«Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, ολοκληρώνουν έναν διαγωνισμό αυτή τη στιγμή για τη μελέτη σχετικά με το πώς θα αναπτυχθούν τα γραφεία κινηματογράφου (film offices) και στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με την υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, για θέματα ψηφιακής πολιτικής ο κ. Ράλλης, γνωστοποίησε ότι «ήδη ένας Αμερικανικός κολοσσός σκοπεύει να ανοίξει ένα film office στη Θεσσαλονίκη» και έκανε λόγο για απρόβλεπτες θετικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα.

«Πρόκειται για πολύ σημαντική πρωτοβουλία, γιατί τα παραδοσιακά μέσα πλέον έχουν αλλάξει. Δεν είναι το χαρτί ο τρόπος επικοινωνίας. Τα ντοκιμαντέρ, οι ταινίες, το σύγχρονο οπτικοακουστικό περιεχόμενο, το gaming είναι αυτά τα οποία κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομία και θεωρώ σαν χώρα θα αποκτήσουμε αυτό που μας έλειπε τόσα χρόνια μια πολιτική η οποία θα προβάλλει τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε.

Τόνισε, ακόμη, ότι «δεν υπάρχει καλύτερο μέσο διαφήμισης από την παραγωγή σύγχρονου οπτικοακουστικού περιεχομένου και ταυτόχρονα δίνουμε και τη δυνατότητα να προβάλλουμε κάθε γωνιά της όμορφης πόλης της Θεσσαλονίκης και οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτή».

Νοτοπούλου: Το επόμενο διάστημα θα έχουμε film office στη Θεσσαλονίκη

Από την πλευρά της η κ. Νοτοπούλου, ανέφερε, ότι η προσπάθεια για τα γραφεία κινηματογράφου ξεκίνησε πέρσι από τον κ. Κρέτσο και από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ενώ μίλησε και για τη συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον αντιπεριφερειάρχη τουρισμού, Αλέξανδρο Θάνο. «Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα έχουμε film office στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα film offices που ανοίγουν σε όλη την Ελλάδα με χρηματοδότηση, με πολύ σημαντικές επενδύσεις και με απασχόληση όλου του κλάδου οπτικοακουστικής παραγωγής μιας και έχουμε εξαιρετικά κίνητρα πια», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των ψηφιακών έργων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται, ο κ. Ράλλης, διευκρίνισε ότι αυτό δεν ξεπερνάει τον ένα χρόνο.

Σχετικά με τον ΟΑΣΘ η κ. Νοτοπούλου, επισήμανε, ότι προχωρά η αναβάθμιση του οργανισμού με την ψηφιακή αναδιοργάνωσή του. «Έρχομαι από μια συνάντηση με τον κ. Παππά. Το έργο αυτό είναι έτοιμο σε επίπεδο προκήρυξης», είπε, από την πλευρά του, ο κ. Ράλλης και πρόσθεσε: «οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα δουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο στη ζωή τους, θα δούνε σύγχρονες υπηρεσίες τηλεματικής». Η υφυπουργός Εσωτερικών, δήλωσε, άλλωστε, προβληματισμένη για την κλοπή του υπολογιστή του Προέδρου του ΟΑΣΘ Στέλιου Παππά και τόνισε ότι όλα τα στοιχεία είναι στο φως και στη διάθεση της ελληνικής κοινωνίας.

Η υφυπουργός προανήγγειλε, άλλωστε, τη δημιουργία ενός πρότυπου ψηφιακού κέντρου για παιδιά. «Είναι κάτι που λείπει από την πόλη, από τη χώρα ολόκληρη και αυτό το επόμενο διάστημα θα υπάρξει στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι γι αυτό», σχολίασε. «Θα μιλήσουμε και για ειδικές κοινωνικές κατηγορίες, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες που θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν καλύτερα και να εκφραστούν με τη χρήση της τεχνολογίας», σημείωσε ο κ. Ράλλης.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, λέγοντας ότι «είναι ένα εθνικό έργο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και έρχεται να διασυνδέσει 21.000 φορείς και να δώσει και ψηφιακές υπογραφές σε 150.000 δημοσίους υπαλλήλους». Παράλληλα, τόνισε, ότι το έργο της ευφυούς γεωργίας «εμπλέκει περισσότερους από 450.000 δικαιούχους, δημιουργεί τηλεμετρικούς σταθμούς, την πρώτη εθνική υποδομή ευφυούς γεωργίας στην Ευρώπη η οποία μαζεύει δεδομένα και γυρνάει πίσω με επίπεδο βασικών συμβολαίων στους αγρότες και στον πιο μικρό κλήρο». Ειδικά για το εν λόγω έργο επισήμανε ότι έχει κερδίσει και την εμπιστοσύνη του αρμόδιου επιτρόπου του κ. Χόγκαν, στην ΕΕ.

«Για την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης πρόκειται να καλύψουμε περισσότερη από τη μισή καλλιεργήσιμη έκτασή της. Η Μακεδονία και η Θράκη είναι μια αγροτική περιοχή και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την τοπική οικονομία όταν μιλάμε για μια μείωση του κόστους παραγωγής που φτάνει ως και το 45%», πρόσθεσε. Σχολίασε, παράλληλα, ότι τα δεδομένα που παράγονται και συλλέγονται από αυτούς τους σταθμούς είναι δωρεάν διαθέσιμα στην ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα και στις start up επιχειρήσεις για να χτιστεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα γύρω από τον αγροδιατροφικό τομέα.

Στο ίδιο μήκος κύματος η κ. Νοτοπούλου, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των φοιτητών ώστε το δυναμικό αυτό, όπως είπε, να μείνει εδώ, να εργαστεί και να απορροφηθεί στο κομμάτι της πρωτογενούς ανάπτυξης.

Κατά τη συνάντηση του κ. Ράλλη με την Νοτοπούλου εξετάστηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και την προοπτική της συνένωσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ. Η κ. Νοτοπούλου ζήτησε, τέλος, ενημέρωση για το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ» και διατύπωσε το αίτημα να διασυνδεθούν πρώτα τα γήπεδα του Άρη και του ΠΑΟΚ με το κέντρο επιχειρήσεων του VAR.