«Η Πολιτεία στηρίζει τη δημιουργία υποδομών που θα εξυπηρετούν τις οπτικοακουστικές παραγωγές και επενδύει στη λειτουργία των Film Offices για την απόκτηση δεξιοτήτων από τους νέους ανθρώπους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Χρήστος Σίμος.

Με αφορμή σημερινό σχόλιο στην εφημερίδα «Τα Νέα», υπογεγραμμένο από τον Γιώργο Παπαχρήστου, ο κ. Σίμος δηλώνει πως 12 μήνες από τη δημοσίευση του ιδρυτικού νόμου του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και 7 μήνες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την υποδοχή αιτήσεων χρηματοδότησης οπτικοακουστικών παραγωγών, έχουν ήδη συμβεί τα παρακάτω:

  • 35 παραγωγές έχουν υποβάλει οριστικές αιτήσεις για τη χρηματοδότησή τους.
  • 22 από αυτές έχουν λάβει το "πράσινο φως" (13 ελληνικές και 9 ξένες παραγωγές).
  • 5 από τις 22 έχουν ολοκληρώσει τα γυρίσματά τους στην Ελλάδα (για παράδειγμα, η γνωστή σειρά "The Durrells in Corfu" του βρετανικού δικτύου ITV).
  • 17 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που επενδύουν οι 22 προαναφερθείσες παραγωγές.
  • 4,5 εκατ. ευρώ το ποσό που θα λάβουν ως "επιστροφή".
  • 75 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό ποσό που έχει προβλεφθεί για την προσέλκυση παραγωγών και την τόνωση του οπτικοακουστικού κλάδου τα επόμενα χρόνια.
  • 5.500 θέσεις εργασίας (ηθοποιοί, βοηθητικό προσωπικό, συνεργεία, κ.ά.) έχουν δημιουργηθεί για την προετοιμασία και τις ανάγκες γυρισμάτων των 22 σειρών/ταινιών.

«Η προσπάθεια για την αναγέννηση της οπτικοακουστικής παραγωγής στη χώρα μας συνεχίζεται» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Σίμος.

Σημειώνεται πως στο σχόλιό του με τίτλο «σανός και καθρεφτάκια και χάντρες», ο δημοσιογράφος χαρακτήριζε το υπουργείο ΨΗΠΤΕ «υπουργείο του τίποτα» και σε ό,τι αφορά το σχέδιο για τη στήριξη των οπτικοκουστικών παραγωγών, σχολίαζε χαρακτηριστικά πως «ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, αλλά και οι ταινίες είναι όπως το κόκκινο κρασί που πρέπει να παλιώσει για να αποκτήσει σώμα, άρωμα και γεύση…».