Πρωτόκολλο συνεργασίας, μεταξύ του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και του Ελληνοσερβικού Εμπορικού, Βιομηχανικού, Τουριστικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος υπογράφηκε, παρουσία του Σέρβου Πρέσβη στην Ελλάδα, Dusan Spasojevic, και του Σέρβου Γενικού Προξένου, Sinisa Pavic.

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, συνεργασία σε τομείς όπως η συνδιοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων και γενικώς εκδηλώσεων επιχειρηματικού και εν γένει οικονομικού ενδιαφέροντος στις δύο χώρες, η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών και γενικότερα δράσεων επιχειρηματικής δικτύωσης και προώθησης - προβολής προϊόντων και υπηρεσιών και σε τρίτες χώρες.

Επίσης, προβλέπει αμοιβαία ενημέρωση των εξωστρεφών επιχειρήσεων των δύο χωρών, η συνεργασία σχετικά με την επεξεργασία στατιστικών στοιχείων εξωτερικού εμπορίου και η εκπόνηση μελετών και ερευνών αγοράς, η συνεργασία σε θέματα εξειδικευμένης εκπαίδευσης - κατάρτισης και συμβουλευτικής, η προώθηση της πραγματοποίησης ξένων επενδύσεων στις δύο χώρες, η προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών, κ.α.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας σε αριθμούς

Βάσει στοιχείων του ΣΕΒΕ, το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε 421 εκατ. ευρώ το 2017, έναντι 374,1 εκατ. το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13%, με τις ελληνικές εξαγωγές να διαμορφώνονται πέρυσι σε 252,9 εκατ. ευρώ, περισσότερες κατά 13% και με τις εισαγωγές στην Ελλάδα να ανέρχονται σε 168,1 εκατ. ευρώ, από 149,7 εκατ. ευρώ το 2016.

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ αντιπροσωπεύουν το 66% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της Σερβίας δεδομένης της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Σερβίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων, τόσο μεταξύ Σερβίας και ΕΕ, όσο και μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για τις σχέσεις των δύο χωρών είναι οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 2 δισ. ευρώ, ενώ στη Σερβία υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται περίπου 200 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων.

Επίσης, όγκος των διακινούμενων φορτίων, μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης από και προς το Βελιγράδι, έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τα εμπορεύματα παρακάμπτουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιώντας άλλα λιμάνια, μεταξύ άλλων, και του Δούναβη. Για την αύξηση της κίνησης σημαντική χαρακτηρίζεται η ανάπτυξη της σιδηροδρομικής γραμμής και των συνδυασμένων μεταφορών.