Κάθετη σύμπραξη με χονδρεμπόρους και διανομείς διαπίστωσε αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για τον κλάδο παραγωγής και εμπορίας γαλακτοκομικών προϊόντων, της FrieslandCampina Hellas SA, με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου 3,3 εκατ. ευρώ στην εταιρεία.

Η Επιτροπή έκρινε ότι πρακτικές της εταιρείας (κατά την περίοδο 1996 - 2014) συνιστούν ενιαία και συνολική στρατηγική παρεμποδιστικής συμπεριφοράς.

Ειδικότερα, η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την υπ’ αρ. 676/2018 απόφασή της, αποφάσισε ομόφωνα, ότι η εταιρεία παραβίασε το άρθρο 1 του ν.703/77, όπως ίσχυε, (ήδη άρθρο 1 του ν. 3959/2011), καθώς και το άρθρο 101 ΣΛΕΕ, με τη συμμετοχή της σε απαγορευμένη κάθετη σύμπραξη που συνίστατο αφενός στον καθορισμό τιμών μεταπώλησης κι αφετέρου στην επιβολή ρήτρας μη ανταγωνισμού σε συνεργαζόμενους με αυτήν χονδρεμπόρους/διανομείς.

Στο πλαίσιο των παραβάσεων αυτών παρόλο που οι προαναφερόμενες πρακτικές φαίνεται να έλαβαν χώρα σε διαφορετικό χρόνο (μεταξύ τους) και να είχαν (τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία στη διάθεση της Επιτροπής) διαφορετική εμβέλεια, η Επιτροπή έκρινε ότι συνιστούν μία ενιαία και συνολική στρατηγική παρεμποδιστικής συμπεριφοράς, η οποία εντοπίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών 1996 έως τουλάχιστον και το έτος 2014. Αναφορικά με την πρώτη επιμέρους διαπιστωθείσα παράβαση που αφορά στον καθορισμό τιμών μεταπώλησης έχει ως χρονική διάρκεια τα έτη 1996 έως και 2014 τουλάχιστον. Η δεύτερη επιμέρους διαπιστωθείσα παράβαση που αφορά στη ρήτρα μη ανταγωνισμού, έχει ως χρονική διάρκεια τα έτη 1996 έως τον Απρίλιο του 2009.