Μια δυνητική επιχειρηματική αγορά, η οποία εκτιμάται στα $2 δισ. έως το 2026, δημιουργεί για την Ελλάδα η τεχνολογία δικτύων επόμενης γενιάς 5G, σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε η Ericsson, κατά το ετήσιο Roadshow της «MWC 2018» στην Ελλάδα. Ποιοι κλάδοι μπορούν να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη.

Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό της τάξης του 21% ($0,37 δισ.) αυτής της αγοράς θα μπορούσαν να επιμεριστεί στον κλάδο των Κατασκευών, ποσοστό 16% ($0,32 δισ.) θα μπορούσε να κερδίσει ο τομέας της Ενέργειας, από 11% ($0,2 δισ.) οι κλάδοι της αυτοκίνησης, των δημοσίων μεταφορών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης-Ψυχαγωγίας (έκαστος).

Οφέλη, που ποσοστιαία μεταφράζονται σε 10% από τη δυνητική επιχειρηματική αγορά του 5G, μπορεί να αποκομίσουν - έκαστος - οι τομείς της Δημόσιας Ασφάλειας και της Υγείας, ενώ από 5% οι κλάδοι του Λιανεμπορίου και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, ενώ σε 1% μεταφράζονται τα κέρδη της Γεωργίας.

Προϋπόθεση, ώστε να μεγιστοποιήσει η Ελλάδα τα οφέλη από την ευκαιρία του 5G, είναι να πειραματιστεί η χώρα και ο κλάδος των ΤΠΕ όσον αφορά στη νέα τεχνολογία και να καινοτομήσει σε στενή συνεργασία με άλλους τομείς της οικονομίας. Στόχος είναι να «ξεκλειδωθούν» νέες ροές εσόδων για τους παρόχους και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της χώρας μέσω της ψηφιοποίησής της.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στη μελέτη με τίτλο «Η δυνητική επιχειρηματική αγορά του 5G στην Ελλάδα», που παρουσίασε η Ericsson, κατά το ετήσιο Roadshow της “MWC 2018” στην Ελλάδα.

Clusters

Η μελέτη, μέσα από μια διεξοδική ανάλυση περισσότερων από 200 περιπτώσεις χρήσης 5G σε δέκα διαφορετικούς κλάδους, εντόπισε εννέα διαφορετικά clusters περιπτώσεων χρήσης.

Τα clusters αυτά μπορούν να υλοποιηθούν από τους παρόχους οριζόντια, καλύπτοντας δηλαδή περισσότερους από έναν κλάδους, δημιουργώντας έτσι οικονομίες κλίμακας για τις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούνται, βελτιώνοντας έτσι business case υλοποίησης του 5G για βιομηχανική χρήση και ψηφιοποίηση των κλάδων.

Τα συγκεκριμένα clusters αναλύθηκαν κατόπιν ως προς τη δυσκολία υλοποίησης τους και τη δυσκολία της διάθεσης τους στην αγορά. Σύμφωνα με αυτήν την μελέτη, τα clusters της Αυτοματοποίησης σε Πραγματικό Χρόνο και των Ενισχυμένων Υπηρεσίων Video (Enhanced Video Services), ακολουθούμενα από το cluster υπηρεσιών Παρακολούθησης και Ιχνηλάτησης (Monitoring & Tracking), είναι εκείνα που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα δυνητικά έσοδα των παρόχων από υπηρεσίες 5G στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως οι συνεργασίες αποτελούν το κλειδί της ανάπτυξης των νέων περιπτώσεων χρήσης και των επιχειρηματικών μοντέλων του 5G και η Ericsson κατέχει ηγετική θέση στην ανάπτυξη και υλοποίηση του 5G. «Το 5G αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά την ψηφιοποίηση όλων των κλάδων της οικονομίας και τη μετάβαση προς το Industry 4.0. Οι πάροχοι διεθνώς, καθώς και οι διάφοροι κλάδοι κινούνται με σταθερά βήματα προς την υλοποίηση του 5G σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, αναπτύσσοντας πειραματικά δίκτυα και δοκιμές σε συνεργασία με άλλους κλάδους», τόνισε κατά την παρουσίαση ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ericsson Ελλάδος, Γιώργος Παππάς.

ΠΗΓΗ: www.sepe.gr