανία οι προωθούμενες αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού, μιλά για το πλήγμα που καταφέρνει στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων το brain drain στελεχών, αλλά και για το πώς εξελίσσεται η χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

"Η ιστορία του Οδυσσέα, κλείνεις τα αυτιά σου και προχωράς για να προσπεράσεις (τον κίνδυνο) ακούστηκε πολύ τελευταία, αλλά είναι αυτονόητο ότι αυτό πρέπει να γίνει. Δεν έχουμε εναλλακτική. Η βιομηχανία που πάλεψε τόσα χρόνια, δεν έχει τη δυνατότητα να μεμψιμοιρεί ή να κλαίει τη μοίρα της ή να απαιτεί ό,τι απαιτούσαμε τα χρόνια προ κρίσης. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι όποιος κοιτάζει τη δουλειά του, όποιος κάνει τη δουλειά του καλά, επιβιώνει" συνοψίζει.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ