Κλειστά θα είναι την Καθαρά Δευτέρα τα καταστήματα, θα παραμείνουν ανοιχτά όμως Ρέντης, Βαρβάκειος, λαϊκές αγορές και μικρά εμπορικά που σχετίζονται με τα εορταστικά ψώνια, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το καταναλωτικό κοινό.

Συγκεκριμένα, ανοιχτά θα παραμείνουν τα περισσότερα καταστήματα στην Κεντρική Αγορά του Καταναλωτή στον Ρέντη (ΟΚΑΑ) από νωρίς σήμερα τo πρωί μέχρι το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Η κεντρική ιχθυαγορά στην Βαρβάκειο θα ανοίξει από τα μεσάνυχτα και τα μαγαζιά θα μείνουν ανοικτά συνεχώς μέχρι το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Ανοιχτά θα είναι την Καθαρά Δευτέρα και τα ιχθυοπωλεία, οι φούρνοι και τα μίνι μάρκετ, ενώ θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναμένεται να παραμείνουν κλειστές στην Αθήνα, ως είθισται, αλλά να ανοίξουν σε επαρχιακές περιοχές που περιμένουν εκδρομείς. Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η Καθαρή Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές- υποχρεωτικές αργίες, επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και κάθε έμπορος - επιχειρηματίας αποφασίζει εάν η επιχείρησή του θα λειτουργήσει ή όχι.

Ως εκ τούτου, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους υπαλλήλους τους. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε με την ληχθείσα εμπορική συλλογική σύμβαση, όπου καθιστούσε την Καθ. Δευτέρα υποχρεωτική αργία (εκτός από Δήμους κάτω των 7.000 κατοίκων), οπότε πλέον έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη αν θα ανοίξει το μάρκετ. Όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι προτείνουν να παραμείνουν κλειστά τα μαγαζιά.