Στα 8,15 δισ. ευρώ ανερχόταν στο τέλος του 2019 η αξία των δανείων των ελληνικών τραπεζών προς τις ναυτιλιακές εταιρείες, σηματοδοτώντας τον τρίτο διαδοχικό χρόνο ανόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας ετήσιας έκθεσης της Petrofin Bank Research, κατά τη διάρκεια του περυσινού έτους το μέγεθος των σχετικών χαρτοφυλακίων αυξήθηκε κατά 1,05%, έναντι αύξησης 8% το 2018. Συνολικά πάντως, η αξία των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών ανέρχεται σε 47 δισ. ευρώ (53,107 δισ. δολάρια), σημειώνοντας οριακή πτώση κατά 0,13% το 2019, έναντι πτώσεων 1,52% το 2018, 5,62% το 2017 και 8,77% το 2016.

Επομένως, διατηρήθηκε και το 2019 η ενίσχυση του μεριδίου των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων στη χρηματοδότηση της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας, μια τάση η οποία έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της σταδιακής αποχώρησης των ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων από τον συγκεκριμένο κλάδο. Ετσι, με βάση τα στοιχεία της Petrofin Bank Research, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank βρίσκονται στην 5η και 6η θέση αντίστοιχα με βάση το μέγεθος του χαρτοφυλακίου τους, καθώς αμφότερες ελέγχουν ναυτιλιακά δάνεια της τάξεως των 2,21 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με μερίδιο της τάξεως του 4,7%. Στην αμέσως επόμενη έβδομη θέση βρίσκεται η Eurobank με μερίδιο της τάξεως του 4,09% και χαρτοφυλάκιο αξίας 1,92 δισ. ευρώ, ενώ στην 11η θέση κατατάσσεται η Εθνική Τράπεζα με δάνεια ύψους 1,81 δισ. ευρώ. Συνολικά, την ελληνική ναυτιλία χρηματοδοτούν 55 χρηματοπιστωτικοί φορείς διεθνώς, από 52 το 2018. Στην κορυφή της σχετικής λίστας παρέμεινε και το 2019 η Credit Suisse, η οποία ελέγχει δάνεια 6,8 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση η BNP Paribas, με χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 2,78 δισ. ευρώ. Στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται η HSBC με δάνεια 2,47 δισ. ευρώ και στην τέταρτη η Citi με δάνεια ύψους 2,39 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας, ο επικεφαλής της Petrofin Bank Research, Τεντ Πετρόπουλος, σημείωσε ότι το 2019 συνεχίστηκε η ενίσχυση του μεριδίου των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας, καθώς ανοδικά κινήθηκαν τόσο η Eurobank, όσο και η Alpha Bank, αλλά και η Τράπεζα Κύπρου, ενώ ακόμα δύο σημαντικές τράπεζες του εξωτερικού, η DVB και η Nord LB, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον κλάδο, πουλώντας μάλιστα και ορισμένα δανειακά χαρτοφυλάκια. Ακόμα μία σημαντική εξέλιξη για τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες ήταν το γεγονός ότι η ρευστότητά τους τούς επέτρεψε να μειώσουν τα περιθώρια των δανείων τους κι έτσι να καταστούν ανταγωνιστικότερες σε σχέση με άλλους πιστωτές.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»