Η Ελλάδα εξελίσσεται «από αργοπορημένη σε πρωταγωνίστρια», σε ό,τι αφορά στην προσέλκυση παραγωγών της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Τύπου Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας χθες βράδυ σε ακροατήριο επαγγελματιών του κλάδου και δημοσιογράφων στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Hellas Filmbox, στο Βερολίνο.

Ο κ. Κρέτσος, αναλύοντας το νέο νομοθετικό πλαίσιο και το οικονομικό περιβάλλον που δημιουργείται για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στο οικονομικό κίνητρο επιστροφής του 35% των εξόδων για γυρίσματα στην Ελλάδα («Cash Rebate») κι έκανε λόγο για πολύ δυναμική είσοδο της χώρας στην συγκεκριμένη αγορά, με οικονομικά κίνητρα, τα οποία, είπε, είναι αυτή τη στιγμή τα καλύτερα στην Ευρώπη.

Αυτές οι πολιτικές είναι για μας ιδιαίτερα σημαντικές, διότι πρόκειται για θέμα δημοκρατίας, δήλωσε εμφατικά ο κ. Κρέτσος, πριν προσθέσει: «Είναι σημαντικό να προσφέρουμε τον χώρο, τα μέσα, τους πόρους προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι καλλιτέχνες να πουν τις ιστορίες τους από την χώρα μας, ακόμη και αν μερικές φορές αυτές οι ιστορίες είναι δυσάρεστες», εξήγησε.

Ο κ. Κρέτσος διευκρίνισε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, ο στόχος δεν είναι τα τεράστια μεγέθη π.χ. των αμερικανικών παραγωγών, αλλά ο σωστός συνδυασμός περιεχομένου, υποδομών, ψηφιακών εργαλείων και ικανοτήτων έμψυχου δυναμικού.

«Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κάτι "σέξι" για τους παραγωγούς οπτικοακουστικού υλικού», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαδικασία αίτησης και έγκρισης μιας παραγωγής σε ψηφιακή φόρμα εντός 45 ημερών και στους όρους της επιστροφής χρημάτων, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιείται το αργότερο σε έξι μήνες από την ολοκλήρωση των γυρισμάτων. Η επιστροφή χρημάτων στην Ελλάδα ξεκινάει από παραγωγές κόστους 100.000 ευρώ, του χαμηλότερου, διευκρίνισε ο κ. Κρέτσος, προκειμένου να στηριχθούν και οι μικρές, ανεξάρτητες παραγωγές.

Στο άμεσο μέλλον αναμένεται μάλιστα να θεσπιστεί και απαλλαγή φόρου για τους παραγωγούς κατά 30%, καθιστώντας την Ελλάδα την μοναδική χώρα στην Ευρώπη η οποία παρέχει και επιστροφή χρημάτων και φοροαπαλλαγή.

Ο κ. Κρέτσος, αναδεικνύοντας την σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην προώθηση του συγκεκριμένου κλάδου, με την ένταξη άλλωστε των διαδικασιών στον Αναπτυξιακό Νόμο, τόνισε ότι η ραγδαία αναπτυσσόμενη διεθνής αγορά είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς αφορά την δημοκρατία, την παιδεία, την ιστορία, την διπλωματία και τον πολιτισμό μιας χώρας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης προβλήθηκαν δύο μικρού μήκους βίντεο προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας για την φιλοξενία παραγωγών κινηματογράφου, τηλεόρασης, ντοκιμαντέρ, ή ακόμη και video games, με ιδιαίτερη αναφορά στις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και στην ποικιλία του φυσικού τοπίου.