Οριακή μεν, αύξηση δε, αναμένουν τη φετινή χρονιά τα στελέχη του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας για τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ.

Από έρευνα που διεξήγαγε το ΙΕΛΚΑ μέσα στον Σεπτέμβριο σε δείγμα 160 ανώτερων και ανώτατων στελεχών προκύπτει πως εκτιμούν ότι το τρέχον δεύτερο εξάμηνο οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020, ενώ για το σύνολο του έτους η ανάπτυξη θα αγγίξει το 0,8%.

Συγκεκριμένα πάνω από 4 στους 10 συμμετέχοντες (ποσοστό 43%) θεωρεί ότι οι πωλήσεις του κλάδου θα αυξηθούν το τρέχων εξάμηνο, με 1 στους 5 (ποσοστό 21%) ότι θα παρουσιάσουν μείωση. 

Οι θετικές εκτιμήσεις σε σχέση με την αύξηση των πωλήσεων στον κλάδο αποδίδονται σε τέσσερις κυρίως παράγοντες, στην αυξημένη τουριστική κίνηση του 2021, στο πακέτο φοροελαφρύνσεων που ανακοινώθηκε πρόσφατα, στην αύξηση της εξυπηρέτησης/παράδοσης στο σπίτι – δηλαδή στις ηλεκτρονικές αγορές – και στην οικονομική ανάπτυξη.

Έντονα αρνητική επίδραση στις πωλήσεις αποδίδεται στις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων και στα μέτρα περιορισμού πρόσβασης στα καταστήματα σουπερμάρκετ.

Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία όπως το επιδημιολογικό φορτίο, η χρήση μάσκας και οι περιορισμοί στην εστίαση φαίνεται πως δεν επηρεάζουν εξίσου σημαντικά τις πωλήσεις, αν και η επίδραση τους παραμένει σταθερά αρνητική.

Ακόμη πιο αισιόδοξες είναι για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Μόλις 1 στους 4 (ποσοστό 25%) θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση χειροτέρεψε με την πλειοψηφία ήταν 6 στους 10 (ποσοστό 57%) να δηλώνει ότι βελτιώθηκε. Αντίστοιχα θετικά ποσοστά είχαν να καταγραφούν τον Ιανουάριο του 2019, πριν την έναρξη της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι εκτιμήσεις τους για το οικονομικό κλίμα παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα, η οποία οφείλεται στις συνολικά σε όλες τις εκτιμήσεις των στελεχών (πωλήσεις, τιμές, οικονομικές συνθήκες).

Ο δείκτης καταγράφεται στο +0,48, αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, με τη δεύτερη υψηλότερη μέτρηση που έχει καταγραφεί την τελευταία 5ετία που πραγματοποιείται η σχετική έρευνα.

Πηγή:capital.gr