Συνεχή αύξηση γνωρίζουν οι παγκόσμιες δαπάνες σε υποδομές και υπηρεσίες, που σχετίζονται με τις «έξυπνες» πόλεις. Το 2018 οι σχετικές επενδύσεις εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα $81 δισ., σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσό που θα αυξηθεί σε περισσότερο από $158 δισ. το 2022.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της International Data Corporation (IDC), οι πρωτοβουλίες, που σχετίζονται με τις «έξυπνες» πόλεις, θα συγκεντρώσουν την επόμενη τετραετία μεγάλο μέρος των παγκόσμιων τεχνολογικών επενδύσεων, αλλάζοντας ριζικά το προφίλ των μεγαλύτερων μητροπόλεων του πλανήτη.

Όπως προκύπτει από σχετική έκθεση της IDC ( Worldwide Semiannual Smart Cities Spending Guide), Οι «ευφυείς» μεταφορές και τα «έξυπνα» συστήματα ασφαλείας, τα οποία βασίζονται στα δεδομένα, παραμένουν οι μεγαλύτεροι τομείς επενδύσεων. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης σημαντικοί τομείς δαπανών και ανάπτυξης σε περιπτώσεις χρήσης back-office και πλατφόρμες, οι οποίες είναι λιγότερο γνωστές σήμερα, αλλά παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη λειτουργία αυτών που αποκαλούμαι smart cities σε όλο τον κόσμο» αναφέρουν οι αναλυτές της IDC.

Επενδύσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που περιλαμβάνονται στο Worldwide Semiannual Smart Cities Spending Guide της IDC, Οι τρεις μεγαλύτερες περιπτώσεις χρήσης, οι οποίες θα προσελκύσουν σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων δαπανών για smart cities το 2018, είναι η σταθερή οπτική επιτήρηση, η προηγμένη δημόσια συγκοινωνία και ο έξυπνος εξωτερικός φωτισμός. Μέχρι το 2022, η «έξυπνη» διαχείριση της κυκλοφορίας θα ξεπεράσει τα «ευφυή» συστήματα εξωτερικού φωτισμού.

Ταυτόχρονα, οι τρεις πρώτες περιπτώσεις χρήσης θα αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα πέμπτο των συνολικών δαπανών, καθώς εμφανίζονται μικρότερες και ταχέως αναπτυσσόμενες περιπτώσεις, που αποκτούν σταδιακά κρίσιμη μάζα. Για παράδειγμα, η συνδεσιμότητα των οχημάτων με αντικείμενα και συσκευές (vehicle to everything -V2X), θα είναι ένας τομέας που θα γνωρίσει ταχύτατη ανάπτυξη, αν και ξεκινά -επί του παρόντος- από μια μικρή βάση στις περισσότερες περιοχές του κόσμου.

Πρωταγωνιστές

Γεωγραφικά, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ιαπωνίας, θα αντιπροσωπεύει το 42% περίπου των παγκόσμιων δαπανών για «έξυπνες» πόλεις το 2018, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (33%) και την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA). Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, οι ΗΠΑ θα είναι η μεγαλύτερη αγορά για τις δαπάνες σε smart cities το 2018 με περισσότερα από 23 δισ.δολάρια το 2018, ακολουθούμενη από την Κίνα. Σε επίπεδο πόλεων, η Σιγκαπούρη, το Τόκιο, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και η Σαγκάη θα είναι οι πόλεις, που θα ηγηθούν παγκοσμίως των δαπανών για υποδομές και υπηρεσίες, οι οποίες σχετίζονται με τις «έξυπνες» πόλεις το 2018.

ΠΗΓΗ: http://www.sepe.gr