Η αστυνόμευση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν τα καταστήματα της Αθήνας, με το θέμα των «πορτοφολάδων» και των επαιτών να εμφανίζονται ως τα βασικότερα που τους απασχολούν πέρα από τα οικονομικά, όπως προκύπτει από έρευνα του εμπορικού συλλόγου της περιοχής.

Η διενέργεια του ερωτηματολογίου από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών πραγματοποιήθηκε την 26η και 27η Φεβρουαρίου 2018 σε 101 καταστήματα και αφορούσε τα αποτελέσματα των χειμερινών εκπτώσεων αλλά από τους εμπόρους τέθηκαν και ειδικά προβλήματα που αναφέρονται στην αστυνόμευση, ανά περιοχή και έχουν καταγραφεί εκτός ερωτηματολογίου, στην κατ' ιδίαν συνομιλία με τους καταστηματάρχες.

Όπως καταγράφει ο σύλλογος στα αποτελέσματα της έρευνας:

- Οι περισσότεροι διαμαρτύρονται για την έντονη δραστηριοποίηση «πορτοφολάδων» και επαιτών. Δηλώνουν ότι οι συγκεκριμένες παραβατικές πρακτικές αναπτύσσονται ραγδαία και για μεν τους πορτοφολάδες το πρόβλημα παραμένει άλυτο γιατί αν και συλλαμβάνονται επανειλημμένως τα ίδια άτομα από την ΕΛ.ΑΣ, αφήνονται ελεύθερα και συνεχίζουν απρόσκοπτα την δράση τους, για δε τους επαίτες και ειδικά τα παιδιά, το πρόβλημα παραμένει γιατί δεν ασχολείται κανείς μαζί τους. Η δημοτική Αστυνομία, κατά την γνώμη τους, δεν συνεργάζεται με την ΕΛ.ΑΣ σε αυτά τα θέματα.

- Επόμενο θέμα στην ιεράρχηση, έρχεται η κατάληψη πεζοδρόμων και πεζοδρομίων από δίκυκλα και ακολουθεί η κατάληψη κοινοχρήστου χώρου από τραπεζοκαθίσματα, εμπορεύματα και παντός είδους μικροπωλητές. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην περιοχή Ομόνοιας-Κάνιγγος αναφέρθηκαν στο εμπόριο ναρκωτικών ουσιών και την παραβατικότητα που προέρχεται από τοξικοεξαρτημένα άτομα ενώ όσοι δραστηριοποιούνται στον άξονα Ομόνοια, Σταδίου, Σύνταγμα, ανέφεραν το πρόβλημα των πορειών.

«Τα δύο παραπάνω θέματα, δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά το εμφανές εμπόριο ναρκωτικών στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας είναι θέμα προς επίλυση από τον Δήμο Αθηναίων, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία», αναφέρει ο ΕΣΑ στο σχετικό σημείωμα που συνοδεύει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Τέλος, η πλειοψηφία όσων δήλωσαν ότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στον τομέα ευθύνης του Δήμου Αθηναίων, δραστηριοποιούνται στην οδό Ερμού και το Κολωνάκι, αν και οι επιχειρηματίες της Ερμού, επισήμαναν την αγωνία τους για τα συνεχόμενα κρούσματα βανδαλισμού που βιώνουν τα τελευταία χρόνια.