Η νέα ελληνική νομοθεσία που παρέχει σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών, ζητήματα ψηφιακής πολιτικής και τηλεπικοινωνιών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο Λονδίνο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς με τη Βρετανίδα υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας, Μάργκοτ Τζέιμς.

Επιπλέον, στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις για την ανάπτυξη και τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στη ζωή των πολιτών και στη δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Μ.Τζέιμς προκάλεσε η παρουσίαση του νέου πλαισίου κινήτρων για την προσέλκυση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών, μέσω της θεσμοθέτησης επιδότησης επιλέξιμων δαπανών μέχρι το 25%.

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, «η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταρτίσει ένα από τα πλέον ελκυστικά συστήματα κινήτρων, το οποίο -σε συνδυασμό με τα προφανή πλεονεκτήματα της χώρας σε ό,τι αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες και το μοναδικό τοπίο- θα την καταστήσει σημαντικό διεθνή προορισμό για την υλοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών».

Επίσης, έγινε εκτεταμένη συζήτηση για το επιτυχημένο πρόγραμμα της Μεγάλης Βρετανίας, που επιδότησε -με συνολικά κονδύλια 85 εκ. στερλινών- τη ζήτηση για σύνδεση στο διαδίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων, μέσω οπτικής ίνας για επιχειρήσεις. Όπως τονίστηκε από την ελληνική πλευρά, ανάλογη δράση είναι έτοιμη να υλοποιήσει και η χώρα μας με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η ελληνική αντιπροσωπεία υπογράμμισε, ακόμη, ότι πρόσφατα εγκρίθηκε στην Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ από τη βρετανική εταιρεία Vodafone. Η συζήτηση επεκτάθηκε συνολικά στα νέα επενδυτικά σχέδια στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και στις δυνατότητες που ανοίγει η αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και η ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στην ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης παρουσίασε το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και απομακρυσμένης ψηφιακής υπογραφής, το οποίο ήδη λειτουργεί στο υπουργείο και θα επεκταθεί σε όλο το Δημόσιο με πρόγραμμα, ύψους 22 εκατ. ευρώ, το οποίο δημοπρατείται μέσα στο Φεβρουάριο.

Ο Νίκος Παππάς συναντήθηκε, επίσης, με τον επικεφαλής των ψηφιακών επικοινωνιών της Downing Street και του γραφείου Πρωθυπουργού της Βρετανίας, Chris Hamilton. Συζητήθηκαν οι μηχανισμοί αντιμετώπισης των fake news και ενημέρωσης της κοινής γνώμης μέσω των social media.

Στην επίσκεψή του στο Λονδίνο, τον Νίκο Παππά συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος και ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού, Γιώργος Χριστοφορίδης.