Οι εταιρείες με πελατολόγιο, προοπτικές και υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση, προσελκύουν το ενδιαφέρον ανταγωνιστών, αλλά και από κοινοπραξίες, με επικεφαλής χρηματοοικονομικούς οίκους ή ακόμα και funds. Ενδεικτική είναι η κούρσα για την απόκτηση της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Morrisons, με τη μετοχή της εταιρείας μάλιστα να εκτινάσσεται υψηλότερα του επιπέδου της πρότασης εξαγοράς που συμφωνήθηκε από την αμερικανική Clayton, Dubilier & Rice (CD&R).

 

Η τέταρτη μεγαλύτερη αλυσίδας παντοπωλείων του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτελεί αντικείμενο μιας ιδιαίτερα δημοφιλούς συμφωνίας, εν μέσω σειράς προτάσεων και αντί-προτάσεων στη Βρετανία.

Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη, η Morrisons γνωστοποίησε ότι το δ.σ. της θα προτείνει ομόφωνα την αποδοχή της πρότασης της CD&R των 285 πενών ανά μετοχή, αξίας 7 δισ. Στερλίνων (9,5 δισ. Δολαρίων), και ότι αποσύρει την προηγούμενη σύσταση του για την πρόταση των 6,7 δισ. στερλίνων από την κοινοπραξία υπό την Fortress Investment Group.

Η τελευταία αυτή πρόταση αποτελεί premium 60% στο κλείσιμο της μετοχής πριν εμφανιστεί το ενδιαφέρον εξαγοράς, στα μέσα Ιουνίου.

Ωστόσο η μετοχή της Morrisons, ενισχύεται 4,3% εν μέσω ελπίδων ότι η Fortress θα επιστρέψει με μεγαλύτερη πρόταση, πριν από τις αρχές Οκτωβρίου που αναμένεται να λάβουν απόφαση οι μέτοχοι της Morrisons.

Έχοντας δηλώσει ήδη ότι είναι "δεσμευμένη να γίνει η νέα ιδιοκτήτρια της Morrisons”, η Fortress έχει τώρα δηλώσει ότι εξετάζει τις επιλογές της και κάλεσε τους μετόχους να μην πάρουν κάποια απόφαση.

Εάν η fortress συνεχίσει να παραμένει πρόθυμη, είναι πιθανό το "Πάνελ Εξαγορών”, που διέπει τις συμφωνίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, να ξεκινήσει μια διαδικασία δημοπρασίας.