Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για δεύτερη φορά αναβάλλει την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή, 4 Μαΐου, συζήτηση των αιτήσεων που έχουν καταθέσει τόσο οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, όσο και η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), για τη χορήγηση των επτά τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας. Δυσφορία του Ν. Παππά σχετικά με τη νέα αναβολή.

Αρχικά οι αιτήσεις των καναλιών επρόκειτο να συζητηθούν την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ηλία Μάζο και Δημήτρη Μακρή, αλλά η συζήτηση αναβλήθηκε για τις 4 Μαΐου.

Την πρώτη φορά, η συζήτηση αναβλήθηκε από τους δύο εισηγητές-συμβούλους Επικρατείας, καθώς δεν είχαν σταλεί από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, διευκρινιστικά τεχνικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί από το ΣτΕ και αφορούσαν τις προϋποθέσεις καθορισμού του αριθμού των αδειών που χορηγήθηκαν (7 άδειες), καθώς μπορούσαν να χορηγηθούν 16 άδειες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των καναλιών.

Η δεύτερη αναβολή της συζήτησης έγινε χωρίς να έχει προσδιοριστεί, έως στιγμής, η νέα ημερομηνία εκδικάσεως των αιτήσεων. Ο προσδιορισμός της νέας ημερομηνίας αναμένεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η δεύτερη αναβολή, δε, δόθηκε καθώς, λόγω της συνεχιζόμενης αδειοδοτικής διαδικασίας, έχουν εκλείψει ορισμένοι λόγοι που επικαλούνται οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Όπως είναι γνωστό, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ANT1, Alpha, Σκάι, Σταρ και MEGA, όπως και η ΕΙΤΗΣΕΕ, έχουν καταθέσει στο ΣτΕ αιτήσεις με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ για κάθε άδεια.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποστηρίζουν ότι τόσο η προκήρυξη όσο και οι σχετικές κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών -οι οποίες αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας και ενημερωτικού προγράμματος, και ειδικά ως προς τα οικονομικά δεδομένα- έρχονται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα, τους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες, αλλά είναι αντίθετες και προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Δυσφορία του Ν. Παππά σχετικά με τη νέα αναβολή

«Η ιστορία αυτή έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, και δεν μπορώ να καταλάβω προς τι η νέα αναβολή», σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7, για τη νέα αναβολή εκ μέρους του ΣτΕ, της συζήτησης επί των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών.

«Οφείλει ο καθένας να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, «οι διαρκείς αναβολές προκαλούν τη λογική, δεν μπορεί να αναβληθεί στο διηνεκές η απόφαση» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αναμένει ποια ημερομηνία θα θέσει το ΣτΕ για τη συζήτηση των προσφυγών. «Οι πολίτες κρίνουν και καταλαβαίνουν και δυστυχώς κάποιοι δεν κάνουν όσα θα έπρεπε να κάνουν για να προστατέψουν την αξιοπιστία του δικαστηρίου», τόνισε κλείνοντας το θέμα ο Ν. Παππάς.

Στην επιστολή του Στ. Κριμιζή δεν υπήρξε τίποτα κολάσιμο για τον ΕΛΔΟ

Μιλώντας για την παραίτηση Κριμιζή από την προεδρία του ΕΛΔΟ, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι οι καταγγελίες του καθηγητή δεν ήταν βαριές, όπως θέλησαν να τις παρουσιάσουν συγκεκριμένα ΜΜΕ τα οποία έθαψαν την επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα και προέβαλαν στις πρώτες ειδήσεις την παραίτηση του καθηγητή. Ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι «ο κ. Κριμιζής στην επιστολή παραίτησής του είπε ότι δεν υπήρξε τίποτα κολάσιμο για τον ΕΛΔΟ, αλλά αυτή η δήλωση θάφτηκε, από αυτούς που έχουν καταπιεί τα σκάνδαλα της Novartis και των offshore». «Κάποιοι αισθάνονται ότι τελειώνουν τα βέλη στη φαρέτρα τους» σχολίασε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ υπογραμμίζοντας ότι ως υπουργείο αισθανόμαστε περήφανοι για το πρόγραμμα κατασκευής μικροδορυφόρων από εξαίρετους Έλληνες επιστήμονες, και καλώς η χώρα προσπαθεί η ίδια να γίνει παραγωγός των μικροδορυφόρων της για το δικό της πρόγραμμα, τόνισε.

Κλείνοντας ο υπουργός ανέφερε ότι σίγουρα ο κ. Κριμιζής στο μέλλον θα μπορέσει να βοηθήσει από άλλο πόστο τη χώρα του, και χαρακτήρισε το όλο ζήτημα της δορυφορικής πολιτικής πολύ σημαντικό το οποίο δεν χρίζει εύκολης κριτικής. Για τον νέο πρόεδρο του ΕΛΔΟ (σ.σ. τον Χριστόδουλο Πρωτοπαππά) ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι έχει μακρά πορεία στον χώρο, προσθέτοντας ότι κάποιοι επαναφέρουν τη συζήτηση για τον ΕΛΔΟ τη στιγμή που, όταν υπήρχε η δημόσια συζήτηση για το αν θα έπρεπε η χώρα να διαθέτει ελληνικό διαστημικό οργανισμό, αυτοί αμφισβητούσαν αυτή την αναγκαιότητα. Εν προκειμένω μάλιστα έκανε λόγο για «κριτική 24ωρου» από τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Όσον αφορά στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και το αν θα συνεχιστεί η επιτροπεία μετά το πέρας του προγράμματος, ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι δεν συμφωνεί με δηλώσεις του τύπου ότι «θολώνει η έξοδος από τα μνημόνια», «τη στιγμή που συζητάμε για τις τελικές ρυθμίσεις ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους, με ρήτρα ανάπτυξης, με ευρωπαϊκό ‘'μαξιλάρι''…». Κάποιοι που είχαν διακηρυγμένη γραμμή την προληπτική γραμμή στήριξης, βλέπουν ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχη για το χρέος που οι ίδιοι θεωρούσαν βιώσιμο, πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε λάθος μερικών να προσπαθούν να πιαστούν από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου και επανέλαβε τη θέση του για το αν είναι σωστό να θάβεται η είδηση για την επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας μικρότητα εκ μέρους της ΝΔ την ακύρωση του μνημοσύνου Καραμανλή για να μην παραβρεθεί εκεί ο κ. Γιούνκερ και πει καλά λόγια για την Ελλάδα. Τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν βρίσκεται σε διαφορετική γραμμή από τον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας άστοχο να προσπαθεί κάποιος να πλασάρει κάτι τέτοιο. Προσέθεσε δε ότι και στην κυβέρνηση αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς υπάρχει ενιαία φωνή για το status μετά το πέρας του προγράμματος. «Η χώρα μπαίνει σε καινούργια φάση, η έξοδος είναι καθαρή από νέα μέτρα» υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.

Σχολιάζοντας τη στάση του ΔΝΤ ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε ότι το Ταμείο προσπαθεί εδώ και 3 χρόνια να αποφασίσει αν θα μπει στο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι αν θέσει απαιτήσεις για το αφολορόγητο, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Σημείωσε ότι η φορολογία είναι περίπου στη μέση ως προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αναφέροντας ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης μείωσαν τη φορολογική επιβάρυνση και τις ασφαλιστικές εισφορές για μεγάλη μερίδα του κόσμου. «Η έξοδος από τα προγράμματα θα σημάνει και μεγαλύτερη δυνατότητα άσκησης πολιτικής» ανέφερε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν θα βρεθούμε μέσα σε μία νύχτα στον παράδεισο, αλλά και η αναπαραγωγή της μιζέριας για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας δεν κάνει καλό. Η ΝΔ μιλάει συνέχεια για καταστροφές και όταν αυτές δεν έρχονται χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της» σημείωσε ο Ν. Παππάς.

Μιλώντας για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι η Βουλή έχει πλειοψηφίες που θα μπορούσαν να προωθήσουν προοδευτικές αλλαγές, χαρακτηρίζοντας θετικές τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το Σύνταγμα. Ωστόσο εδώ υπάρχουν κυβερνητικά προγράμματα και προτεραιότητες, και δεν μπορώ να ακούω ‘'να μην έρθει αυτός γιατί θα φύγω εγώ, ή ότι δεν υπάρχουν σκάνδαλα Siemens ή Novartis από κάποιους», σχολίασε.

Τέλος, για το χρόνο των εκλογών, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ τόνισε ότι αυτές θα διεξαχθούν «τον Σεπτέμβρη του 2019 όταν η κυβέρνηση θα κλείσει 4 χρόνια από τη φρέσκια εντολή και θα έχουν ισορροπήσει τα πατήματα της οικονομίας, και τότε ο κόσμος θα κρίνει ποια είναι η παράταξη που έβγαλε τη χώρα από την κρίση και ποια μπορεί να συνεχίσει την πορεία ανάκαμψης και όχι της ύφεσης και των σκανδάλων» τόνισε.