Την εκτίμηση ότι η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα θα κυμανθεί στα 14 δισ. ευρώ το 2021 διατύπωσε ο Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, της σχολής Διοίκησης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Γιώργος Δουκίδης, μιλώντας στην 7η Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ, επισημαίνοντας ότι 5,5 εκατομμύρια Έλληνες αγοράζουν πλέον διαδικτυακά.

Παρά τα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν ο καθηγητής Γιώργος Δουκίδης τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης στο ηλεκτρονικό εμπόριο δίνοντας ως πεδίο αναφοράς τα 20 δις.ευρώ. Ο καθηγητής είπε ότι 18.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πλέον ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο ψηφιακό κανάλι πώλησης, νούμερο που μπορεί να φτάσει στις 30.000 επιχειρήσεις.

Επισήμανε επίσης ότι για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούμε μια μεγάλη κινητικότητα και αλλαγές στον τομέα του εμπορίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι την είσοδο στον κλάδο νέων ανθρώπων που δεν είχαν δεσμούς με τον κλάδο.

Ο κ. Δουκίδης έδωσε έμφαση στις εξαγωγικές δυνατότητες που προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος ειδικά σε εταιρίες υπηρεσιών ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις εξαιρετικές προοπτικές του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα στον ευρύτερο τομέα της πληροφορικής. Πάνω από 100.000 άνεργοι που προέρχονται από τον τομέα πληροφορικής και τεχνολογιών (STEM) με την σωστή αξιοποίηση τους και ενδυνάμωση τους, μπορούν να επανατοποθετήσουν την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη στελεχών, ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πατσής, Founder & CEO, OBRELA, έδωσε μεγάλη έμφαση σε όλες τις πτυχές της ασφάλειας που προκύπτουν από τις απειλές που δημιουργεί ο ψηφιακός κόσμος. Δυο κρυπτογραφημένοι αλγόριθμοι βρίσκονται πίσω από την διεθνή ψηφιακή οικονομία, εάν παραβιαστούν μπορεί να καταρρεύσει, είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας να τονίσει την καθοριστική σημασία των προγραμμάτων προστασίας από τις απειλές του ψηφιακού κόσμου. Τα όρια μεταξύ ψηφιακού και πραγματικού κόσμου δεν είναι πλέον εύκολα διακριτά. Στο ψηφιακό κόσμο γίνεται καθημερινά ένας πραγματικός πόλεμος, που δεν είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας, είπε. Τόνισε επίσης την ανάγκη υιοθέτησης λύσεων κυβερνοασφάλειας στο επιχειρείν καθώς η φηφιακές πλέον συναλλαγές κυριαρχούν. Όπως ειπε από τα 60 τρισ. ευρώ συναλλαγών διεθνώς μόνον τα 5 τρισ. ευρώ γίνονται με φυσικό χρήμα.