Στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού του δανεισμού -που κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι βραχυπρόθεσμος- προχωρά ο συνεταιρισμός των Θεσσαλών αγελαδοτρόφων «ΘΕΣγάλα».

Η γρήγορη ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, με τη δημιουργία δεκάδων σημείων πώλησης - ήταν περίπου αναγκαστική επιλογή δεδομένου οι βιομηχανίες - πελάτες «άφηναν» γάλα χρόνο με τον χρόνο - καθώς και η εξαγορά και ανάπτυξη της τυροκομικής μονάδας, συνολικές επενδύσεις που έφτασαν στα 10 εκατ. ευρώ σε 2,5 χρόνια και η συρρίκνωση της κατανάλωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στο συνεταιρισμό. Πόσω μάλλον που οι επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν με βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό. Η «υπερεπένδυση», σημειώνουν πηγές της αγοράς, πραγματοποιήθηκε σε μία οικονομικά δύσκολη περίοδο που η αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων υποχώρησε κατά περίπου 5% - όσο και οι πωλήσεις του συνεταιρισμού.

Αν και τα οικονομικά μεγέθη του συνεταιρισμού έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν - από τον περασμένο Οκτώβριο έχει γυρίσει σε κερδοφορία - ωστόσο υπάρχουν συσωρευμένες ζημιές τριών χρόνων οι οποίες πρέπει να εξυπηρετηθούν. Η ανάγκη νέων κεφαλαίων, τονίζουν πηγές της αγοράς είναι απολύτως αναγκαία, όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των οφειλών αλλά και για την ανάπτυξη του συνεταιρισμού.  

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η διοίκηση του «ΘΕΣγάλα» συζητά με τέσσερις επενδυτές - ένας εξ αυτών είναι η οικογένεια του Ξενοφώντα Καντώνια της Cosmos Aluminion - και αναζητά περί τα 8-9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα οι τράπεζες είναι εξαιρετικά θετικές, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στην αναδιάρθρωση του δανεισμού, που είναι περί τα 6 εκατ. ευρώ και τούτο λένε διότι βλέπουν ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης του συνεταιρισμού - την μετατροπή του βραχυπρόθεσμού σε μέσο και μακροπρόθεσμο δανεισμό.  

Σήμερα ο «ΘΕΣγάλα» διαθέτει 60 σημεία αυτόματων πωλωτών, από τα οποία τα 33 βρίσκονται στην Αττική, τα 17 στην περιοχή της Λάρισας και τα 10 στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι παράγοντες, ο συνεταιρισμός, οι τράπεζες, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές εκτιμούν πως ο ΘΕΣγάλα έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, εφόσον φυσικά τοποθετηθούν νέα κεφάλαια και αναδιαρθρωθεί ο δανεισμός του. Και όπως αναφέρουν στα πλαίσια των συζητήσεων που γίνονται έχει τεθεί ως προϋπόθεση η επέκταση του «ΘΕΣγάλα» στην παραγωγή γιαούρτης για εξαγωγή. Ετσι τονίζουν «δεν τίθεται θέμα πτώχευσης», δεδομένου ότι εκτός των τραπεζών, οι οποίες συμφωνούν με την αναδιάρθρωση του δανεισμού, οι οφειλές προς τους άλλους προμηθευτές του συνεταιρισμού είναι «ελεγχόμενες», ενώ στους εργαζόμενους οφείλονται μόλις περίπου 100.000 ευρώ.