Εργασιακή ειρήνη στο λιμάνι του Πειραιά ζητούν 22 παραγωγικοί φορείς, με κοινή επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ι. Πλακιωτάκη.

H επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Εκφράζοντας την από κοινού ανησυχία 22 παραγωγικών φορέων της εγχώριας επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη λίστα συμμετεχόντων στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου στο ΕΒΕΠ, αναφορικά με το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει μετά την 6ήμερη απεργία στο εμπορικό λιμάνι, αλλά κυρίως από την ήδη εξαγγελθείσα απεργιακή κινητοποίηση, ενός εκ των δύο σωματείων εργαζομένων στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, εκ νέου από την Παρασκευή 5/11/21, επιθυμούμε να επισημάνουμε τα εξής:

Ήδη μέχρι σήμερα, 2/11/21, έχει προκύψει μεγάλη αναστάτωση στα δρομολόγια και τις αφίξεις πολλών πλοίων, με τον κίνδυνο να προκληθούν σημαντικές ελλείψεις σε προϊόντα, πρώτες ύλες, καθώς και αυξημένα κόστη που πλήττουν τις εισαγωγές, τον ευαίσθητο τομέα των εξαγωγών, τις μεταφορές και δεκάδες σχετιζόμενα επαγγέλματα και υπηρεσίες.

Αρκετά δρομολόγια πλοίων παρέκαμψαν το λιμάνι του Πειραιά, εκφορτώνοντας τα εμπορευματοκιβώτια σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου. Ο χρόνος ομαλοποίησης της διαμορφωμένης πια κατάστασης υπολογίζεται σε τρεις εβδομάδες με ορατό τον κίνδυνο να εξαιρεθεί ο Πειραιάς από τη ρότα αρκετών δρομολογίων, αν το λιμάνι ξανακλείσει και, μάλιστα, εις όφελος άλλων ευρωπαϊκών λιμένων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των εργαζομένων στην ΣΕΠ ΑΕ και, συγκεκριμένα, τα 4 από τα 5 που αξίωσαν, αλλά κυρίως τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας, έχουν γίνει αποδεκτά, ευελπιστούμε ότι θα αποφευχθούν περαιτέρω αχρείαστες ενέργειες, που θα βλάψουν σοβαρά την απρόσκοπτη λειτουργία του λιμανιού και, κατά συνέπεια, την εθνική οικονομία, την εγχώρια αγορά, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

Οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, που είναι τα εξιλαστήρια θύματα και κινδυνεύουν να καταλήξουν σε παράπλευρες απώλειες αυτής της διαμάχης, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να ανακαλέσουν τα εξώδικα, να αναστείλουν νέες κινητοποιήσεις και να επιλέξουν να συνεχίσουν τον διάλογο σε συνθήκες εργασιακής ειρήνης.

Σε κάθε περίπτωση, και οι 22 παραγωγικοί φορείς, προσβλέπουμε στις λύσεις που θα προκύψουν από έναν ειλικρινή και αποτελεσματικό διάλογο, που ήδη ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργείου σας, αλλά με τις πύλες του λιμανιού, ανοιχτές προς όφελος όλων.

Σεβόμενοι, μάλιστα, απόλυτα το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα στην απεργία, αλλά και στη διαφύλαξη του δικαιώματος στην εργασία, αναμένουμε, από την πλευρά των ιδιωτών εργοδοτών και των εργαζομένων, να σηκώσουν το βάρος των ευθυνών που τους αναλογούν, πριν αποφασίσουν ακραία και καταστροφικά. Απευθύνουμε τελευταία έκκληση στα εμπλεκόμενα μέρη να εμπιστευτούν την Πολιτεία, αλλά και εμάς τους θεσμοθετημένους φορείς, ώστε όλοι μαζί να συμπορευτούμε και να υποστηριχθούμε, πριν οδηγηθούμε σε ανεπιθύμητες εντάσεις και μη αναστρέψιμες καταστάσεις».

ΦΟΡΕΙΣ

  1. ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  2. ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  3. NΑΥΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
  4. ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
  5. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
  6. ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
  7. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ (HEMEXPO)
  8. ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (WIMA)
  9. ΕΝΩΣΗ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ
  10. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»
  11. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ LOGISTICS
  12. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  13. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
  14. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ - ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
  15. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
  16. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ - ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΑΘΗΝΩΝ.
  17. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤ/ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΖΩΝΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
  18. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  19. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  20. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
  21. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  22. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΡΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ.