Αν θυμάστε τη barbie σαν μια αιθέρια φιγούρα με υπερβολικά μακριά λεπτά πόδια και πλούσια μακριά ξανθά μαλλιά, έφτασε η στιγμή να την δείτε με άλλα μάτια.

Της Ιφιγένειας Κοντού

Οι δημιουργοί της πιο διάσημης κούκλας στον κόσμο ανακοίνωσαν [ακριβώς λίγο πριν από τη φετινή ημέρα της γυναίκας], το λανσάρισμα τριών ακόμη διαφορετικών Barbie που έρχονται να εμπλουτίσουν τη σειρά sheroes. Η σειρά περιλαμβάνει 17 κούκλες barbie εμπνευσμένες από αληθινές γυναίκες - πρότυπα που έχουν γράψει ιστορία, η καθεμιά στον τομέα της. Από τον χώρο της τέχνης, της επιστήμης, του αθλητισμού.

Οι τρεις νέες ηρωίδες της Mattel είναι η πρώτη γυναίκα-αεροπόρος Amelia Earhart, η θρυλική ζωγράφος και γυναίκα-σύμβολο Frida Kahlo, η μαθηματική διάνοια Katherine Johnson [Coleman] με πολύτιμη συμμετοχή σε διαστημικά προγράμματα. Οι άλλες sheroes είναι πολύ σύγχρονες, νέες γυναίκες όπως η σκηνοθέτις Patty Jenkins, η Πολωνή δημοσιογράφος Martyna Wojciechowska, η Κινέζα πρίμα μπαλαρίνα Yuan Yuan Tan, η Ιταλίδα παίκτρια του ποδοσφαίρου player Sara Gama, η πρωταθλήτρια του box Nicola Adams, η Αυστραλή συντηρήτρια άγριας φύσης Bindi Irwin. Ανάμεσά τους και η πρώτη barbie με μαντίλα, εμπνευσμένη από την πρωταθλήτρια της ξιφασκίας Ibtihaj Muhammad η οποία το 2016 έγινε η πρώτη αθλήτρια που ολοκλήρωσε τους Ολυμπιακούς αγώνες φορώντας hijab.

Βέβαια, όλες αυτές οι επώνυμες κούκλες της Mattel δεν έχουν ξεφύγει από τον κανόνα που θέλει τις barbie...κούκλες! Για παράδειγμα τα άγρια, ενωμένα φρύδια της Frida Kahlo που ήταν το σήμα κατατεθέν της, εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας στην κούκλα Frida ενώ η Katherine Johnson πολύ θα ήθελε να ήταν σαν την barbie-σωσία της με το ροζ φόρεμα... Οι χρήστες των social media το πρόσεξαν αμέσως και το σχολίασαν αλλά και πάλι, η σειρά sheroes είναι μια καλή αρχή για τη Mattel, την εταιρία που επηρέασε με την κούκλα της τα γυνακεία πρότυπα ομορφιάς [και όχι μόνο] όσο κανένα άλλο παιχνίδι. Για πρώτη φορά, το ενδιαφέρον στρέφεται στην προσωπικότητα τόσο όσο και στην εμφάνιση και τα κοριτσάκια ταυτίζονται με γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο.

EarhartKahloJohnson

H Katherine Johnson πάντως, έχει μεγάλο σουξέ στους κατασκευαστές παιχνιδιών αφού πέρσι, ακούστηκε η πιθανότητα να γίνει κούκλα και από τη lego. Στην πορεία, η ιδέα βρήκε κάποια εμπόδια στην εφαρμογή και δεν προχώρησε. Τότε δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι. Τώρα όμως είναι φανερό το γιατί. Η βιομηχανική κατασκοπεία -φαίνεται ότι- είχε κάνει τη δουλειά της ανακαλύπτοντας ότι η επιστήμονας θα γινόταν κούκλα από τη Mattel. Τελικά η lego παρουσίασε την ομάδα με τις φιγούρες των πιο διάσημων γυναικών επιστημόνων και αστροναυτών της Nasa, στα τέλη του 2017.

Tη Nancy Grace Roman, γνωστή ως “Μητέρα του Hubble," αφού ήταν το πρόσωπο-κλειδί στη δημιουργία του διαστημικού Τηλεσκόπιου Hubble [το οποίο τέθηκε σε τροχιά το 1990 και λειτουργεί μέχρι σήμερα]. Τη Margaret Hamilton, τη μηχανικό-σχεδιάστρια software για το Apollo 11 [η οποία τιμήθηκε το 2016 από τον Πρόεδρο τότε Ομπάμα με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας για την προσφρά της στη ανάπτυξη λογισμικού για τις αποστολές Apollo της Nasa].Τη Sally Ride, την πρώτη Αμερικανίδα στο διάστημα και τη Mae Jemison, την πρώτη Αφρο-αμερικανίδα στο διάστημα. Φόρος τιμής στις γυναίκες που υπηρετούν την επιστήμη, νέα παιδαγωγικά πρότυπα και φεμινιστικό marketing μαζί. Γιατί όχι;

barbyLego