Προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Ελευθέριο Κούρταλη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών.

Ωστόσο, τονίζει ότι η ελληνική κλωστοϋφαντουργία πλήττεται, περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο, από την μεγάλη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, καθ' ότι το ενεργειακό κόστος για έναν κατ' εξοχή ενεργοβόρο κλάδο, όπως είναι η κλωστοϋφαντουργία, αποτελεί το 40% της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος και συνιστά σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις βιομηχανίες του κλάδου.

Σύμφωνα με τον κ. Κούρταλη, η πολιτεία πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τον κλάδο, ο οποίος είναι ως επί το πλείστον εξαγωγικός και εξωστρεφής.

Επίσης, σημειώνει ότι η μείωση της 1ης και 2ης επιστρεπτέας προκαταβολής κατά 50%, όπως ισχύει για την 4η και 5η, καθώς επίσης, η επιστροφή των δόσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών θα πρέπει να μετατεθεί για το έτος 2023 και όχι κατά το έτος 2022.

«Κατά την, μετά τον κορονοϊό περίοδο, αλλά και συνεχιζόμενης της πανδημίας, η ανάπτυξη στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, δεν φαίνεται ότι μπορεί να είναι τόσο ισχυρή, ώστε να γίνει εφικτή η επιστροφή των σχετικών ποσών, από τις αδύναμες πλέον επιχειρήσεις, λόγω της συρρίκνωσης κατά την προηγούμενη χρονιά των δραστηριοτήτων τους, και των συνεπαγόμενων σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που καλούνται να αντιμετωπίσουν» αναφέρει ο κ. Κούρταλης.