(upd)Η δημιουργία θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων διαστημικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, η οποία θα επιτρέψει την ανάπτυξη νεοφυών εταιρειών με δραστηριοποίηση στο χώρο του διαστήματος, με την υποστήριξη του ESA, συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γενικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), Johann-Dietrich Wörner στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, και ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας.

Ο πρωθυπουργός και ο κ. Wörner συζήτησαν την στρατηγική του ESA για την Ελλάδα, ενώ χαιρετίστηκε η δυναμική είσοδος της χώρας μας στις δραστηριότητες του ESA κατά τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, συζητήθηκε το περιεχόμενο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και του Οργανισμού για τη δημιουργία θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων διαστημικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, η οποία θα επιτρέψει την ανάπτυξη νεοφυών εταιρειών με δραστηριοποίηση στο χώρο του διαστήματος, με την υποστήριξη του ESA.

Wörner: Κάθε ευρώ επένδυσης στο διάστημα επιστρέφει 6 ευρώ στην εθνική οικονομία

Από την πλευρά του κ. Wörner τονίστηκε ότι κάθε ευρώ επένδυσης στο διάστημα επιστρέφει 6 ευρώ στην εθνική οικονομία. Στη συνάντηση έγινε ακόμα μνεία στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της γερμανικής εταιρείας OHB, για τη σύσταση κοινής εταιρείας που θα συμμετέχει στην κατασκευή δορυφορικών και διαστημικών συστημάτων. Οι παραπάνω ενέργειες έχουν σαν σκοπό την ανάσχεση του brain drain και την ενίσχυση της ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και αξίας.

O κ. Wörner δήλωσε πολύ χαρούμενος για την θερμή υποδοχή που έλαβε από την πολιτική ηγεσία, αλλά και από τους Έλληνες βουλευτές οι οποίοι θέλησαν να ενημερωθούν για τις δράσεις που ανοίγονται για την χώρα, μέσω του διαστήματος.

Μνημόνιο συνεργασίας με την Ελλάδα

Σημειώνεται ότι ο κ. Wörner βρέθηκε σήμερα στη χώρα μας, καθώς υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, το οποίο αφορά στην ανάπτυξη διαστημικών δράσεων και την στήριξη όσων επιχειρηματιών ασχολούνται με το διάστημα.

«Το μεμοράντουμ που υπεγράφη σήμερα» ανέφερε σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο επικεφαλής της ESA, «αφορά στην εγκαθίδρυση ενός επιχειρηματικού εργαλείου, του Business Incumbation Center, (BIC), το οποίο είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα».

Μέσω αυτού, η ελληνική οικονομία θα βοηθηθεί σε πολλούς τομείς, υποστήριξε. «Σκοπός του είναι» πρόσθεσε ο κ. Βέρνερ, «να βοηθήσει όλους τους νέους επιχειρηματίες (entepreuners) να μπουν σε αυτό που αποκαλούμε, διαστημικό τομέα».

Πολύ καλή κίνηση η ίδρυση του BIC 

Ο επικεφαλής της ESA υπογράμμισε επίσης, ότι η ίδρυση του BIC αποτελεί πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς το πολύ καλή κίνηση, ενώ πρόσθεσε, ότι προχωράμε άμεσα στο στήσιμό του, τους επόμενους μήνες, με ουσιαστική εμβάθυνση της συνεργασίας με τον ESA.

Υποστηρικτικά με τα παραπάνω θα δουλέψει και ο OHP, σημείωσε ο κ. Βέρνερ, ο οποίος θα ασχοληθεί με την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών δραστηριοτήτων στο διάστημα. Για τον OHP, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον υπεύθυνο Φρiτς Μέρκλε, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας.

Ο επικεφαλής της ESA μετέβη και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για τη σημερινή υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και την ίδρυση του BIC, αναφέροντας ότι έχουν κοινή ματιά όσον αφορά την πολιτική σημασία του διαστήματος.

«Η Ελλάδα, σαν μόνιμο μέλος του ESA, απολαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα, επιστημονικές και τεχνολογικές εφαρμογές και αυτό είναι κάτι που επιστρέφεται στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο κ. Βέρνερ, προσθέτοντας ότι τώρα, η χώρα έχει πάρα πολλές δυνατότητες μέσω του BIC να εφαρμόσει διαστημικές πολιτικές που θα την βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της.

Το διάστημα είναι απόλυτα σημερινή διεργασία, τόνισε κλείνοντας ο επικεφαλής του ESA. H Ελλάδα είναι ισχυρός εταίρος του ESA, με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις, πρόσθεσε ο Γ. Βέρνερ, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν αφορά αποκλειστικά το διάστημα, αλλά την ανάπτυξη γενικότερα πλαισίων που βοηθούν την κοινωνία και τον πολίτη, από περιβαλλοντικές και αγροτικές εφαρμογές, στις τηλεπικοινωνίες, κλπ. Είναι ένας τελείως διαφορετικός κόσμος, σε σχέση με πριν 30 ή 50 χρόνια, σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ESA.