Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς με την επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ παρουσίασε στην επίτροπο την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας, μέσω έργων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ, ενώ της παρέδωσε αναλυτική έκθεση με τις δράσεις που ήδη υλοποιούνται, όσες βρίσκονται στη φάση της προκήρυξης, αλλά και αυτές που σχεδιάζονται.

«Είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε την επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας για την πρόοδο της εφαρμογής της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2021. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προχωρά με γοργούς ρυθμούς», δήλωσε ο Ν. Παππάς μετά το πέρας της συνάντησης, σημειώνοντας επίσης ότι η επίτροπος ενημερώθηκε «για τα πολύ σημαντικά βήματα που κάνουμε στον τομέα των οπτικοακουστικών έργων, ο οποίος είναι ένας πάρα πολύ κρίσιμος τομέας».

Σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου, στην παρούσα φάση -αφού ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση- προχωρά η προκήρυξη τεσσάρων εμβληματικών έργων: Του Κεντρικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές, της Εθνικής Υποδομής Ευφυούς Γεωργίας, του Πληροφοριακού Συστήματος παρακολούθησης κυκλοφορίας εντύπων με ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα (barcode) και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου μέσω του συστήματος Video Assistant Referee (VAR).

«Η κυβέρνηση έχει αφιερώσει προσπάθεια και πόρους και τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται αντιληπτά. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών βρίσκεται στην καρδιά του νέου πρότυπου ανάπτυξης. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να γίνει κόμβος. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η χώρα μας να έχει πολύ ισχυρά δίκτυα και να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός.

Τον υπουργό συνόδευσαν ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.

Ερωτηθείς εξερχόμενος για την προθεσμία της 21ης Ιουνίου όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε τον εν λόγω στόχο «απόλυτως εφικτό», τονίζοντας ότι «όλοι στην Ευρώπη θεωρούν ως βασικό θετικό δεδομένο των καιρών, το γεγονός ότι η Ελλάδα ολοκληρώνει τα προγράμματα» . «Ελπίζω ότι το κλίμα πως η χώρα έχει κάνει βήματα και μπορεί να βγει από την περιπέτεια των προγραμμάτων να αποτυπωθεί και στην Ελλάδα, διότι υπάρχει μια ασυμμετρία της πολιτικής και δημοσιογραφικής συζήτησης, έτσι όπως διεξάγεται στην Ελλάδα, σε σχέση με το τι πραγματικά συμβαίνει», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Κληθείς, τέλος να σχολιάσει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ, είπε: «Έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα. Έχει δικαιωθεί εκ των πραγμάτων η επιλογή της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι και η γειτονική μας χώρα, να κάνει κι αυτή τα τελευταία βήματα με τρόπο συστηματικό και συγκροτημένο και ότι θα βοηθήσει να βρεθεί μια λύση, η οποία θα είναι προς όφελος και της χώρας μας και της ΠΓΔΜ και της ευρύτερης περιοχής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ