Η Ελλάδα θέλει και μπορεί να είναι στον πυρήνα των χωρών που θα κάνουν τη μετάβαση στην ψηφιακή διαστημική εποχή, τονίζει ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Βασίλης Μαγκλάρας, σε σημερινές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Υπουργική Διάσκεψη UNISPACE + 50 για τα 50 χρόνια από την πρώτη διάσκεψη του ΟΗΕ για την εξερεύνηση και ειρηνική χρήση του διαστήματος.

Η Ελλάδα, όπως προσθέτει, έχει «όλα τα δυνατά χαρτιά», είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, η χώρα συμμετέχει στα ευρωπαϊκά προγράμματα, έχει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο και βραβευμένο Space Cluster, έχει πολλές, καλές και δυναμικές επιχειρήσεις, που είναι όλες εξαγωγικές, με ετήσιο τζίρο 200 εκατομμυρίων ευρώ -κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν- ενώ διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες και εξαιρετικά πανεπιστήμια.

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αναφέρει πως τα δορυφορικά συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για τη βελτίωση της γεωργικής παραγωγής, στην άμυνα, στην επιτήρηση των συνόρων, στις επίγειες και θαλάσσιες μεταφορές και γενικότερα υπάρχουν στο διάστημα τεράστιες δυνατότητες που ακουμπούν όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και σχεδόν όλα τα πεδία της οικονομίας.

Μπορούν ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Μαγκλάρα «με τη χρησιμοποίηση των διαστημικών τεχνολογιών στην Ελλάδα να βελτιωθούν τομείς της παραγωγής, της μεταποίησης, των υπηρεσιών και αξιοποιώντας και συνενώνοντας τα υπάρχοντα εξαιρετικά στοιχεία, να δοθούν κίνητρα».

Κίνητρα, όπως αναφέρει ο κ. Μαγκλάρας, για να αναπτυχθούν περαιτέρω οι επιχειρήσεις, για να βρουν οι ερευνητές ανταπόκριση στην αγορά, για να αυξηθούν οι εξαγωγές, για να βελτιωθεί το κράτος και οι υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες, για να βελτιωθεί η παραγωγική δραστηριότητα και να δημιουργηθούν προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων «το διάστημα είναι στον πυρήνα της ψηφιακής εποχής, έχει περάσει πλέον η εποχή που πρόσβαση στο διάστημα είχαν μόνον οι μεγάλες χώρες, τώρα μικροδορυφόροι είναι κάτι που όλες οι χώρες μπορούν να το πετύχουν και να το αξιοποιήσουν.

Σήμερα «αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, που δεν κατέχουν βέβαια το σύνολο της διαστημικής τεχνολογίας, συνδέουν την παρουσία τους στην Επιτροπή Διαστήματος του ΟΗΕ με τη δυνατότητα που τους δίνεται να συμμετάσχουν σε νέες τεχνολογίες και προγράμματα που θα φέρουν νέες τεχνολογίες στις χώρες τους, έχοντας την ευκαιρία να επωφεληθούν, να ανοίξουν νέους ορίζοντες συνεργασίας με μεγάλες χώρες που έχουν παράδοση στο διάστημα» εξηγεί.

Ο ίδιος θεωρεί πως είναι πολύ καλό και προς όφελος της, η Ελλάδα να συμμετέχει και να επιδεικνύει την ενεργητικότητα της σε όλους αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς, και, βλέποντας ότι είναι προς συμφέρον της να το συνδέει με τις δικές της δράσεις, αναπτύσσοντας μία μεγαλύτερη δυναμική.